karambolis8 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Słuchajcie a kwestia polerowania - kupiłem 2 pasty Tamiya - course, czyli tą początkową i finish, końcową. Model polakierowałem błyszczącym humbrolem i zacząłem "zabawę"... Coarse moższ sobie odpuścić. Wyprowadzenie powierzchni papierami wodnymi 2500 wystarczy, jak masz 5000 to tym lepiej. Potem pasta Fine (niebieska) i Finish (biała). Pominięcie Fine to duży błąd, pewnie chciałeś zaoszczędzić trochę kaski ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 haha dokładnie tak, koniec miesiąca - uznałem ją za niepotrzebną Przed lakierowaniem szlifowałem papierem wodnym, taką gąbką lakierniczą z 3M o bardzo drobnej granulacji (i jedno i drugie zawsze trochę koloru z karoserii zabiera)..wykąpałem go w wodzie z ludwikiem..polakierowałem...ciągle taka jakby gęsta "kaszka". Przeleciałem powierzchnię course, trochę pomogło, ale karoseria zmatowiała, nawet pasta finish nie pomógła więc położyłem bezbarwny - dzisiaj zobaczę jak wrócę z pracy co wyszło Generalnie tej karoserii i koloru czerwonego mam już dość ! Jak to nic nie da składam go z podwoziem tak jak jest, siedzę nad tym już z 2 msc, buda mocno pracochłonna (LaFerrari) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Po szlifowaniu na mokro i umyciu poleruj pastami Fine i Finish. Dałeś koleją warstwę lakieru i całą robota od nowa. Coarse jest gruba więc trochę skórki pomarańczy zdjęła ale taki sam efekt uzyskałbyś drobnymi papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 kurde :( czyli jedyna nadzieja w tym, że fine coś pomoże, bo tak jak napisałem finish nie daje mi praktycznie nic. Jak oglądałem filmik na yt jakiegoś kolesia ze stanów bodajże, robił ferrari w kolorze granatowy metallic - polerował finishem na taki efekt, że nie skumałbyś, że to nie prawdziwy lakier na nie prawdziwej karoserii. Dążę do tego samego, chociaż może za wysoko stawiam poprzeczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 To jest do osiągnięcia, tylko trzeba najpierw zastosować Fine, która jest pośrednia między papierami, a polerką na wysoki połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Rozumiem, w takim razie nie pozostaje nic innego jak jej zakup dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Czy istnieje jakiś sposób na rozłączenie sklejonych części? Do sklejenia użyłem kropelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Jak kropelka to debonder do klejów CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Mam pytanko dot. skalpeli vs. nożyki Olfy/Excela. Od zawsze używam skalpeli do przycinania części, usuwania nadlewów, resztek ramki itd. ale u wielu ludzi na warsztatach widzę nożyki Olfy/Excela, które wykluczyłem z powodu ceny. Czy warte są swej ceny? Czy są trwalsze od zwykłych skalpeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Są warte , i są bardziej precyzyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 A skąd ta opinia ze są bardziej precyzyjne? Bo moim zdaniem nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Są, tylko trzeba umieć się nimi posługiwać. Dodatkowo możesz stosować różne nożyki nie tylko "skalpele" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Jak cos ostrzejsze, twardsze z mniejszym końcem możne być mniej precyzyjne? huh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 W chirurgicznych po jakimś czasie rączka się wyrabia i nożyk ma luzy. Dlatego Olfa jest bardziej precyzyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Teraz to odleciałeś z tym wyrabianiem rączki Mam 3 rączki do skalpeli i AK-3 od kilkunastu lat. I wiesz co się wyrobiło? Plastikowa raczka Olfy a nie stalowa skalpela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Mi się dwie rączki metalowe od skalpela wyrobiły w 2 lata, a dwie plastikowe olfy, które mam 3 lata są cały czas jak nowe. Może o innych rączkach do skalpela myślisz. Ja mam takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Różnica w obu narzędziach jest taka że skalpel jest do krojenia ciała -- czyli przedmiotów miękkich a nie do plastyku. W zasadzie cały komplet jest jednorazowy-- Olfa została stworzona z myślą o modelarzach i nie tylko ale na bank nie o chirurgii. Olfą przecinam nawet rurki aluminiowe i jest ok. Skalpele zostały tylko zaadaptowane w modelarstwie bo---- są tanie. Tyle w temacie. Nie czerpię żadnych korzyści ze strony producenta--- tak że tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Dokładnie o to chodzi. W chirurgicznych wyrabia się mocowanie od częstej zmiany ostrzy. Na moje oko są bardziej ostre od modelarskich, ale też szybciej się tępią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmbmn Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Witam jestem tu nowy. Na dniach dostanę kilka modeli w tym hondę civic V generacji. I tu jest pytanie czy nie można gdzieś zakupić jakiś części do tuningu typu wydechy inne koła itp? Jeżeli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Dzięki chłopaki za burzliwą dyskusję, ja operuję właśnie taką rączką jak pokazał karambolis8 i ona się w ogóle nie wyrabia, ale szybkość tępienia się skalpeli zaczyna mnie denerwować. Spróbuję po prostu jakąś Olfę, bo jak zrozumiałem, macie do niej większe zaufanie, niż do Excela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Nie wiem jak to ma się do Waszych doświadczeń ale jestem zwolennikiem tradycyjnych skalpeli. Oto powody: 1. cena ostrza - 10 razy niższa niż Olfa (ok. 0,20 zł/szt - allegro) 2. wytrzymałość - parę razy niższa niż Olfa (ale jaka korzystna cena i prawie zawsze ostry ) 3. wachlarz kształtów - większy 4. "trzymadło" do chirurgicznych nie "wyrabia się" tak znacznie gdy ma się kilka takich (cena za sztukę sporo niższa niż trzonek Olfa) To tylko spostrzeżenia z moich doświadczeń i nie muszą one być zgodne Waszymi. Proszę o wyrozumiałość. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Witam jestem tu nowy. Na dniach dostanę kilka modeli w tym hondę civic V generacji. I tu jest pytanie czy nie można gdzieś zakupić jakiś części do tuningu typu wydechy inne koła itp? Jeżeli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesieniePozdrawiam Witaj! Tak można to kupić np na hobbyeasy.com albo ebayu. Firma Fujimi robi końcówki, felgi, aoshima robi felgi, wydech możesz z robić anteny radia, dobierając średnicę. Po prostu musisz przegrzebać forum i dowiesz się wielu rzeczy na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmbmn Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Dzięki bardzo za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Witam czy obecnie da się kupić jakąś nowszą maszynę budowlaną do sklejania skala ok 1 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Października 2014 Super Moderator Share Napisano 24 Października 2014 Witam czy obecnie da się kupić jakąś nowszą maszynę budowlaną do sklejania skala ok 1 24Da się https://www.google.it/search?q=1/25+bulldoger+amt&client=firefox-a&hs=Qju&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b-9JVM_eJ6XnyQPdwYKQCg&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1366&bih=667 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi