Bodzio Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Witam. Jako że mamy długi weekend ,prace na Scanią ciągną się dalej Rama została pomalowana podkładem . A oto fotki : Przymiarka z kabiną : Myślę że jeżeli już nie trzeba będzie niczego poprawiać ,to na dniach pomaluje ramę już kolorem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morusek11 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Witam model jest bardzo obiecujący. Ostatnio napotkałem takie zdjęcia twojego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Wielkie dzięki kolego za zdjęcia ! Jak by ktoś,gdzieś,czasem jeszcze napotkał,to bardzo proszę o dodanie tego do tematu P.S. A można widzieć z jakiej strony pochodzą zdjęcia ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 4 Maja 2009 Autor Share Napisano 4 Maja 2009 Cześć . Dzisiaj wykorzystałem czas wolny na pomalowanie ramy . A oto fotki : Muszę jeszcze wewnątrz gdzieniegdzie pędzelkiem poprawić , ponieważ sprejem ciężko tam dotrzeć . Teraz jak dobrze pójdzie to pomaluje wszystkie drobiazgi do ramy , np.mocowanie siodła,siodło ,filtr powietrza itd. A potem to zamocuje . W między czasie zabieram się za okablowanie silnika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Bodzio Wygląda całkiem ok ale kabelków w ramie jest za mało i są jakoś nie zabardzo dobrze rozłożone ,ale to twój model sam jeszcze w swoim nie zrobiłem wszystkich kabli więc się nie czepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morusek11 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 P.S. A można widzieć z jakiej strony pochodzą zdjęcia ? Jasne, że można wiedzieć z jakiej stronki: http://www.truckstar.nl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 Witam.Taki skromny aktual Całość: Przednie felgi: Obudowa akumulatorów: Skrócony wał napędowy: Siodło. Dobrze będzie umiejscowione w tym miejscu ? : Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Hej.zagladam tu czesto i widzie ze prace ida do przodu. Całosc ładnie sie prezentuje, fajnie wyszły ci fele- jezeli chodzi o siodło to mysle ze moze byc.Nałoz kabine i bedziesz widzial czy nie za daleko jest od kabiny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Siodło raczej w dobrym miejscu. Ogólnie wygląda to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Będzie super wykonanie ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Siodło zdecydowanie do przodu. Tu nie chodzi o ładny wygląd i kabinę, tylko rozłożenie masy na osie i odległość kabiny od naczepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 6 Maja 2009 Autor Share Napisano 6 Maja 2009 Siodło zdecydowanie do przodu. Tu nie chodzi o ładny wygląd i kabinę, tylko rozłożenie masy na osie i odległość kabiny od naczepy Się domyśliłem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Jak dla mnie model zapowiada sie kapitalnie Czekam na efekt końcowy i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Rama ładnie się prezentuje, czekam na dalszy efekt i kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lachotek Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 A wał nie powinien mieć jakiegoś podparcia w środkowej części? Coś mi się wydaje, że w takim stanie jak teraz to nie za bardzo by chciało działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 6 Maja 2009 Autor Share Napisano 6 Maja 2009 Coś mi się wydaje, że w takim stanie jak teraz to nie za bardzo by chciało działać. A to czemu ? Wiec że teraz ja go jeszcze skróciłem To sobie pomyśl jak by to było w stanie oryginalnym Mi się wydaje że jeszcze lepiej by "śmigał" w takim przypadku Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Też mi się tak wydaje. Aczkolwiek nie wygląda na to żeby było potrzebne dodatkowe mocowanie dla wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lachotek Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Skrócony wał napędowy: Chodzi mi o to, że wał ma trzy przeguby. Jeżeli byłyby dwa (skrzynia biegów i most) to jedynie należy uważać na jego długość. W przypadku, gdy przekroczy 1,6m wał pojedyńczy zastępuje się wałem dzielonym - dwuczłonowym - podpartym w miejscu podziału łożyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 Chodzi mi o to, że wał ma trzy przeguby. Jeżeli byłyby dwa (skrzynia biegów i most) to jedynie należy uważać na jego długość. W przypadku, gdy przekroczy 1,6m wał pojedyńczy zastępuje się wałem dzielonym - dwuczłonowym - podpartym w miejscu podziału łożyskiem. Z moich obliczeń wynika że w skali 1:1 wał ten miałby 1,78 m . To co teraz radzisz a bym zrobił ,bo szczerze to nie wiem jak to w realu wygląda Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Pewnie trzeba by było zastosować jakieś podwieszenie tego wału... Ale nie wiem, czy w tego typu ciężarówkach z taką konfiguracją się to stosuje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazmirz_pawlak Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Co prawda z 6x4/2 mam mało do czynienia ale z reguły wał jest tak robiony żeby jedynymi miejscami z przegubami było wyjście ze skrzyni biegów oraz wejście do tylnego mostu. Przy długich wałach (nie wiem jakie to są tam odległości) jest krzyżak mniej więcej na środku i tam też jest ów wał podwieszony. Uważam, że tutaj nie powinno być dodatkowego krzyżaka. W standardowych ciągnikach Volvo, wał jest spięty ze skrzynia oraz mostem tylko 2 krzyżakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastianm Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 sebastianm Jeju mistrzu dzięki ci za te foty mam sporo fotek ścanii ale takiej mi właśnie brakowało ,masz może tego więcej i mi będziesz tak wspaniały że sie podzielisz ? W zamian proponuje swoje 100mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 Aha No to teraz wiem mniej więcej o co chodzi sebastianm super foty ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazmirz_pawlak Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Ale chwilka panowie. Są to zabudowy typu bdf albo inna pucha na sztywnej ramie, czyli dość długa konstrukcja, która wymaga przedłużenia wału. W ciągnikach siodłowych jest to niespotykane rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi