Kermit Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 płynem do zmiękczania Czy może chodzi o płyn do zmiękczania tkanin (taki do prania), czy może jeszcze coś innego? Bo już widziałem, że w modelarstwie używa się nabłyszczacza do podłóg, płynu hamulcowego, preparatu hydraulicznego do udrażniania rur, wódki... Czego to jeszcze można się spodziewać? Nic mnie już chyba nie zdziwi... Więc co to za płyn? Może some nazwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Obawiam się, że dużo to nie pomoże. Zjawisko "srebrzenia" polega na uwięzieniu mikropęcherzyków powietrza pod kalkomanią. Powodują one inne kąty ugięcia padającego światła (swoją drogą im gładsze podłoże tym te mikropęcherzyki są mniejsze, aż do punktu, gdy ich wielkość nie powoduje tych załamań padania światła, powierzchnia matowa daje możliwość powstawania większych pęcherzyków). Byś może położenie kolejnych warstw trochę zmniejszy widoczność srebrzenia, ale obawiam się, że nie zniweluje. No cóż, to tylko teoria, spróbować można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Lutego 2007 Autor Share Napisano 20 Lutego 2007 Więc co to za płyn? Może some nazwa? Dostepne sa specjalne plyny sluzace do zmiekczania kalkomanii i przygotowywania pod nie podloza. Nazwy? Najbardziej popularne sa chyba Micro SET - pod kalke i Micro SOL - na kalke. Bylo juz o tym na forum, poszukaj sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Metoda na srebrzące się kalkomanie dla odważnych: http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2006/10/stuff_eng_benshahar_bf110.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Metoda na srebrzące się kalkomanie dla odważnych: http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2006/10/stuff_eng_benshahar_bf110.htm Znany i wykorzystywany przeze mnie sposób. Naprawdę czasami trudno przewidzieć rezultaty użycia nitro. Niektóre kalkomanie potrafia popękać, farba pomarszczyć się (czasami po wyschnięciu zmarszczki wygładzą się, czasem nie), niektóre kolory na kalkomaniach łatwo się rozmazują, natomiast kalkomanie (makabrycznie grube i kruche) w starym Mitsubishi Rufe z Tamiyi w ogóle nie reagowały na nitro. Osobiście zamiast specyfików pod/na kalkomanie, do których zraziłem się dawno temu (kupiwszy za naprawdę ciężkie pieniądze 2 rodzaje DecalCote Humbrola stwierdziłem, że nie dają one obsolutnie nic) oraz innych Sidoluxów, stosuję nitro (wpuszczane pod kalkomanie - rzadko na) - tam gdzie kalkomania ma "wejść" w nierówności. Na równiejszych powierzchniach czesto przyklejam kalkomanie (całkowicie odmoczone z oryginalnego kleju) na kropelkę rozcieńczonego (dość mocno - nie nitrem) lakieru bezbarwnego (najczęściej połysk, rzadziej półmat, jeszcze rzadziej mat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Witam. No właśnie, trafiło mi się coś takiego w modelu pancerki 1/35 ... Czy ktoś z szanownych kolegów wie z czym to się je Nie chciałbym spartolić czegoś ... może macie jakieś sugestie ? Pozdrawiam S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grane Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Jeśli możesz to napisz co to za model, i przede wszystkim jakiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Jeśli możesz to napisz co to za model, i przede wszystkim jakiego producenta. http://www.skpmodel.eu/skp011.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 To chyba dziala na zasadzie jak dawny kalgraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Witam. Też mi się tak wydaje, ale może ktoś już miał z tym do czynienia i ma jakieś uwagi Pozdrawiam S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Kiedyś miałem zestaw suchokładzionych swastyk w 1/48 Verlindena. Kilka z nich użyłem - fajna sprawa. Nie wiem, czy w podanym przez ciebie modelu działa to na tej samej zasadzie; w moim wycinało się znak z arkusika (oczywiście ze sporym naddatkiem), odklejało folię zabezpieczającą od spodu, delikatnie ustawiało znak w odpowiedniej pozycji, delikatnie dociskało i zabezpieczało przed przesunięciem np. taśmą maskującą (jeżeli naklejka jest swieża, to nawet przy delikatnym dociśnięciu się przykleja i nie ma mowy o przesunięciu - kilka tak sp...em), na koniec gryzdamy po znaku miękkim ołówkiem(lub lepiej np. rysikiem od palmtopa, bo lepej widać czy znak już na pewno odszedł od folii nośnej) ze szczególną uwagą w miejscach załamań, linii podziału itp. i na końcu odklejamy folię nośną. Brzmi prosto, ale trochę gimnastyki jest. Jednak efekt jest nieporównywalny do mokrej kalkomanii (standartowej jakości bez użycia chemii): zero "srebrzenia" (bo nie ma żadnej błony) nawet na matowym podłożu, znakomite doleganie i niezauważalna grubość znaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Witam. Zrobione - nie jestem zadowolony, zostanę jednak zwolennikiem tradycyjnych kalek. Pozytywy ... faktycznie jak FILON wspomniał praktycznie niewidoczna otoczka / błonka dookoła emblematu i można kłaść na mat bez sido czy lakierów błyszczących. Negatyw ... nie można się pomylić, bo jak wyjdzie krzywo do kapota Kolejne doświadczenie za mną. Pozdrawiam Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 Witam jak już pisał wcześnej jestem nowym na forum . więc chciałbym się dowiedzieć jak kładziecie ( naklejacie ) kalkomanie na modele ( te kalkomanie co są na małej kartce w zestawie ). prosiłbym o przedstawienie opisu ze zdjęciami albo link do strony z której się nauczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 Chłopie ty jesteś jakiś niedorozwinięty czy co?? Masz chyba taką opcje jak szukaj . Ten temat był omawiany już wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 przepraszam !!! nie musisz odrazu tak się wydzierać !!!!!! wystarczy łagodnie powiedzieć !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 sorry poniosło mnie trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 oki zapomijmy o tej sprawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 Mi pasi. Można by odświeżyć temat bo jestem ciekaw wszystkiego z tym związnego krok po kroku i po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 4 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2007 Na poczatek sugeruje zapoznac sie z tym, co zostalo juz na tym forum napisane na temat kalkomanii. Jezeli nie znajdziecie odpowiedzi na nurtujace Was pytania, walcie jak w dym. Poczytajcie sobie np. to: viewtopic.php?t=867 viewtopic.php?t=919 viewtopic.php?t=911 viewtopic.php?t=36 viewtopic.php?t=1211 Cos mi swita, ze jakby pogrzebac glebiej, to by mozna znalesc jeszcze troche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 5 Czerwca 2007 Share Napisano 5 Czerwca 2007 A co do samego sposobu nakładania kalkomanii to popatrz do instrukcji modelem. W każdej z nich jest opisane, badź narysowane jak krok po kroku nakładać kalki. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 tez papiery firmy Bare-Metal przeznaczone stricte do wydruku laserowego Są do laserówek i atramentówek, dobrze też jest zaopatrzyć się w specjalny płyn do zabezpieczenia wydruku na drukarce atramentowej, koszt tego płynu m/w tyle co arkusz Bare-Metal o formacie A4. Ty chyba trafiłeś na papier dedykowany do laserówki i na atramentówce będziesz miał jak opisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Próbowałem druknąć plujką na papierze atramentowym BMF, efekt miałem identyczny jak opisał Majek. Nie znam się na drukarkach, ale w agencji reklamowej powiedziano mi, że są drukarki atramentowe termiczne, kóre świetnie sobie radzą z nadrukiem. Nie posiadam laserówki, a o kolorowej narazie mogę sobie pomarzyć. Wpadłem za to na pomysł aby pierwotnie wydruk (kolor) zrobić na zwykłym papierze, nastepnie zanoszę to do punktu ksero i robię odbitkę na BMF do laserówek, koszt ksera 2 zł - efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Ciekawy pomysł . A jak wychodzi kopia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 No właśnie jak ona wychodzi, pokazałbyś Bo samodzielne drukowanie kalek to jednak jest frajda i nauki trochę. Ja się przymierzać narazie nie będe, popatrze jak innym wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Przecie napsałem powyżej, że efekt jest Kalkomanie te naklejałem na Scanię: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi