Ostach Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Spokojnie, wklejenie za pewne milionowej części w kokpicie należy odpowiednio odespać. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 ło dżizas..... nooo RIIISPEEEKT... brak słów z podziwu... troche tu przypadkiem zawędrowałem, ale toto co zobaczyłem to jeszcze na coś takiego nie trafiłem... ty chyba masz jakieś extra soczewki w oczach?? i wycieraczki z nawilżaniem, bo mi to by dawno oczy przy czymś takim wysiadły mega szacun ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam po bardzo długiej przerwie. Małe kwiatki z dalekiej podróży, gdzie słońca jest pod dostatkiem: imt-Prace powoli postępują. Po fantastycznym urlopie, bardzo powoli zbieram się do dalszej pracy nad modelem. Dzieje się to tak wolno iż żona się zaniepokoiła czy coś mi nie jest. Aktualnie rozpocząłem pracę nad nowymi hamulcami aerodynamicznymi po tym, jak całą tylną część kadłuba rozebrałem-rozwaliłem na części pierwsze po przemyśleniach urlopowych. Wkrótce nowe zdjęcia. A co do "uwag" wuwumastera to nieposiadam żadnych extra soczewek. Wszystko co do tej pory wykonałem bez stosowania żadnych okularów powiększających, chociaż lupa leży w zanadżu i coraz bardziej łaskawszym okiem na nią spoglądam, szczególnie kiedy pracuję około północy i dłużej. Pozdrawiam i na razie cieszę się wspomnieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egon Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Irku-M1ak przeczytałem wszystko oglądnołem zdjęcia to moja połowica puściła odkurzacz na All.. bo wszystko koparą zbieram Czytałem kiedyś podobną relachę z budowy Junkersa F-13 (chyba) gdzie nawet w klopie srajtaśma wisiała... to też Twoje???? Po prostu brak słów... . PS. walnij taką efke lat 16 i opyl projekt MON to nasi technicy będą z Krzesin i Łasku będą się mieli na czym szkolić, poco do USA mają biedaki latać . Za model pełne honory..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egon Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 A i pytanko o Ten sprzęt... to jakaś nowa egipska Lymuzyna ??? czy wielbłąd po spotkaniu z 21ką???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Ten wielbład to całkiem przyjemna limuzyna. A szczątki silnika to MIG-21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 A szczątki silnika to MIG-21 Trzeba było więcej fotków cyknąć, może ktoś dioramę będzie chciał zrobić BTW, podróże podróżami a teraz... do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Co do odpowiedzi na temat modelu Junkersa F-13-jest to model Andrzeja Ziobra a relacja znajdowała się w Skrzydlatej Polsce. A teraz czas na kolejną aktualizację. Prace trwają w tylnej części kadłuba i tak jak pisałem nastąpiła totalna destrukcja tego elementu. Zlikwidowałem poprzednie hamulce i poprawiłem ich wnęki dodająć przetłoczenia w ich wnętrzu. Wykonałem również same hamulce, a siłowniki będą wykonane po połączeniu kadłuba gdyż w trakcie prac uległy by uszkodzeniu. Usunąłem również wręgę, która znajdowała się w zestawie gdyż wszelkie sposoby na jej zmodyfikowanie spełzły na niczym. Sprawiała one wrażenie jakby była wykonana z płyty pancernej. Ruszyły prace z wypełnianiem wnętrza a ten stożek z wręgami to dopiero początek. Pełne wręgi mają już wszelkie otwory odciążające wagę. W dalszej części prac doklejone zostaną usztywnienia wręg. Jednocześnie podczas destrukcji zmieniłem koncepcję dodatkowo usunąłem dolną część kadłuba w celu pokazania tylnych zbiorników paliwa. Dodatkowo zwiększyłem ilość luków inspekcyjnych oraz usunąłem wszelkie obramowania luków, które już były wklejone. No to czas na zdjęcia. Element włożony do kadłuba: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Jesteś chory Kiedy nim odlatujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Fajny prezent na święta (choć troche spóźniony) Wielki szacun dla ciebie za ten model Blaszki Eduarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Hamulce to w 90% blaszki eduarda i jak zwykle mały dodatek od siebie. A mianowicie dodałem rant wokół całego hamulca - w taki oliwkowym kolorze, na tym jeszcze nie koniec prac nad hamulcami. Lucas HS mam nadzieję iż oblot dokonany zostanie na koniec przyszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Lucas HS mam nadzieję iż oblot dokonany zostanie na koniec przyszłego roku. W końcu w Polsce będzie lotny Limek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Chciałbym zobaczyć na żywo ten model jak będzie skończony, na zdjęciach wszystko wygląda świetnie, w realu pewnie jeszcze lepiej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Witam po baaaaaaaaaaaaaaaardzo długim czasie. Wpływ na to miały dwie przyczyny jedna to tworzenie całkowicie nowego elementu czyli wielokrotne oglądanie dokumentacji, mierzenie rysowanie na papierze milimetrowym, przenoszenie tego na tworzywo, wycinanie, klejenie itd. Kolejny problem to sytuacja która mnie spotkała w styczniu. Pewnego dnia wykonane elementy zapakowałem i zabrałem ze sobą do Andrzeja i w momencie kiedy pakowałem moje pudełko z elementami do samochodu pech chciał iż wyśliznęło mi się ono z ręki. Ale to nie był nejwiększy pech tej sytuacji - pech polegał na tym iż samochód stał w pobliżu kanału a ja usłyszałem jedynie ciche PLUM... Dwa miesiące żmudnej pracy popłynęło kanałami do Morza Bałtyckiego. Po chwili zwątpienia i po powrocie do domu dzięki zachowanym rysunkom udło mi się odtworzyć ponownie elementy. Tak więc zdjęcia umieszczone w wcześniejszym poście są już archiwalne. Główny modół /walec z wręgami/ składa się z 98 elementów dorobiłem również wręgę, służącą do mocowania statecznika pionowego na zdjęciu ustawiona po skosie. Powyżej nie poziomo znajduje się przyszła podstawa statecznika poziomego i w niej wykonam otwory oraz popyczacze służące do uruchamiania sterów. Tutaj na zdjęciach widać ile zostało z ćwiartki kadłuba. To co zaznaczone jest żółtą taśmą zostało w modelu pozostała część kadłuba została przerobiona w odpad No to ostatnie zdjęcie z tej serii dwa małe luki po prawej stronie. W tym większym dorobione zostaną przewody ale dopiero po pomalowaniu: Miłego oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Irku! Jeśli nie zgłosisz się z tym arcydziełem do jakiegoś konkursu i nie wygrasz to nie masz tu u nas czego szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Mimo ostatnio dużej ilości zajęć udało mi sie popracować nad tylną częścią kadłuba. Zmiany jakie zostały wprowadzone najlepiej będzie widać po porównaniu zdjęć z początku wątku. A tak do rzeczy to wykonałem na nowo wszelkie wręgi. Po wycięciu każda z nich została porawiona i wklejona na nowo. Dodatkowo została zmniejsona ich ilość bo to co proponuje trumpek niczym nie odpowiada oryginałowi, jest ich za dużo w obrębie wzierników powinno ich być trzy a są cztery. Poprawione zostały pod względem kształtów dwa boczne wzierniki do silnika-dotyczy to kształtu oraz wymiarów, gdyż te z modelu Trumpetera są stanowczo za duże i mają za duży obrys. Wykończyłem również wręgę statecznika pionowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scorpik Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 pojechane można się pociąć próbując cóś takiego powtórzyć za tobą. jest to chore na swój sposób a tak przy okazji to mała uwaga-pytanko: modelarstwo odzwierciedla rzeczywistość (w pewnym stopniu). Taki rozbebeszony model to jaką sytuację przdstawia - jego remont generalny? przegląd techniczny? ja tak dioramowo myślę więc nie kojarzę. Tak czy siak to ten samolocik to na zlecenie kogo robisz? krasnali? na 100% przerosłeś oryginał 1:1 z ilością detali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Co do podstawki to mam już pomysł na umieszczenie modelu, ale wszystko w swoim czasie. Zanim zbuduję podstawkę to muszę skończyć model. Pozdrawiam i idę do pracy bo czas nagli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Witam.Przepraszam ale nie zauważyłem tego wątku .Muszę powiedzieć że jestem w szoku .Miałem kiedyś do czynienia z modelami budowanymi od podstaw(śp.pan Eugeniusz Sobczyk) i naprawdę doceniam wkład pracy i cierpliwość w poprawianiu jakiegokolwiek zestawu(lepszego lub gorszego).Przecież budując ten model od podstaw byłoby łatwiej-ale cóż -to jest tylko moja opinia.Więc życzę powodzenia i cierpliwości bo ta się na pewno przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam. Mimo grypy udało mi się wklieć 156 kawałków "podłóżnic". Aby konstrukcja miała większą sztywność użyłem pasków wyciętych z kart telefonicznych. Każdy z tych kawałków oszlifowałem z nadruku i pociąłem na stosowne kawałki a potem to już "tylko" wklejanie. Pozostało jedynie wyszlifowanie całej konstrukcji. Pozdrawiam i żywczę WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO z okazji Świąt. A teraz zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scorpik Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 moje modelarstwo jest kaleczne przy tym co widzę w tym poście. kolega nas najnormalniej kompromituje jako modelarzy czad i nic więcej nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 przy tym co widzę w tym poście. kolega nas najnormalniej kompromituje jako modelarzy Nie, nie kompromituje. Nie każdy musi tyle robić we własnym zakresie, mnie te "doróbki-przeróbki" motywują do lepszej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scorpik Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 dla mnie i tak jesteś zebeściak! kiedyś jak znajdę kawałek czasu to może tez zacznę się 'modelować' nieco ambitniej tzn. w kierunku jakim ty to robisz. max pokłon dla samozaparcia i talentu twego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hołek Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 dla mnie to jesteś magikiem... Heh... taki poziom... Widać, że pasja! Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi