Skocz do zawartości

SBLim-2A 1/48

imt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 410
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

ło dżizas..... nooo RIIISPEEEKT... brak słów z podziwu... troche tu przypadkiem zawędrowałem, ale toto co zobaczyłem to jeszcze na coś takiego nie trafiłem... ty chyba masz jakieś extra soczewki w oczach?? i wycieraczki z nawilżaniem, bo mi to by dawno oczy przy czymś takim wysiadły mega szacun ;)

Witam po bardzo długiej przerwie. Małe kwiatki z dalekiej podróży, gdzie słońca jest pod dostatkiem:

EGIPT2291108-05122008257.jpg

EGIPT2291108-05122008288.jpg

imt-Prace powoli postępują. Po fantastycznym urlopie, bardzo powoli zbieram się do dalszej pracy nad modelem. Dzieje się to tak wolno iż żona się zaniepokoiła czy coś mi nie jest. Aktualnie rozpocząłem pracę nad nowymi hamulcami aerodynamicznymi po tym, jak całą tylną część kadłuba rozebrałem-rozwaliłem na części pierwsze po przemyśleniach urlopowych. Wkrótce nowe zdjęcia.

A co do "uwag" wuwumastera to nieposiadam żadnych extra soczewek. Wszystko co do tej pory wykonałem bez stosowania żadnych okularów powiększających, chociaż lupa leży w zanadżu i coraz bardziej łaskawszym okiem na nią spoglądam, szczególnie kiedy pracuję około północy i dłużej.

Pozdrawiam i na razie cieszę się wspomnieniami

Irku-M1ak przeczytałem wszystko oglądnołem zdjęcia to moja połowica puściła odkurzacz na All.. bo wszystko koparą zbieram

Czytałem kiedyś podobną relachę z budowy Junkersa F-13 (chyba) gdzie nawet w klopie srajtaśma wisiała... to też Twoje????

Po prostu brak słów... .

PS. walnij taką efke lat 16 i opyl projekt MON to nasi technicy będą z Krzesin i Łasku będą się mieli na czym szkolić, poco do USA mają biedaki latać .

Za model pełne honory.....

A szczątki silnika to MIG-21

Trzeba było więcej fotków cyknąć, może ktoś dioramę będzie chciał zrobić

BTW, podróże podróżami a teraz... do roboty

• 2 weeks later...

Co do odpowiedzi na temat modelu Junkersa F-13-jest to model Andrzeja Ziobra a relacja znajdowała się w Skrzydlatej Polsce.

A teraz czas na kolejną aktualizację.

Prace trwają w tylnej części kadłuba i tak jak pisałem nastąpiła totalna destrukcja tego elementu. Zlikwidowałem poprzednie hamulce i poprawiłem ich wnęki dodająć przetłoczenia w ich wnętrzu. Wykonałem również same hamulce, a siłowniki będą wykonane po połączeniu kadłuba gdyż w trakcie prac uległy by uszkodzeniu.

Usunąłem również wręgę, która znajdowała się w zestawie gdyż wszelkie sposoby na jej zmodyfikowanie spełzły na niczym. Sprawiała one wrażenie jakby była wykonana z płyty pancernej. Ruszyły prace z wypełnianiem wnętrza a ten stożek z wręgami to dopiero początek. Pełne wręgi mają już wszelkie otwory odciążające wagę. W dalszej części prac doklejone zostaną usztywnienia wręg. Jednocześnie podczas destrukcji zmieniłem koncepcję dodatkowo usunąłem dolną część kadłuba w celu pokazania tylnych zbiorników paliwa. Dodatkowo zwiększyłem ilość luków inspekcyjnych oraz usunąłem wszelkie obramowania luków, które już były wklejone. No to czas na zdjęcia.

MiG-15UTi002.jpg

MiG-15UTi003.jpg

Element włożony do kadłuba:

MiG-15UTi004.jpg

MiG-15UTi006.jpg

MiG-15UTi009.jpg

Hamulce to w 90% blaszki eduarda i jak zwykle mały dodatek od siebie. A mianowicie dodałem rant wokół całego hamulca - w taki oliwkowym kolorze, na tym jeszcze nie koniec prac nad hamulcami.

Lucas HS mam nadzieję iż oblot dokonany zostanie na koniec przyszłego roku.

• 1 month later...

Witam

po baaaaaaaaaaaaaaaardzo długim czasie. Wpływ na to miały dwie przyczyny jedna to tworzenie całkowicie nowego elementu czyli wielokrotne oglądanie dokumentacji, mierzenie rysowanie na papierze milimetrowym, przenoszenie tego na tworzywo, wycinanie, klejenie itd. Kolejny problem to sytuacja która mnie spotkała w styczniu. Pewnego dnia wykonane elementy zapakowałem i zabrałem ze sobą do Andrzeja i w momencie kiedy pakowałem moje pudełko z elementami do samochodu pech chciał iż wyśliznęło mi się ono z ręki. Ale to nie był nejwiększy pech tej sytuacji - pech polegał na tym iż samochód stał w pobliżu kanału a ja usłyszałem jedynie ciche PLUM... Dwa miesiące żmudnej pracy popłynęło kanałami do Morza Bałtyckiego. Po chwili zwątpienia i po powrocie do domu dzięki zachowanym rysunkom udło mi się odtworzyć ponownie elementy. Tak więc zdjęcia umieszczone w wcześniejszym poście są już archiwalne.

Główny modół /walec z wręgami/ składa się z 98 elementów

Poldek176.jpg

Poldek177.jpg

Poldek179.jpg

dorobiłem również wręgę, służącą do mocowania statecznika pionowego na zdjęciu ustawiona po skosie. Powyżej nie poziomo znajduje się przyszła podstawa statecznika poziomego i w niej wykonam otwory oraz popyczacze służące do uruchamiania sterów.

Poldek184.jpg

Tutaj na zdjęciach widać ile zostało z ćwiartki kadłuba. To co zaznaczone jest żółtą taśmą zostało w modelu pozostała część kadłuba została przerobiona w odpad

Poldek190.jpg

Poldek187.jpg

No to ostatnie zdjęcie z tej serii dwa małe luki po prawej stronie. W tym większym dorobione zostaną przewody ale dopiero po pomalowaniu:

Poldek182.jpg

Miłego oglądania

• 1 month later...

Mimo ostatnio dużej ilości zajęć udało mi sie popracować nad tylną częścią kadłuba. Zmiany jakie zostały wprowadzone najlepiej będzie widać po porównaniu zdjęć z początku wątku. A tak do rzeczy to wykonałem na nowo wszelkie wręgi. Po wycięciu każda z nich została porawiona i wklejona na nowo. Dodatkowo została zmniejsona ich ilość bo to co proponuje trumpek niczym nie odpowiada oryginałowi, jest ich za dużo w obrębie wzierników powinno ich być trzy a są cztery. Poprawione zostały pod względem kształtów dwa boczne wzierniki do silnika-dotyczy to kształtu oraz wymiarów, gdyż te z modelu Trumpetera są stanowczo za duże i mają za duży obrys. Wykończyłem również wręgę statecznika pionowego.

Mig15005.jpg

Mig15004.jpg

Mig15003.jpg

Pozdrawiam

pojechane

można się pociąć próbując cóś takiego powtórzyć za tobą.

jest to chore na swój sposób

a tak przy okazji to mała uwaga-pytanko: modelarstwo odzwierciedla rzeczywistość (w pewnym stopniu). Taki rozbebeszony model to jaką sytuację przdstawia - jego remont generalny? przegląd techniczny? ja tak dioramowo myślę więc nie kojarzę. Tak czy siak to ten samolocik to na zlecenie kogo robisz? krasnali?

na 100% przerosłeś oryginał 1:1 z ilością detali

Witam.Przepraszam ale nie zauważyłem tego wątku .Muszę powiedzieć że jestem w szoku .Miałem kiedyś do czynienia z modelami budowanymi od podstaw(śp.pan Eugeniusz Sobczyk) i naprawdę doceniam wkład pracy i cierpliwość w poprawianiu jakiegokolwiek zestawu(lepszego lub gorszego).Przecież budując ten model od podstaw byłoby łatwiej-ale cóż -to jest tylko moja opinia.Więc życzę powodzenia i cierpliwości bo ta się na pewno przyda.

• 2 weeks later...

Witam. Mimo grypy udało mi się wklieć 156 kawałków "podłóżnic". Aby konstrukcja miała większą sztywność użyłem pasków wyciętych z kart telefonicznych. Każdy z tych kawałków oszlifowałem z nadruku i pociąłem na stosowne kawałki a potem to już "tylko" wklejanie. Pozostało jedynie wyszlifowanie całej konstrukcji. Pozdrawiam i żywczę WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO z okazji Świąt. A teraz zdjęcia

Kratownica002.jpg

Kratownica003.jpg

Kratownica004.jpg

przy tym co widzę w tym poście. kolega nas najnormalniej kompromituje jako modelarzy

Nie, nie kompromituje. Nie każdy musi tyle robić we własnym zakresie, mnie te "doróbki-przeróbki" motywują do lepszej roboty.