skala72 Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Drugi prototyp (wysoki) Hmm, a co to za cudo będzie, prototyp i wysoki TKSx ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Skala były dwie wersje TKS-D "niski" czyli ten Jarka i mój (ten brzydszy:)) i "wysoki" czyli podobny do prezentowanego tu tyle że w wyższymi, ukośnymi burtami itp, są fotki u dereli. Jarek ja czekam na 10tkę cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Aa, już zajarzyłem, chodzi o ten model z działem wraz z płytą pancerną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Nie Nie chodzi o TKD, tylko drugą wersję TKS-D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 tylko drugą wersję TKS-D. No to po proszę link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Model niesamowicie klimatyczny. Podziwiam dokładność i precyzję. Kiedyś zabrałem się za TKS-a ale oczęta mimo wspomagania nie te i sobie odpuściłem. To jak narazie jedyny model który nie skończyłem. Tym bardziej podziwiam twój. Szczerze gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 tylko drugą wersję TKS-D. No to po proszę link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Eeee, nie jest taki brzyyydaaal. |dziwie się, że takie cuda robili nasi w tamtych latach. No ale cóż, ułańska fantazja, szkoda tylko załogi. Tankistów mieliśmy tyle co kot napłakał. Oj ta nasza generalicja i .. Ś-R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Jarku, a mógłbyś mi pokazać miejsce fotografowania? Chodzi mi o to, czego użyłeś jako tła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Tłem był zielony a później błękitny brystol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Dzięki, chce podnieść jakość zdjęć, a materiał na tło stanowi u mnie mały problemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 W Empikach masz dużo formatowe arkusze kartonu. Duży wybór kolorów, cena to ok. 5-6 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Największy ból to ten zielony klosz reflektora. Klej "zzieleniał" i można chyba tylko wymienić reflektor na nowy (klosz jest zalany klejem) Reflektorem się nie przejmuj. Klosz był nieszczelny i deszczu napadało. Model cud malina. Wielki podziw za mistrzowskie wykonanie modelu w 1\35 wyglądającego jak 1\72 Pomimo, że robię współczesna pancerkę to zawsze marzyłem by zrobić polskiego 7TP. Może się kiedyś skuszę bo to zawieszenie mnie przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 Dla zainteresowanych modelem, najkrótsza historia TKS-D. Od lutego 1936 Biuro Badań Technicznych Broni Pancernych rozpoczęło studia nad konstrukcją opancerzonego ciągnika artyleryjskiego, zdolnego do holowania armaty przeciwpancernej Bofors kal. 37 mm. Prace projektowe prowadził zespół pod kierunkiem inż. R. Gundlacha. Głównymi konstruktorami pojazdu byli: inż. J. Łapuszewski i H. Lipko. Konstrukcję nowego pojazdu oparto na podwoziu ciągnika artyleryjskiego C2P. Zakładano, że armata po zdemontowaniu z lawety będzie mogła być przewożona także na ciągniku. Pojazd mógł holować lawetę a w razie potrzeby prowadzić ogień z armaty na pojeździe. Pojazd ten był klasyfikowany też jako "czołgowa laweta działka piechoty Bofors 37mm". W kwietniu 1937 zbudowano 2 pojazdy TKS-D. Oba pojazdy różniły się nieco konstrukcją nadwozia - jeden z nich miał wyższe ściany boczne, nachylone do środka. Z uwagi na celownik i mechanizmy naprowadzania działka, znajdujące się po jego lewej stronie, stanowisko kierowcy przeniesiono na prawą stronę pojazdu w stosunku do ciągnika C2P. Dla TKS-D opracowano także opancerzoną dwukołową przyczepkę przewożącą 80 nabojów do działa. W latach 1937-38, oba TKS-D były testowane w Centrum Wyszkolenia Broni Pancernych w Modlinie. W 1938 roku zostały przydzielone wraz z plutonem TKD do dywizjonu rozpoznawczego 10 Brygady Kawalerii, z którą wzięły udział w manewrach we wrześniu 1938. Po ćwiczeniach, razem z Brygadą wzięły udział w zajęciu Zaolzia. Oba TKS-D we wrześniu 1939 w dalszym ciągu wchodziły w skład plutonu przeciwpancernego dywizjonu rozpoznawczego 10 Brygady Kawalerii, obok 4 armat 37mm o ciągu motorowym. Pluton ten dowodzony był przez por. Jana Fedoruka. Oba pojazdy TKS-D brały udział w intensywnych walkach Brygady od 1 września 1939 w Beskidzie Wyspowym. Jeden z nich miał zostać zniszczony 5 września rano podczas walk w Skrzydlnej, drugi 9 września pod Albigową. TKS-D stanowił jeden z pierwszych w świecie pełnowartościowych niszczycieli czołgów. Jego zaletą były małe rozmiary, zwłaszcza mała wysokość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Super model! Szkoda tylko że nie zbudowano więcej tych maleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Dobre bo polskie. Super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Nie spodziewałem się tak szybkiego "naśladowcy". Tyle znajomych rozwiazań a autorzy nie potrafią wskazać ich źródla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 ciekawe....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Powinieneś się cieszyć, w końcu przyczyniłeś się do rozpowszechnienia wiadomości na temat przedwojennej polskiej myśli technicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Z tego to jestem dumny jak paw. Tylko ze autor tego modelu wziął za projekt TKS-D kasę, a ja rozpowszechniam myśl techniczną nadal gratis. Czy drezyna TK będzie kolejna w stajni GPM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Twój i tak jest lepszy Jako, że rozpowszechniasz wiedzę techniczną gratis można Cie nazwać naszym skarbem narodowym hehe Chociaż no mogliby napisać kto się przyczynił do powstania tego modelu, choćby z grzeczności i szacunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2012 Sporo wody upłynęło od zakończenia modelu, jednak dopiero w tym roku zabrałem sie na winietkę. Planowałem dołożyć dwóch załogantów, ale wena na ich budową nie przyszła. Model poczekał trochę w kolejce do fotografa ze względu na brak figurek. Wyciągnąłem w końcu aparat i oto rezultat sesji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Wchodzę sobie na forum, a tu wysyp świetnych modeli Bardzo fajna podstawka, ale do figurantów może kiedyś wróć, oni zawsze dodają życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Piękne to działko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Śliczny podrostu śliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi