Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

em-Na pewno chodzi o wyrzutnię APU-13MT bo MF takiej nie posiadał,a żadna inna wyrzutnia z 21 nie posiadała zabudowanej w swoim wnętrzu

butli z azotem.Bez azotu ten pocisk tracił rację bytu.Nie wiem zresztą jak byłoby z wspóldziałaniem R-13M ze stacją r-lok.na MF,ale skoro nie było wyrzutni to nie było i R13M.

Napisano
Young-ale mi żal w tym sensie ,że wszędzie mogą latać i służyć szkoleniu,nawet po remontach,tylko w Naszym Bardzo BOGATYM Kraju ,nic się nikomu nie opłaca.

No trochę to za duży sentyment jednak. 21-wsze jeszcze w służbie... Tak latają, ale gdzie -> Uganda. Albo jak -> modernizacja po Rumuńsku... Nie w Europie XXI wieku do jakiej miana podobno pretendujemy. Też jestem fanem Mig-21, choć widziałem go w locie tylko raz w życiu, może przez pół minuty, ale choć idealnie niestety teraz nie jest (w porównaniu do czasów PRL gdy faktycznie wojsko latało, a na półkach sklepowych pustki... Czyli było nas stać?), ale do F-16 nic nie mam. Zresztą to chyba nie tu, więc omijajmy tematy polityczne szerokim łukiem, a zajmijmy się tym co jest naprawdę przyjemne. Pokój

Dla rozluźnienia atmosfery coś z "archiwum" ;)

mig21b10.jpg

mig21a18.jpg

mig210001.jpg

Napisano

Jak tata przyjedzie w piątek napewno przekarzę tą miłą informację Ponieważ to właśnie w tym Migusiu - 9307 mam swoje pierwsze spotkanie z Lotnictwem:)A także jak Pan Jurek wspomina był to samolot mojego taty i Pana. Miło widzieć ,że choć tam jeszczę te piękne Żelaska latają i szkolą młodych adeptów lotnictwa.Posiadam jezcze w domu zeszyt z tej SZPARKI z wypisanym wyposażeniem jakie powinien posiadać i podpisy techników pracujących w danym dniu na samolocie. Jutro wstawie zdjęcia z mojej 1 przygody z Migiem-21UM 9307 Pozdrawiam Serdecznie.

Napisano

Jednak nie mogłem się po wstrzymać i musiałem zrobić to już dziś . A więc wrzucam fotki z Zegrza Pomorskiego jak pierwszy raz usiadłem do Miga-21 . Oraz inne zdjęcia z słżby mojego taty w Zegrzu Pomorskim. Zdjęcia te także znajdują się na stronie Rosnowo.pl gdzie wrzuciłem troszkę większą ilość.

mig21um.th.jpg

9801.th.jpg

9749bn.th.jpg

9749bis.th.jpg

Napisano

A więc tak Mundury które mają technicy z 9plm na sobie a także w sród nich mój tata ten najwyższy. To są kombinezony w któych nasz Zegrzyński pułk reprezentował się podczas Zlotu Dowódców które miało miejsce w Poznaniu. Był to jakiś sposób aby odznaczać się od innych osób z personelu naziemnego jak i latającego .

Pozdrawiam

Napisano

Kombinezoniki kosmiczne -a ponieważ cena podana przez producenta też była kosmiczna, i nadawały się one raczej na parady niż do pracy ,szybko z nich zrezygnowano.Ale rzeczywiście wyróżniają się.Oczywiście poproszę co jakiś czas o takie piękne zdjęcia,no i jak tu nie czuć sentymentu do 21. Moze widzieliście ,ale pokażę ,zdjęcia mogłyby być inspiracją np,model BIS-a,z namalowanym 21F-13.

2w1.th.jpg

212w1.th.jpg

2w1 całkiem przyjemny pomysł.

Pozdrawiam.

Napisano

Ogólnie jest to wersja MF według mnie. I jest to naprawdę dobry pomysł aby w niedalekiej przyszłości zrobić właśnie taki model. Choć ja napierw chcę uzbierać kolekcję 21 ale zrobionych w barwach 9 plm z Zegrza Jako pierwszy gdy skończę EFA-16 to biorę się za Biska najprawdopodobniej 9975 -gdyż był to pierwszy samolot obsługiwany przez mojego tatę w tam tej jednostce.

Napisano

A tu mam do pokazania Miga-9700 podczas chowania podwozia tuż po starcie oraz Zegrzyńskie Biski podczas lotu z F-16 Holenderskich Sił Powietrznych.

beztytuudc.th.png

efikmig.th.png

Napisano

PiotrzePilocie-young :

A gdzie ja napisałem że samolot na zdjęciu to BIS ? To zdjęcie mogłoby byc inspiracją do takiego malowania np:BIS a na jego tle 21F-13.I akurat w sytuacji Zegrza ,taki model byłby klamrą spinającą kawał historii polskich MiG-21. Lecę robić obiad.

Napisano

Ja tylko potwierdzam to co powiedział pitorPilot Mnie marzy się zaś coś innego. Może za kilkanaście lat okolicznościowe malowanie na F-16. Choćby z okazji którejś równej rocznicy naszych SP, cały eF w srebrnym malowaniu z czerwonymi dużymi numerami bocznymi. Tak żeby kojarzył się nam z tym jakże charakterystycznym okresem historii naszego lotnictwa... marzenia hehe

Napisano

No w sumie nigdzie Pan nie napisał ,że jest to Bisek Ale mniejsza o ,to nie ma co się tutaj sprzeczać. Jesteśmy tutaj wszyscy po to ,by się wymieniać informacjami i doswiadczeniami. A w szczególnosci czytać wypowiedzi takich osób jak Pan ,co większość swojego życia spędził na lotnisku i w dodatku przy Migach.

Napisano (edytowane)

Napiszę tu bo czytają to i modelarze i fani 21-wszego. Mój PFM składa się powoli, ale zaczynam myśleć już nad oszkleniem kabiny. I tu największy problem. Jakoż składam zestaw Academy PF w 1/48 nie mam dwuczęściowej osłony tylko typową dla PF-ki (szkoda, że firma nie pokusiła się o takie dwa w jednym, bo gdyby dodali drugą osłonkę i KM-1 łatwiej byłoby z tego produktu zrobić PFM niż PF, ale to już inna bajka...). Mam dwa wyjścia, albo prace we własnym zakresie - vacu którego sam nigdy nie robiłem, lub też zakup takowej. Niestety przeszukałem co większe sklepy modelarskie i nic... Może ktoś z was natkną się na dwuczęściową owiewkę w 1/48, może ktoś ma jakimś cudem taką na zbyciu?

Edytowane przez Gość
  • 2 weeks later...
Napisano

Kiedys toczyła się dyskusja nad katapultowaniem się z pierwszych wersji MiG-21-ot taka ciekawostka w postaci rysunku.Nie wiem czy to było takie wesołe,leciec z takim wiekiem jak od trumny,nie majac pewnosci na odczepienie się .

eject21f13.th.jpg

Pozdrowienia.

Napisano

Mam pytanie do Kolegów specjalistów. Mianowicie kupiłem model Mig'a-21 PF z Academy w 1:48 i chcę go zrobić w malowaniu naszego lotnictwa. Jednakże moje pytanie brzmi następująco: czy nasze PF'y miały zamontowane działka na stałe, czy w zasobniku pod kadłubem, czy ich uzbrojenia składało się tylko z pocisków rakietowych, itp.

Zdjęcia mile widziane.

Napisano

O.K. dziękuję.

To w takim razie czy ten zasobnik był montowany w polskich PF'ch???

I czy jego miejsce montażu to pylon podkadłubowy, zamiennie z dodatkowym zbiornikiem paliwa. I jeszcze jedno, mianowicie, czy PF'y miały możliwość przenoszenia dwóch dodatkowych zniorników paliwa do przebazowania pod skrzydłami (jak MF i BIS), czy tylko pod kadłubem.

I jeszcze jedno w zestawie są dwa stateczniki pionowe, jeden mniejszy i drugi większy (chyba ze spadochronem hamujacym), który był u nas używany. I w którym pułku/eskadrze. I jeszcze jedno, do którego roku latały PF'y???

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Parę stron do tyłu jest wątek o GP-9. Na naszych jak najbardziej był montowany. Wchodził na belkę podkadłubową zamiast zbiornika. PF i PFM miały po jednym pylonie podskrzydłowym ale nie było tam instalacji do paliwa. Tylko uzbrojenie na podskrzydłowe węzły. Od MF-a pod skrzydłami były już po dwa pylony z tego na zewnetrznych można było podwiesić zbiorniki. Na resztę pytań nie mam dokładnych info, niech inni dopowiedzą.

Pozdro