Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ad1

były takie same

Ad2

róznice to- anteny SPO wychodzace z osłon KSI , brak tego ,,ustrojstwa na PFM, na pozostałych obecne, przejście grzbietu w nasade statecznika pionowego różne dla PFM, M-MF, Bis

Ad3

tak, identyczna dla wszystkich wersji

Napisano
Ad1

były takie same

Ad2

róznice to- anteny SPO wychodzace z osłon KSI , brak tego ,,ustrojstwa na PFM, na pozostałych obecne, przejście grzbietu w nasade statecznika pionowego różne dla PFM, M-MF, Bis

Ad3

tak, identyczna dla wszystkich wersji

Jeżeli o tym mowa to nie ma ich jeszcze na statecznikach rozpoznawczych eRów.

Napisano
Jeżeli o tym mowa to nie ma ich jeszcze na statecznikach rozpoznawczych eRów.

Tak ,R ich nie ma /ta wersje pominąłem, mówiac o mysliwskich wersjach M-bis/

Zreszta z SPO w Mig-21R można było korzystać tylko wtedy gdy był podczepiony zasobnik D lub R.

Widział ktoś z Was polskiego PFM a ze zbiornikiem PTB-800 ?

Napisano

Jeśli ktoś nie mógł obejrzeć wspomnianego dokumentu o Mig-21 na DOL, tutaj do pobrania

babcia131 ciekawe rzeczy piszesz z tymi numerkami. Jednak widzę, że nic Cię nie przekona do polskiego "Wild Weasel"

Napisano

Young-Wielkie dzięki za linka, jestem w trakcie ściągania, tak ostatnio dyskutowaliśmy o wersjach uzbrojenia 21, że zapomniałem o pracy którą miałem wykonać na nastepny dzień. Musiałem nadrabiać zaległości i nie mogłem obejrzec filmu , ale wiedziałem iż moge liczyć na znajomych z Forum. Jeszcze raz Dziękuję. Odnosnie numerów samolotów , to takie rzeczy pamięta sie do końca zycia. W końcu to była moja praca ,do której mimo momentami ciężkich chwil podchodziło się z pasją. A samolot to nie była panienka lekkich obyczajów , dzisiaj jest , jutro jej nie ma.Pamiętam cały wykaz sprzetu :

-8101-pierwszy 21, 9975, 9763-2xBIS, 9307UM,9801 BiS ,9115MF, 1915M, 1910 M-ostatni 21 na stanie. Inne czasy , inni ludzie, sorry że wspominam , ale wyobraz sobie , pewnego roku podliczyłem czas spędzony na lotach-wyszło w ciągu roku 100 zmian lotnych- z samolotem . Liczba dla dzisiejszych pseudo techników samolotu niewyobrazalna. Dodaj do tego dyzury bojowe , obsługi itd-zycie spędzone na lotnisku. Przy ilosci s-tów w pułku w liczbie 36 bojowych , 6 UM, eskadry kazdorazowo musiały wystawic minimum 20 bojowych, 3-4 UM, na jedną zmianę lotną. O obsadzie etatowej nie wspominam. Teraz idą ........[ tu miałem wpisac ilości s-t-ów i nalot, ale nie będę zdradzał tajemnicy wojskowe ] to wszyscy skaczą do góry z radosci.Zebrało mnie na wspominki. Odnosnie Naszych "Dzikich Łasic" to rzeczywiscie cięzko mnie przekonać, przynajmniej w przypadku 21. Już bardziej efektywne , a zapewne i efektowne byłoby uderzenie w zgrupowanie środków r-lokacyjnych npla pociskiem S-24, przy zabezpieczeniu takiej misji 21 z zasobnikiem SPS-141. Bo atakowanie przez samolot z podwieszonym zasobnikiem radarów npla za pomoc UB z pociskami z dipolami, miałoby sens tylko wtedy , gdy tenże samolot po wystrzeleniu dipoli z UB , w samobójczej misji uderza siłą rozpędu w środki r-lok. Bo chyba takie obiekty miałyby jakąs obronę p.lot, i co wtedy miałby zrobić ten biedny 21 obciążony SPS ? A zresztą z tego co pamiętam , samolot z SPS szedł zawsze jako "trasowicz", osłaniał jeden klucz , czy parę "swoich " s-tów , przed atakiem "npla" w postaci innych samolotów.

Pozdrawiam.

Napisano

babcia131 wysnuwasz daleko idące wnioski Nigdy bym nie pomyślał, żeby nasz pilot miał samobójczo atakować cel... To nie Japonia ;)

Jak wiadomo pociski S-5P odpalane z wyrzutni UB-16 i 32 po odpaleniu tworzyły obłoki zakłócające celem "wytworzenia pasywnych zakłóceń stacji radiolokacyjnych przeciwnika" (jak można przeczytać w zeszycie serii PKL). Nikt nie powiedział, że te dipole mają zniszczyć stację, ale jeśli już atakuje się taki zestaw wyrzutnia-stacja r-lok, to sensownym wydaje mi się atak ugrupowania jak wspomniałeś z czymże s-t z zasobnikiem SPS-141 osłania pozostałe uzbrojone np. w S-24 i dodatkowo zagłusza poprzez odpalenie wspomnianych pocisków S-5P, a dopiero za nim następuje atak wspomnianymi rakietami. Tak to ja widzę, choć to tylko "amatorski" punkt widzenia, dlatego jest ten wątek

Napisano

Nawet mi do głowy nie przyszło , aby Nasi piloci mieli się bawić w kamikadze. Rozważamy w sumie sposób podwieszenia uzbrojenia pod ewentualny model 21. Jestem uparty , szkoda że nie ma z kim przedyskutować tego zagadnienia w JW. Praktycy może by byli bardziej konkretni. Ale 21 z zasobnikiem SPS i UB-ekami , też mi nie pasuje, zaznaczam Young , to tylko moje wizje. Najładniej i najlogiczniej wyglądałby 21 z SPS i 2x pocisk p-p, dla samoobrony . A tak wogóle ,to o pociskach anty r-lok. z dipolami słyszałem , ale też ich nie widziałem. Na lotach używano i wystrzeliwano z UB pakiety z flarami lub dipolami , ale to nie były pociski , lecz środki wystrzeliwane z UB do tyłu, za lecący samolot.

Napisano

Sorry,ze pociągne te ostatnie zdanie ;) Ale pierwszy raz słysze aby z UB coś zostawało wystrzeliwane do tyłu ! Ja wiem że jeżeli ja tego nie widziałem i słyszałem to jednak było mozliwe,niemniej chyba pomyliłes z zasobnikami D ,R i właśnie SPS-141 .Wtedy zgoda do tyłu /pod samolot Mig-21.

Prosze napisz wiecej informacji o tym .

Napisano

Możliwe że coś poplątałem , ale na 21 Bis-ach mechanicy uzbrojenia ładowali UB-eki kasetami przypominającymi zamek rakiety S-5. I byłem do tej pory przekonany że flary lub igiełki były odstrzeliwne do tyłu. To nie były pociski anty-r-lok. S-5[P?]Postaram się coś dowiedzieć w JW , jescze jakiegoś w miarę starego uzbrojenca to chyba znajdę, to był zawsze najdłużej zyjący ludek. Żeby było ciekawiej , własnie przejrzałem instrukcję uzbrojenia 21Bisa , i tam o tym nie ma ani słowa . Ale wydaje mi się iż te kasety zakłócające wprowadzono trochę póżniej.Jeśli coś namieszałem , posypię główę popiołem

Napisano

Mały przerywnik, odnośnie naszej dyskusji o zieleni na stację r-lok itp.

2elm50p.jpg

Zdjęcie pochodzi z świetnej strony o 2 elm 11 PLM 2eskadra.com autor, swoją drogą bardzo miły człowiek, gromadzi materiały o tejże eskadrze oraz ogólnie o mig-21.

Napisano

A ja jeszcze wrócę do SPS-141

Pierwsze zdjęcie to na pewno nasza maszyna (chyba, że w innych państwach też mieli napisy "zawór cyrkulacji", "zasilanie lotniskowe").

Pozostałe dwa na 90%, że to "nasi"

MiG-21MSPS141.jpg

MiG-21MSPS1412.jpg

MiG-21MSPS1413.jpg

Napisano
Sorry,ze pociągne te ostatnie zdanie ;) Ale pierwszy raz słysze aby z UB coś zostawało wystrzeliwane do tyłu ! ......

Prosze napisz wiecej informacji o tym .

Czy mam jeszcze coś pisac na temat dipoli wystrzeliwanych do tyłu z UB na 21 BIS ? Strzeliłem babola strasznego. Dipole PPI były wystrzeliwane z UB-16 [32] do przodu . Naboje były mocowane w lufach UB na końcu w specjalnych zamkach, podobnych do zamków pocisków S-5K, M. Jak wróci do pracy specjalista , który ma ponoc dokumentacje tego urzadzenia postaram się zrobic fotki. Pytałem się o pociski do zakłocania prac stacji r-lok , podobno uzywane z UB-16 ,32 -pociski typu S-5P- nikt nie słyszał o czymś takim, nawet nie spotkali się z rodzajem takiej rakiety. A teraz taka ciekawostka, na str .14 tej dyskusji o 21 znajduje się zdjęcie 21UM nb.9307 w barwach ugandyjskich [ex-26 PLM Zegrze Pom. ], i na dole tego zdjęcia znajduje sie take dziwne urządzenie , ni to pocisk , ni to zasobnik do obsługi naziemnej. Miałem wczoraj w nocy trochę szczęscia , buszując na słuzbowym kompie znalazłem wyjasnienie zagadki . Rosjanie testowali zasobniki , które można było podwiesic pod skrzydło s-tu, przebazowac s-lot na lotnisko polowe i w ten sposób , bez ciagania sprzetu samochodmi , bardzo szybko mozna było za pomocą wyposazenia zawartego w tych zasobnikach odtworzyc gotowosc samolotu.Opisane były próby z SU-25 , ale jak widac do 21 tez się przydają-jestem ciekaw jak je przewożą, Chińczycy by już coś wymyslili. Mam gdzieś zdjęcie chinskiej wersji 21UM-dla Iranu -szok .a tak obok tematu -zdjęcie zasobnika do przewożenia pod skrzydłem s-tu obsługi -tez pomysł Rosjan-mają poczucie humoru trzeba przyznać.

kontenerdlaobsugi.jpg

kontener energetyczny:

kontenerenergetk1e.jpg

kontener hydrauliczno-silnikowy

kontenerhydraulsilnikow.jpg

I wspomniana wyżej chińska wersja UM

21umft7m.jpg

To tak w formie ciekawostek , chyba troche związanych z 21.

Napisano
Dipole PPI były wystrzeliwane z UB-16 [32] do przodu . Naboje były mocowane w lufach UB na końcu w specjalnych zamkach, podobnych do zamków pocisków S-5K, M. Jak wróci do pracy specjalista , który ma ponoc dokumentacje tego urzadzenia postaram się zrobic fotki. Pytałem się o pociski do zakłocania prac stacji r-lok , podobno uzywane z UB-16 ,32 -pociski typu S-5P- nikt nie słyszał o czymś takim, nawet nie spotkali się z rodzajem takiej rakiety.

Bo to jest to samo ! Także naboje do działka Gsz-23 typu PRŁ sa określane jako przeciwradiolokacyjne .

I jeszcze kwestia samych naboji ładowanych do SPS-141 .Kryły sie pod różnymi oznaczeniami w zaleznosci od czestotliwosci DOS-3-DOS-15 oraz DOS-50-DOS-63. Spotyka sie tez oznaczenie PRP-15 ,PRP-50.

Napisano
To zagadka dla Łukasza Sawicza ;)

A dlaczego dla mnie ?

Pomijając fakt, że MiG jest odpicowany jak prosto z fabryki w Gorki to ma zamknięte pokrywy podwozia przy jego wypuszczeniu. Ale podobno inaczej się nie dało. ;)

Napisano
Mały przerywnik, odnośnie naszej dyskusji o zieleni na stację r-lok itp.

2elm50p.jpg

Zdjęcie pochodzi z świetnej strony o 2 elm 11 PLM 2eskadra.com autor, swoją drogą bardzo miły człowiek, gromadzi materiały o tejże eskadrze oraz ogólnie o mig-21.

No właśnie. Podobno był tylko jeden kolor bo farba droga itd., a tu wyraźnie się różnią. I jak to jest z tą zielenią? Chyba że coś pominąłem

Napisano

Fajnie ,że Miguś został odremontowany ,ale według mnie brakuje mu na części ogonowej "Białego Pasu" i kolor trochę za ciemny. Ale ważne ,że chociaż wygląda tak i nie niszczeje pod gołym niebem.

Napisano

Rozumiem . Myślałem ,że jest transportowany do schronohangaru na czas gdy nie ma wystawy na Lotnisku:) Pozdrawiam.