Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poniżej więcej zdjęć zasobnika z Czerniakowa. Wygląda na to, że zawierał trzy aparaty (LAF1,2 i 3). Dwa były wycelowane w dół pod lekkim kątem na boki (okrągłe okienka na spodniej stronie pomiędzy brzechwami). Trzeci skierowany panoramicznie w prawo (duże okno). I teraz, skoro ten zasobnik jest powieszony po lewym skrzydłem i daje zdjęcia panoramiczne terenu na prawo od samolotu to czy był zasobnik prawy robiący zdjęcia lewej panoramy? Trochę za dużo założeń.

Z drugiej strony aparaty zamontowane na Iskrze chyba właśnie tak działały.

Te umieszczone we wlotach powietrza robiły zdjęcia ukośne (prawy na lewą stronę a lewy na odwrót) plus dodatkowo aparat umieszczony z przodu pod kabiną mógł robić zdjęcia pionowe.

Koniec OT

Pojemnik_LAF001.jpg

Pojemnik_LAF004.jpg

Pojemnik_LAF003.jpg

Pojemnik_LAF002.jpg

Pojemnik_LAF005.jpg

Może to coś komuś rozjaśni?

Napisano

od Saturna do R-13 - skala modernizacji idzie w szaleńczym tempie

Ale pozostaję przy zasobniku Saturn - jak mnie pamięć nie myli zasobnik ten opracowywali fachowcy z ITWL i w sochaczewskim pułku na przełomie lat 1988-1989 były prowadzone próby w locie. Były problemy z otwieraniem się spadochronu od kasety co trochę wydłużyło proces prób. Po uporaniu się z tym problemem po około 6 miesiącach wdrożono ten zasobnik do eksploatacji. Nie było innych zasobników w pułku ( nie licząc typowych D i R ). Z tego co pamiętam na początku lat 90 do sekcji rozpoznawczej przyszedł materiał filmowy z prób zasobnika rozpoznawczego, który filmował ( a nie robił zdjęć ) pewien obszar terenu ale niestety kamera była źle zamocowana i odbierała drgania samolotu przez co obraz drgał co ewidentnie dyskwalifikowało możliwości odczytu.

Napisano

Dzięki za nowe zdjęcia

Piotrek S napisał

teraz, skoro ten zasobnik jest powieszony po lewym skrzydłem i daje zdjęcia panoramiczne terenu na prawo od samolotu to czy był zasobnik prawy robiący zdjęcia lewej panoramy?

A nie było czasami tak, że z drugiej strony dla" przeciwwagi" zakładano normalnego UB-ka ? Gdzieś czytałem taką informację , ale nie jestem pewien , ale na pewno taka wiadomość rzuciła mi się w oczy.

Napisano

Oczywiście, że mogło tak być. Tylko wtedy zdjęcia ukośnie dalszego planu mogły być robione tylko na prawo. W przypadku chęci wykonania rozpoznania danego obszaru bez przelatywania nad nim zostaje jedynie podejście z określonej strony tak aby dany obszar mieć zawsze po prawej stronie. Przypomina to trochę taktykę działania AC-130 ale tam w użyciu są inne lufy:)

Napisano

I proszę zauważyć , że na zdjęciach archiwalnych [ u góry na tej stronie ] zasobniki wiszą pod prawym płatem, i może rzeczywisćie robią fotki tylko z prawej strony samolotu. I skoro tak są skonstruowane przesłony to chyba nawet wygodniej ? I dla pilota i dla wykonywania i jakości zdjęć . Zresztą skoro pod płatem wisiał tylko jeden zasobnik [ tak zakładam ] to i tak pilot musiał się przed wlotem w strefę zwiadu zastanowić jak wlecieć zeby nie wdepnąć .........

Napisano

Saturn wisiał zawsze po jednej stronie. Z drugiej wieszano pusty UB.

Może te zdjęcia ukośne "pod kadłub" były wymuszone odpalaniem kaset na zewnątrz?

Pewnie wpadanie w strugi od silnika, nie służyłoby im za bardzo.

Kasety po odstrzeleniu wpadały czasami w ruch obrotowy i wówczas spadochron nie za bardzo chciał się otwierać prawidłowo.

Na pierwszym zdjęciu Saturna widać otwarte luki do odstrzelania kaset. Obiektywy są po drugiej stronie.

Napisano

Panowie , jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe zdjęcia , rysunki, a nie stanowiłoby to problemu , to w celu rozjaśnienie sprawy tajemniczych dla większości zasobników [ dla mnie nie ukrywam też ] prosiłbym o zamieszczenie na Forum.

Z góry dziękuję .Dzięki Jarekk, powoli coś się wyjaśnia .

Napisano

Coś się znalazło:

sat1.jpg

sat2.jpg

Jak pisałem wcześniej, na 2 zdjęciu widać, że Saturn wisi po prawej stronie. Obiektywy patrzą w lewo a zasłonki kaset są po zewnętrznej stronie.

Odpalanie kaset gdyby Saturn wisiał z lewej strony potraktowano by jako szkodę w mieniu wojskowym (jeśli była po tej stronie była w ogóle instalacja).

Te luczki na obiektywami służyły do uzbrajania kaset.

Napisano
Saturn wisiał zawsze po jednej stronie. Z drugiej wieszano pusty UB.

Może te zdjęcia ukośne "pod kadłub" były wymuszone odpalaniem kaset na zewnątrz?

Pewnie wpadanie w strugi od silnika, nie służyłoby im za bardzo.

Kasety po odstrzeleniu wpadały czasami w ruch obrotowy i wówczas spadochron nie za bardzo chciał się otwierać prawidłowo.

Na pierwszym zdjęciu Saturna widać otwarte luki do odstrzelania kaset. Obiektywy są po drugiej stronie.

Jarku - przyczyną nie otwierania się spadochronów kasety nie był ruch obrotowy kasety lecz zwłocznik opóźniający a dokładniej jego konstrukcja.

Jak dobrze pamiętasz kłopoty z otwieraniem spadochronu były przeważnie w okresie zimowym gdzie były niskie temperatury powietrza.

Sam zwłocznik ( opóźniacz ) był skonstruowany na zasadzie tłoczka ze sprężyną, który po wystrzeleniu kasety a zarazem zwolnieniu mechanizmu tłoczka wypychał powietrze znajdujące się pod tłoczkiem poprzez zaworek. Zaworek wyglądał jak cekin z otworkiem rzędu kilku mikronów ( już dokładnie nie pamiętam wartości ). I właśnie przy małych temperaturach powietrza ten otworek po prostu zamarzał. Podczas prób proponowałem konstruktorowi zmianę tego zwłocznika na urządzenie bardziej sprawdzone i pewniejsze w postaci automatu AD - 3 lub PPK ( to są automaty czasowe z fotela katapultowego z mechanizmem czasowym zegarowym ) lecz moja sugestia nie została wzięta pod uwagę. Ponoć powiększył odpowiednio otworek w zaworku i problem został rozwiązany. Niemniej jednak dalej miałem obawy - to rozwiązanie nie było w 100 % pewne i każdorazowy zrzut kasety obserwowałem z drżeniem serca.

Sam pomysł takiego zasobnika był dobry a sam moment zrzutu kasety dość efektowny czego dowodem był duży aplauz przedstawicieli NATO podczas prezentacji tego ustrojstwa.

Napisano

No i powoli, dzięki normalnemu podejściu Miłośników 21 zaczyna się klarować sprawa , działanie i wizerunek Saturna. Dzięki Serdeczne jeszcze raz za zaangażowanie i próbę wyjaśnienia i nazewnictwa i wyglądu tego tajemniczego zasobnika . Jak się jeszcze trafi wygląd i umiejscowienie pulpitu sterowania , to już będzie miód w gębie

Napisano

Ok, a co z tymi Fobosami? To dopiero czarna magia dla mnie I niebo za zdjęcie pulpitu dla tych zasobników. Ktoś musi mieć przecież

I jeszcze wygrzebuję, zapomniałem się dopytać

Mieć drąga w domku to frajda - ten jest ze słynnego MiG 21 R nr 2301

na czym polega sława tego R?

Napisano
A dlaczego piszesz

,,

SATURN z lat 70

UB-LAF i FOBOSy ,tak pochodzą z lat 70 .Saturn ,lata 80 te.

I w tym miejscu była tabelka, z urządzeniami [ wyposażeniem ] foto , którą najpierw wkleił , póżniej wyciął em [ nie mam pojęcia z jakiego powodu - ciiciubabka ? ] I tam jako wyposażenie któregoś zasobnika było podane " urządzenia FOBOS-1-2 ". Tyle zdążyłem doczytać zanim tajemnicza tabela , z jescze bardziej tajemniczej instrukcji zniknęła . I teraz nie mama pojęcia , czy FOBOS-1-2 , to wyposażenie któryś zasobników [ nazwa systemu ] , czy osobne starsze zasobniki .Bo FOBOS -3 jako osobny zasobnik istniał na pewno. No ale poczekamy , może jakaś Bratnia Dusza coś znajdzie .

="Grzegorz 5710"]No nie każdy MiG 21 R przelatywał ogrodzenie lotniska .

Tak jak nie każdy MiG-21BIS [ 9424 IX84 ] .Nie wiedziałem że można tak daleko zalecieć z linami od Migołapki , słupami i drutami z płotu .I zatrzymał się idealnie między dwoma traktorami z pczyczepami pełnymi ziemniaków .Jestem ciekaw kto był bardziej wystraszony?

Napisano (edytowane)

Mówisz i masz. Ryba w boju.

mig21mf6814mig21r2089.jpg

Niezwykła para w locie MiG-21MF i MiG-21R z 3.plm w locie na walke powietrzną (w MiG-21 R moja skromna osoba )

mig21mf6814123ladowanie.jpg

mig21mf6814111.jpg

mig21mf6814100technicy.jpg

Nasi technicy z 3.plm.

mig21mf6814012.jpg

mig21mf68143eltmjrnowak.jpg

Pod kadłubem ZP-800 l

mig21mf6814124.jpg

Zlot dowódców w Dęblinie. Pod skrzydłem R-3U, pod kadłubem ZP-490 l

mig21mf6814002.jpg

Edytowane przez Gość