Piotrek.S. Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Poniżej więcej zdjęć zasobnika z Czerniakowa. Wygląda na to, że zawierał trzy aparaty (LAF1,2 i 3). Dwa były wycelowane w dół pod lekkim kątem na boki (okrągłe okienka na spodniej stronie pomiędzy brzechwami). Trzeci skierowany panoramicznie w prawo (duże okno). I teraz, skoro ten zasobnik jest powieszony po lewym skrzydłem i daje zdjęcia panoramiczne terenu na prawo od samolotu to czy był zasobnik prawy robiący zdjęcia lewej panoramy? Trochę za dużo założeń. Z drugiej strony aparaty zamontowane na Iskrze chyba właśnie tak działały. Te umieszczone we wlotach powietrza robiły zdjęcia ukośne (prawy na lewą stronę a lewy na odwrót) plus dodatkowo aparat umieszczony z przodu pod kabiną mógł robić zdjęcia pionowe. Koniec OT Może to coś komuś rozjaśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 od Saturna do R-13 - skala modernizacji idzie w szaleńczym tempie Ale pozostaję przy zasobniku Saturn - jak mnie pamięć nie myli zasobnik ten opracowywali fachowcy z ITWL i w sochaczewskim pułku na przełomie lat 1988-1989 były prowadzone próby w locie. Były problemy z otwieraniem się spadochronu od kasety co trochę wydłużyło proces prób. Po uporaniu się z tym problemem po około 6 miesiącach wdrożono ten zasobnik do eksploatacji. Nie było innych zasobników w pułku ( nie licząc typowych D i R ). Z tego co pamiętam na początku lat 90 do sekcji rozpoznawczej przyszedł materiał filmowy z prób zasobnika rozpoznawczego, który filmował ( a nie robił zdjęć ) pewien obszar terenu ale niestety kamera była źle zamocowana i odbierała drgania samolotu przez co obraz drgał co ewidentnie dyskwalifikowało możliwości odczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Dzięki za nowe zdjęcia Piotrek S napisał teraz, skoro ten zasobnik jest powieszony po lewym skrzydłem i daje zdjęcia panoramiczne terenu na prawo od samolotu to czy był zasobnik prawy robiący zdjęcia lewej panoramy? A nie było czasami tak, że z drugiej strony dla" przeciwwagi" zakładano normalnego UB-ka ? Gdzieś czytałem taką informację , ale nie jestem pewien , ale na pewno taka wiadomość rzuciła mi się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Oczywiście, że mogło tak być. Tylko wtedy zdjęcia ukośnie dalszego planu mogły być robione tylko na prawo. W przypadku chęci wykonania rozpoznania danego obszaru bez przelatywania nad nim zostaje jedynie podejście z określonej strony tak aby dany obszar mieć zawsze po prawej stronie. Przypomina to trochę taktykę działania AC-130 ale tam w użyciu są inne lufy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 I proszę zauważyć , że na zdjęciach archiwalnych [ u góry na tej stronie ] zasobniki wiszą pod prawym płatem, i może rzeczywisćie robią fotki tylko z prawej strony samolotu. I skoro tak są skonstruowane przesłony to chyba nawet wygodniej ? I dla pilota i dla wykonywania i jakości zdjęć . Zresztą skoro pod płatem wisiał tylko jeden zasobnik [ tak zakładam ] to i tak pilot musiał się przed wlotem w strefę zwiadu zastanowić jak wlecieć zeby nie wdepnąć ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Saturn wisiał zawsze po jednej stronie. Z drugiej wieszano pusty UB. Może te zdjęcia ukośne "pod kadłub" były wymuszone odpalaniem kaset na zewnątrz? Pewnie wpadanie w strugi od silnika, nie służyłoby im za bardzo. Kasety po odstrzeleniu wpadały czasami w ruch obrotowy i wówczas spadochron nie za bardzo chciał się otwierać prawidłowo. Na pierwszym zdjęciu Saturna widać otwarte luki do odstrzelania kaset. Obiektywy są po drugiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Panowie , jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe zdjęcia , rysunki, a nie stanowiłoby to problemu , to w celu rozjaśnienie sprawy tajemniczych dla większości zasobników [ dla mnie nie ukrywam też ] prosiłbym o zamieszczenie na Forum. Z góry dziękuję .Dzięki Jarekk, powoli coś się wyjaśnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Coś się znalazło: Jak pisałem wcześniej, na 2 zdjęciu widać, że Saturn wisi po prawej stronie. Obiektywy patrzą w lewo a zasłonki kaset są po zewnętrznej stronie. Odpalanie kaset gdyby Saturn wisiał z lewej strony potraktowano by jako szkodę w mieniu wojskowym (jeśli była po tej stronie była w ogóle instalacja). Te luczki na obiektywami służyły do uzbrajania kaset. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Saturn wisiał zawsze po jednej stronie. Z drugiej wieszano pusty UB.Może te zdjęcia ukośne "pod kadłub" były wymuszone odpalaniem kaset na zewnątrz? Pewnie wpadanie w strugi od silnika, nie służyłoby im za bardzo. Kasety po odstrzeleniu wpadały czasami w ruch obrotowy i wówczas spadochron nie za bardzo chciał się otwierać prawidłowo. Na pierwszym zdjęciu Saturna widać otwarte luki do odstrzelania kaset. Obiektywy są po drugiej stronie. Jarku - przyczyną nie otwierania się spadochronów kasety nie był ruch obrotowy kasety lecz zwłocznik opóźniający a dokładniej jego konstrukcja. Jak dobrze pamiętasz kłopoty z otwieraniem spadochronu były przeważnie w okresie zimowym gdzie były niskie temperatury powietrza. Sam zwłocznik ( opóźniacz ) był skonstruowany na zasadzie tłoczka ze sprężyną, który po wystrzeleniu kasety a zarazem zwolnieniu mechanizmu tłoczka wypychał powietrze znajdujące się pod tłoczkiem poprzez zaworek. Zaworek wyglądał jak cekin z otworkiem rzędu kilku mikronów ( już dokładnie nie pamiętam wartości ). I właśnie przy małych temperaturach powietrza ten otworek po prostu zamarzał. Podczas prób proponowałem konstruktorowi zmianę tego zwłocznika na urządzenie bardziej sprawdzone i pewniejsze w postaci automatu AD - 3 lub PPK ( to są automaty czasowe z fotela katapultowego z mechanizmem czasowym zegarowym ) lecz moja sugestia nie została wzięta pod uwagę. Ponoć powiększył odpowiednio otworek w zaworku i problem został rozwiązany. Niemniej jednak dalej miałem obawy - to rozwiązanie nie było w 100 % pewne i każdorazowy zrzut kasety obserwowałem z drżeniem serca. Sam pomysł takiego zasobnika był dobry a sam moment zrzutu kasety dość efektowny czego dowodem był duży aplauz przedstawicieli NATO podczas prezentacji tego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 No i powoli, dzięki normalnemu podejściu Miłośników 21 zaczyna się klarować sprawa , działanie i wizerunek Saturna. Dzięki Serdeczne jeszcze raz za zaangażowanie i próbę wyjaśnienia i nazewnictwa i wyglądu tego tajemniczego zasobnika . Jak się jeszcze trafi wygląd i umiejscowienie pulpitu sterowania , to już będzie miód w gębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Ok, a co z tymi Fobosami? To dopiero czarna magia dla mnie I niebo za zdjęcie pulpitu dla tych zasobników. Ktoś musi mieć przecież I jeszcze wygrzebuję, zapomniałem się dopytać Mieć drąga w domku to frajda - ten jest ze słynnego MiG 21 R nr 2301 na czym polega sława tego R? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 No nie każdy MiG 21 R przelatywał ogrodzenie lotniska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Przelatywał, czy pokonywał na przełaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 A dlaczego piszesz ,, SATURN z lat 70 UB-LAF i FOBOSy ,tak pochodzą z lat 70 .Saturn ,lata 80 te. I w tym miejscu była tabelka, z urządzeniami [ wyposażeniem ] foto , którą najpierw wkleił , póżniej wyciął em [ nie mam pojęcia z jakiego powodu - ciiciubabka ? ] I tam jako wyposażenie któregoś zasobnika było podane " urządzenia FOBOS-1-2 ". Tyle zdążyłem doczytać zanim tajemnicza tabela , z jescze bardziej tajemniczej instrukcji zniknęła . I teraz nie mama pojęcia , czy FOBOS-1-2 , to wyposażenie któryś zasobników [ nazwa systemu ] , czy osobne starsze zasobniki .Bo FOBOS -3 jako osobny zasobnik istniał na pewno. No ale poczekamy , może jakaś Bratnia Dusza coś znajdzie . ="Grzegorz 5710"]No nie każdy MiG 21 R przelatywał ogrodzenie lotniska . Tak jak nie każdy MiG-21BIS [ 9424 IX84 ] .Nie wiedziałem że można tak daleko zalecieć z linami od Migołapki , słupami i drutami z płotu .I zatrzymał się idealnie między dwoma traktorami z pczyczepami pełnymi ziemniaków .Jestem ciekaw kto był bardziej wystraszony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Uploaded with ImageShack.us Do bliższej prowadzącej niewiele mu zostało. PS Zmarł Marian Mikołajczuk autor wielu ciekawych pozycji książkowych były sochaczewianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 To co będzie z pozostałymi tomami Jego książki? Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Porządny był z Mariana gość. Szkoda, że tak szybko odszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 A miał też napisać o 28 PLM. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 RIP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam! poszukuje fotek MiGa-21 MF nr. boczny 6814 FISHBED , będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam! poszukuje fotek MiGa-21 MF nr. boczny 6814 FISHBED , będę wdzięczny. PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Mówisz i masz. Ryba w boju. Niezwykła para w locie MiG-21MF i MiG-21R z 3.plm w locie na walke powietrzną (w MiG-21 R moja skromna osoba ) Nasi technicy z 3.plm. Pod kadłubem ZP-800 l Zlot dowódców w Dęblinie. Pod skrzydłem R-3U, pod kadłubem ZP-490 l Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 czart wielkie dzięki , właśnie jest na warsztacie z ACADEMY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi