krynio70 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 http://galeria.aviateam.pl/photo/4328 http://galeria.aviateam.pl/photo/4329 moment wjazdu tego najwspanialszego samolotu do 22 Bazy Cytuj
young Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Tak podejrzewałem, że moje kolega krynio się odezwie w temacie. Ale mogły by to być zdjęcia z czasów świetności tej maszynki, pewnie pięknie się prezentowała Tylko żeby znowu nie wyszło wg " koncepcji " kolejnego nawiedzonego przełożonego wg zasady bo tak jest ładniej Czy ten człowiek ma może znajomych w Mirosławcu? Cytuj
krynio70 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 zd z czasow swietnosci tego migasa tez mam:) Cytuj
babcia131 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 young-trafiony -zatopiony Czy ten człowiek ma może znajomych w Mirosławcu? I zna się na wszystkim , od łączności począwszy na ratownictwie lotniskowym kończąc.Że o przepisach ubiorczych , salutowaniu , meldunkach i innych tego typu pierdołach ogólnowojskowych nie wspomnę . krynio70 napisał zd z czasow swietnosci tego migasa tez mam:) No to jakbyśmy się tak ładnie uśmiechnęli A nie ma tam gdzieś zdjęcia 9115 ? Cytuj
babcia131 Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Do Miłośników 21 z lepszym niż ja wzrokiem . Co za wyrzutnie na wewnętrznej belce ma ten kubański BIS ? Gdzieś widziałem kubańskego Miga z rakietami od 29, ale tego nie mogę rozgryżć .Zdjęcie niezbyt wyrażne i nie jestem pewien czy to jest zdwojona wyrzutnia dla R-60 , [ ale tak od tyłu nie za bardzo mi pasuje ], czy też jest to wyrzutnia z Mig-23 ? No chyba ze już mam zwidzenia Zdjęcie znalazłem na militaryphotos, ale niestety też bez komentarza Uploaded with ImageShack.us Znalazłem tego jak go nazywają El Bison z rakietami z 29: Uploaded with ImageShack.us To samo czy nie to samo? Cytuj
Mikele Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Na drugim zdjęciu belka to na 100% APU-60-I, ale pierwsze jest trochę nieostre i ciężko nawet dostrzec kształt belki a co dopiero mówić o jakiejkolwiek identyfikacji. Cytuj
young Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Na moje oko, na pierwszym zdjęciu też jest pojedyncza APU-60 tylko na wewnętrznych podwieszeniach. A że nachodzi na nią z tej perspektywy zewnętrzna belka, trochę to dziwnie wygląda... Cytuj
babcia131 Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Na drugim zdjęciu belka to na 100% APU-60-I, ale pierwsze jest trochę nieostre i ciężko nawet dostrzec kształt belki a co dopiero mówić o jakiejkolwiek identyfikacji. Jeśli dobrze rozróżniam kształty [ a jak nie to czas do okulisty ] na II zdjęciu pod samolotem wisi R-60 na zwenątrz , a od wewnątrz chyba R-73 ? Bo to na pewno nie jest R-60 i chyba wyrzutnia też jest inna . Możliwe jest także wyposażenie w R-73 innych statków powietrznych, także tych bez zaawansowanych systemów kierowania ogniem.R-73 stanowi wyposażenie samolotów MiG-29, Su-27 i Su-35, oraz nieco starszych maszyn MiG-21, MiG-23, Su-24 i Su-25, oraz śmigłowców bojowych Mi-24, Mi-28 i Ka-50. Odnośnie pierwszego , nie upieram się , słabo to widzę, ale coś mi tył tej wyrzutni nie pasuje. Cytuj
Marek Świderski Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Diabel tkwi w szczegolach, popatrz babcia na zakonczenie tej wyrzutni, patrz tak dlugo az po zamknieciu oczu dalej bedziesz ja widzial a bedac na lotnisku popatrz z podobnej perspektywy na MiG'a 29 i wszystko sie wyjasni. Bedziesz jutro na festynie? Cytuj
babcia131 Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Na pierwszy rzut oka nie pasuje mi ta wyrzutnia[ pierwsze skojarzenie to była wyrzutnia z 23 . Sory , nie mam pod ręką instr. z 23 , ale jak znalazłem zdjęcie z R-73 , to cos mi się tak wydaje że to może być to .Na festynie nie będę , to co mam sobie obfocić , a zalezy mi na odnowionym 21 [ zobaczymy jak to wyszło ]to obskoczę w przyszłym tygodniu , na spokojnie . A dziś i jutro , proza zycia -"renowacja "parkietu , koszmar przy meblach w pomieszczeniach . Cytuj
young Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Babcia, nie mów że nie kojarzysz tego zdjęcia Cytuj
Marek Świderski Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Na "naszych" 23cich napewno nie bylo takiej wyrzutni. Cytuj
young Napisano 4 Września 2011 Napisano 4 Września 2011 Trochę mi to nie dawało spokoju i spróbowałem zebrać wszystkie znane mi kamuflaże naszych "21", nie licząc srebrnego i okazjonalnych: 1. "Biały"/mglisty/popielaty - PF, R, MF 2. Szary jasny WZL - np. MF 6514 3. Szary niebieski - np. MF 7906, UM 7502 4. Siwy - fabryczne MF serii 9600 5. Szary "MiG-23" - Bis z 26 PLM 6. Ciemny szary - Bis z końca służby np. 9114 z 3 PLM Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Cytuj
babcia131 Napisano 7 Września 2011 Napisano 7 Września 2011 Babcia, nie mów że nie kojarzysz tego zdjęcia Tak na szybko. Chyba lakier od parkietów uczynił spustoszenie w mojej łepetynie , nie kojarzę zdjęcia , a powinienem ? Odnośnie koloru 21 -po powrocie z remontu pierwsza partia Bisów pomalowana była na ciemno -siwy kolor .Podobno holenderska farba , podobno na wzór ówczesnych samolotów NATO .Jak szybko pomalowali , tak jeszcze szybciej samoloty wracały do WZL na przemalowanie .Po pierwszych lotach na rozpędzanie , farba puchła i schodziła z płatowca płatami.To samo było z farbą pokrywającą stożek .Radziecki sprzęt był wtedy był uczulony na "imperialistyczną współpracę " Niestety , nie sądzę żeby zachowało się jakiekolwiek zdjęcie , samoloty w trybie alarmowym odsyłano do Dęblina. Cytuj
Jarekk Napisano 7 Września 2011 Napisano 7 Września 2011 Trochę mi to nie dawało spokoju i spróbowałem zebrać wszystkie znane mi kamuflaże naszych "21", nie licząc srebrnego i okazjonalnych:1. "Biały"/mglisty/popielaty - PF, R, MF 2. Szary jasny WZL - np. MF 6514 3. Szary niebieski - np. MF 7906, UM 7502 4. Siwy - fabryczne MF serii 9600 5. Szary "MiG-23" - Bis z 26 PLM 6. Ciemny szary - Bis z końca służby np. 9114 z 3 PLM Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Czy przypadkiem wariant 1 i 2 to nie to samo? R-y (4?) ten kolor uzyskaly po wizycie w WZL. Cytuj
PiotrPilot Napisano 11 Września 2011 Napisano 11 Września 2011 Witam Może ktoś z was posiada taką sumę pieniędzy i zakupi tego Miga-21UM-a http://www.aircraftdealer.com/aircraft_for_sale_detail/MIG/1973_MIKOYAN_MIG_21_UM/26371. Pozdrawiam Serdecznie. Cytuj
manas Napisano 11 Września 2011 Napisano 11 Września 2011 http://www.aircraftdealer.com/aircraft_ ... 1_UM/26371. The page you requested has moved or is no longer available. Cytuj
PiotrPilot Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 To już powinno chodzić: http://www.aircraftdealer.com/aircraft_for_sale_search.php?searchVal=Mig Cytuj
babcia131 Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Znaczy się w Ameryce nadciąga kryzys, jak już wyprzedają samoloty.Ale ten UM ma naprawdę fajnie odzwierciedlone poszycie .Jak nówka z zakładu , przed skierowaniem do malowania .Zacznę odkładać z emeryturki, jakieś 15 lat i będzie kasa. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Witam Mam prosbę , tutaj albo w innym wątku /nie moge odszukać/ było porównanie "garbów" MF z QB i Kondora z planami Miga 21 R ,jeśli ktoś pamięta gdzie to jest bardzo bym prosił o namiary.Chciał bym skompletować zestaw do budowy "R" a nie bardzo widzi mi się BIS z Fujimi + garb z QB. ps.mam dwa zestawy KP z przetrasowanymi liniami ale detal jest tak skopany ,szczególnie przeraża mnie tylny hamulec tak jakby z plasteliny dolepiony Cytuj
babcia131 Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=7W3wH3BJz0Y Filmik z prób z fotelem KK-2 dla kolejnych wersji 21 po F-13.Dosłownie kilkanaście sekund ok .5min.28 sek.Ładnie widać różnicę w uchwytach katapultowania fotela SK-1 i KK-2. PS. Chyba trochę się zamotałem z nazwą fotela . To jednak jest chyba odmiana SK dla póżniejszych wersji 21 ze zdwojonym uchwytem katapultowania .Ale próby nie podlegają dyskusji , mimo że w ramach filmu fabularnego .Ale jakby Ktoś uściślił posypię głowę popiołem. Cytuj
babcia131 Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 http://inscale.org/pub/index.php?action=media;sa=album;in=363;nw;asc Jakby kogoś interesowały szczegóły serbskiego UM-a , zapraszam .Zdjęcia warte wrzucenia do domowego archiwum. Ponad 80 zdjęć szczegółów typu uchwytniki powietrza , wnęki podwozia , luki silnikowe.A najważniejsze że robione chyba na latającym jeszcze samolocie Serbskich Sił Powietrznych, i te zdjęcia naprawdę pokazują jak wygląda poszycie , płatowiec , luki eksploatowanego samolotu. Autor zdjęć Serbski Miłośnik 21 Niko Brawo i dzięki Cytuj
young Napisano 19 Września 2011 Napisano 19 Września 2011 Hamulce aerodynamiczne naszego M I MF fragment, gdzie widać dokładnie różnicę Widać wydłużenie nachodzące na osłonę działka. Taki mały detal, ale chyba kończy dyskusję w tym temacie ;) Cytuj
imt Napisano 19 Września 2011 Napisano 19 Września 2011 z tych ujęć wyglądają, jakby w MF hamulec był krótszy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi