Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@czart: a przy rozpoznaniu radioelektronicznym też wchodzilo w grę jakiekolwiek niszczenie celów na ziemi?

Edytowane przez Gość
Napisano

Rozpoznanie radioelektroniczne wykonywało się, w czasie wojny też, z nad własnego ugrupowania wojsk.

Trasa była tak planowana aby nie wlatywać w zasięg aktywnych środków przeciwlotniczych npla.

W takim locie oczywiście planowano podwieszenie kpr p-p samonaprowadzających się na podczerwień typu R-3s, do samoobrony.

RS-2US totalnie nie nadawał się do zwalczania manewrującego celu powietrznego.

Teoretycznie można było realizować rozpoznanie wzrokowo-fotograficzne z zasobnikiem R, ale tylko jeden aparat fotograficzny A-39 to bardzo mały potencjał.

PS czart - nie czort. Mała różnica, ale jednak.

Napisano
Rozpoznanie radioelektroniczne wykonywało się, w czasie wojny też, z nad własnego ugrupowania wojsk.

Trasa była tak planowana aby nie wlatywać w zasięg aktywnych środków przeciwlotniczych npla.

W takim locie oczywiście planowano podwieszenie kpr p-p samonaprowadzających się na podczerwień typu R-3s, do samoobrony.

RS-2US totalnie nie nadawał się do zwalczania manewrującego celu powietrznego

A co ładowano do ASO ? Dipole p/rlokacyjne czy pułapki na podczerwień ?

btvk.jpg

Napisano

Do ASO-2I można było załadować:

- flary

- dipole do zakłócania pokładowych stacji radiolokacyjnych samolotów myśliwskich;

- dipole do zakłócania stacji radiolokacyjnych systemów OP /OPL oraz dowodzenia.

Podczas mojej służby w 32.plrt używaliśmy wszystkie rodzaje ładunków do ASO-2I.

Kiedyś w czasie pokazów dla Prezydenta III RP Lecha Wałęsy podpaliłem Poligon Nadarzyce.

Podczas odpalania flar na małej wysokości zapaliłem pole robocze poligonu

Niestety odpalane, z ASO-2I umieszczonego w Zasobniku rozpoznawczym, były w dolną półsferę samolotu.

Nie zdążyły się wypalić i pożar gotowy.

Napisano

W Nowym 2014 Roku wszystkiego najlepszego wszystkim kolegom !

Jakiego typu - waszym zdaniem - szachownice zdobią te dwa migacze ? (fotka kiedyś juz zapodana przez kol. younga)

mig21j91.jpg

Napisano
Sam sobie odpowiedziałeś.

Przy dużym szczęściu i z zaskoczenia to jakaś szansa była.

Dlatego na lot bojowy przewidziane było uzbrojenie p-z.

Standardowo zasobnik (D, R) + 2 x PTB-490 + 2 x UB-16-57.

W tamtych czasach głównym zadaniem dla lotnictwa rozpoznania taktycznego było poszukiwanie i ZWALCZANIE NBJ (Nosicieli Broni Jądrowej).

A czy rozważano jakieś malowanie samolotów na czas W?

Nie da się ukryć, że latanie za linią frontu na małej wysokości, srebrnym, widocznym z daleka i praktycznie nieuzbrojonym samolotem byłoby dość karkołomnym zajęciem.

Napisano

Nie sądzę żeby te samoloty miały przed sobą tak dużą ilość wylotów bojowych, aby opłacalne było ich malowanie. [ pomijając sens takiego maskowania ]

A odnośnie zdjęcia Kol.manasa to szachownice wyglądają na pozbawione białych pól , ale fotki wyglądają na "podkolorowane" tak że jednoznacznie trudno coś powiedzieć .

Napisano
A czy rozważano jakieś malowanie samolotów na czas W?eknym" srebrnym malowaniu.

Nie da się ukryć, że latanie za linią frontu na małej wysokości, srebrnym, widocznym z daleka i praktycznie nieuzbrojonym samolotem byłoby dość karkołomnym zajęciem.

Analizując zdjęcia MiG-21 z innych "BRATNICH ARMII" komunistycznego kołchozu, to niestety, ale zdecydowana większość zdecydowała się na malowanie deformujące.

Nie zgadam się że był brak sensu maskowania.

Skoro nie ma sensu to proszę o przykłady aktualnie używanych samolotów lotnictwa taktycznego, czyli wykonujące zadania nad FLOT, w takim "pięknym" srebrnym malowaniu.

Wykrycie na tle ziemi Su-22, Lim-6 lecącego na małej wysokości to była kwestia wielkiego szczęścia.

Srebrny / szary samolot było dużo łatwiej wykryć.

Weź pod uwagę możliwości pokładowych stacji r/lok (na samolotach z tamtej epoki) na małych wysokościach i na tle ziemi.

Napisano

Witam,

Czy do transportu i instalacji zbiorników PTB-490 był wykorzystywany jakiś rodzaj wózka? Czy mógłbym prosić o zdjęcia takowego. Dziękuję.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Napisano

Chyba najczesciej uzywany "wozek", zbiorniki wrzucalo sie na przyslowiowa "pake" przewozilo na stojanke [CPPS/PPS] i podwieszalo pod samolot. W schronohangarze wystarczyly dwie osoby do przeniesienia zbiornika z wieszaka pod samolot. Co nie zmienia faktu ze wozki byly, ale tak bylo prosciej i szybciej.

star26601wi8.jpg

Napisano

Więc jeśli był ten wózek, jak wyglądał? To dla mnie o tyle istotne, że moje żelazko nie będzie w polskich barwach. Preferuję egzotyczne malowania.

Napisano

W barwach naszego lotnictwa latało 20 samolotów wersji tzw. MF-75 - różniącej się przede wszystkim panelem na lewo od asp-pf-a. Czy któraś z tych maszyn w trakcie eksploatacji latała w szarym/siwym malowaniu?

Bardzo bym chciał wykonać takiego Polskiego MF-a później serii z kokpitem BIS-a właśnie w takim kolorze, ale mam już MF 7809 w kamo, M-kę 1812 w srebrzance, niemieckiego MF-a Luftwaffe, MF-a z Wietnamu a na dodatek Czeskiego MFN. Wypadało by zrobić coś innego niż zwyczajny MF, bo na zwyczajnego co najmniej mam jeszcze jeden pomysł - złoty z muzeum w Krakowie. A te srebrne też mi się tak jakoś lekko przejadły a parę srebrnych i tak będzie.

Moja kolekacja bez J-7B i obecnie budowanego kubańskiego R:

http://w378.wrzuta.pl/obraz/powieksz/6RUa7ad6R0e

Wiem, wiem, styl trochę mocno Vintage, pędzel i te sprawy i może przy takich zestawach nawet nie wypada, ale tylko tak lubię budować modele

Pozdrawiam ;)

Napisano
Pawelt napisał:

Wypadało by zrobić coś innego niż zwyczajny MF,

To zrób malborskiego MF z zasobnikiem SPS-141Je.To na pewno nie jest zwyczajny 21

A kolekcja "Szybkich "ładna

em , Damiano82 - nie sugerujcie się opisami wózka z instrukcji. To jest wózek dla uzbrojeńców dla bomb od 250kg. Jaki byłby sens ciągnięcia takiego ciężkiego klamota dla przewiezienia 1 kilkunastokilogramowego zbiornika.

No chyba żeby ktoś chciał podwieszać pod skrzydła zatankowany zbiornik

Może na SU-24 itp . "maleństwach " z racji wysokości samolotu i wielkości zbiorników Rosjanie podczepiali PTB za pomocą tego urządzenia.

Napisano
W barwach naszego lotnictwa latało 20 samolotów wersji tzw. MF-75 - różniącej się przede wszystkim panelem na lewo od asp-pf-a. Czy któraś z tych maszyn w trakcie eksploatacji latała w szarym/siwym malowaniu?

Zakładam, ze mówisz o serii 9600? Artykuł z Lotnictwo z szachownicą czytałeś? Tam wszystko jest. Fabrycznie cała 20 tak została pomalowana.

To zrób malborskiego MF z zasobnikiem SPS-141Je.To na pewno nie jest zwyczajny 21

Oj tak. Szary z godłem krzyżaka, świetny temat.

Zastanawiałem się, czemu eduard nie wypuścił jeszcze tego zasobnika w żywicy?

Napisano

http://warszawa-i-okolice.flog.pl/wpis/5670019/103-mig21-mf-96008113--8113

Dał bym sobie rękę uciąć, że za każdym razem jak wpisuję konkretny numer boczny każdego z samolotów serii 9600 to albo nie znajduję nic albo fotkę maszyny w srebrnym kolorze. Ma ktoś jakiekolwiek fotki tych samolotów a zwłaszcza jakiegokolwiek szarego? Może oryginalne przyszły szare a po remontach pomalowali na srebrno?

W najbliższych planach chciał bym zbudować Czeskie Aero S.106, MF-a 75 (tudzież serię 9600), PFMN i BIS-a SAU (Bułgarski). A obecnie po R-ce chyba przejdę na małego Analoga w 1:72 (Modelsvit). No i gorąco wyczekuję PF od Eduarda ale kiedy to będzie to nie wiadomo

Napisano

Pawelt artykuł o serii 9600 znalazłem przed chwilą w Lotnictwo z szachownicą 34 (4/2009 listopad 2009)

Napisano

To jest tylko "zajawka", cały artykuł ma 6 (+1 z sylwetkami barwnymi) stron. Są dwie fotografie siwych malowań (w tym 8113 z Warszawy). Parę jest też w książce o 34 PLM.

Z fanpage'u 32 BLT:

522886_311449698924785_1646214226_n.jpg

Masz umiejscowienie numeru bocznego. Nic więcej ci nie trzeba, tylko 6 szachownic.

Napisano

Super, dobry dowód, Dziękuję! Nie pozostaje nic innego jak nawiedzić Exito z listą życzeń Po powrocie do modelarstwa mam jedynie MiGi 21 więc niedługo będą o mnie chodziły legendy, że jest gość co tylko 21 kupuje...