Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście .A ja pomyślałem że doładowali mu raz , a dobrze.W Naszych muzeach często spotyka sie że amortyzatory całkiem siedzą , no to "doładowanie na zapas " wcale mnie nie zdziwiło.

Pytanie trochę odbiega od głównego wątku, ale też związek jakiś jest, ponieważ pewnie niektórzy używają do malowania kokpitu farbki Model Master 2135 ussr interior blue/green? Czy ktoś z was orientuje się gdzie jest dostępna? Najlepiej na terenie kraju, w sklepach internetowych, bo nie wyobrażam sobie ściągania zza granicy jednej farby. Wyschła mi końcówka starej farby jaką miałem i pomalowałem 3/4 kokpitu. Nie pomogło, niestety, rozcieńczanie rozpuszczalnikiem...

ups,faktycznie wygląda na to ,że robi się problem z 2135,choć jej odcień do końca do mnie nie przemawia,to jednak warto ja mieć, a tu większość sklepów internetowych ma "niedostępne"...

"Muzealny przekręt"

Pomimo kilku lat oglądania i samolotu latającego oraz w muzeum jak również dostępnych zdjęć, dopiero teraz zauważyłem ten muzykalny przekręt.

Znajdujący się w Muzeum Lotnictwa w Krakowie MiG-21R nr 1125 posiada podwieszony zasobnik rozpoznawczy typu R pomimo, że całe swoje lotnicze życie latał z zasobnikiem typu D.

Kto i dlaczego zrobiła tą podmiankę?

r.jpg

Niemiecki013.jpg

Niemiecki015.jpg

RR.jpg

Jarekk

Czy pulpity N z PFM ,były takie same jak do BIS-a ? Pytanie może dziwne , ale ja te drugie widziałem tylko raz w życiu [ z PFM -wcale ] , na jednodniowych [ mocno powiedziane -może 2-3 godzinnych ] zajęciach i to wszystko.Zeby nie Internet i garstka Zapalenców to by człowiek malo co pamietał .

Ps.No właśnie , a gdzie się podziały "graty " z BIS -ów ?

Nie ma siły , że to musi gdzies zalegać , na półkach w jakiś składach , i chyba nikt za bardzo nie wie z czym to się je.

Control box for Mig-21PFM,but not all Mig-21 PFM can carry the A-bomb.

Martin

BildJan10003.jpg

Bushek Dzięki Serdeczne

Chyba zdjęcie rarytas .

Jarekk miał rację co do koloru i gabarytowo i wizualnie troche odbiega od pulpitu dla BIS.

Przykro mi, ale nie wiem w jakim języku mam tutaj pisać.Angielski lub polski?

W każdym razie,jeśli chcesz IAB-500/8U49/RN.244 dla Mig-21 to masz tylko dwie opcje v scale 1/48.

Aires http://www.aires.cz/arms-and-weapons/nuclear-bomb-iab-500-with-bd3-66-23n-pylon/ i

Eduard http://www.eduard.com/store/cs/Eduard/Brassin/IAB-500-imitacni-atomova-bomba-1-48.html

Ale tylko v Eduardu jest pulpit dla SMT/Bis i PFM

Martin

Ps:Przepraszam za moj język polski,ale nie pisałem długo.

648047_1.jpg

648047_5.jpg

480014.jpg

Jeżeli (chyba dobrze zrozumiałem poprzednie wypowiedzi) tak jak pisze Grzegorz5710, instalację zdemontowano, a Jarekk wspomina jakoby później pulpity leżały (może już bezużyteczne?), to może opchnięto to w komplecie?

Bushek, napisz gdzie zrobiono to zdjęcie?

EDIT: Wg Gordona nasi południowi sąsiedzi nie mieli PFM 7904 nawet zwykłego...

To zdjęcie dostałem od znajomego z Niemiec.Według niego zrobił sie master dla EDUARDa.Mam mnóstwo zdjęć na IAB-500 i pulpity,ale nie mogę wszystko pokazać.

Martin

0000461-0046.jpg

scan0016.jpg

"Muzealny przekręt"

Pomimo kilku lat oglądania i samolotu latającego oraz w muzeum jak również dostępnych zdjęć, dopiero teraz zauważyłem ten muzykalny przekręt.

Znajdujący się w Muzeum Lotnictwa w Krakowie MiG-21R nr 1125 posiada podwieszony zasobnik rozpoznawczy typu R pomimo, że całe swoje lotnicze życie latał z zasobnikiem typu D.

Kto i dlaczego zrobiła tą podmiankę?

Jarku !

Czy to muzealny przekręt czy też nasz pułkowy ??

Wiesz dobrze, że był okres kiedy na kilku samolotach zmieniano zasobniki z "D" na "R" i odwrotnie. Poza tym w muzeum jest tylko jeden "R" więc musieli go dostać w takim stanie jak na zdjęciu. Kwestia tylko czy ten zasobnik poleciał z samolotem czy dowieźli inny. . Z tego co mówił mi Krzysiek K. samolot ponoć odleciał bez zasobnika - ponoć ma jego zdjęcia z odlotu.

Patrząc na to zdjęcie pomyślałem, co się stało z naszym PFM N 7904, Panowie z Sochaczewa powinni wiedzieć gdzie go opchnęli ?

Samolot przekazano jak i wszystkie sochaczewski PFM do Mierzęcic lotem w maju 91 roku wraz z kilkoma "R" -ami. Ponoć został ( 7904) złomowany w listopadzie 96 roku ale znając nasze możliwości można powątpiewać patrząc na zamieszczone zdjęcie.

Co do demontażu instalacji specjalnej - polegała ona na ucięciu konkretnej wiązki przewodów natomiast same pulpity i belki dalej zostały na stanie eskadry( czy w ukompletowaniu samolotu tego niestety nie wiem ). Co się z nimi dalej stało tego doprawdy nie wiem .

Hehe, nasz 7904 jest w Niemczech, prawdopodobnie w okolicach Manching. Na flugzeugforum.de, wszystko jest, łącznie z tym zdjęciem pulpitu (tylko trzeba się zalogować)

Mógłbyś podać linka do konkretnej strony ?

Może znajdę Gościa co szprecha po ichniemu i spóbuje coś sćiągnąc , bo moja głowa już się przegrzewa od tych słowianskich języków .

Wątek o broni A MiG-21 als Kernwaffenträger

tutaj jest też temat założony przez człowieka z Austrii, który ma innego naszego PFM, a raczej jego przód MIG 21 Cockpiterklärung

I ogólnie o ich ołówkach NVA MIG-21 und Verbleib

Jako ciekawostkę wklejam to co wpadło mi tam w oko, pisaliśmy już o tej wczesnej odmianie anten na końcu skrzydła, ale pierwszy raz widzę takie świetne foto

p9061334.jpg

Co do anten Syreny, to jest to raczej późniejsza wersja ( zdjęcie jest M-a).

Co do pulpitu "N" to ten ze zdjęcia nie jest oryginalny od 7904. Samoloty do Mierzęcic zdawałem osobiście w 1991 roku. Pulpity i belki widziałem na eskadrze w 1993 lub 1994 roku.

Jarekk -chyba jako jeden z niewielu widziałeś to " ustrojstwo " w związku z tym mam pytanie .Jak tak patrzę na ten pulpit , to wydaje mi sie taki szeroki i jakby wystawał w tym położeniu poza obrys kabiny [ wiem że niemozliwe ] Ale on był mocowany nad , czy przed celownikiem PKI ? Jakos tak mi nie pasuje wizualnie i wielkościowo w tym miejscu.

young -dzięki za linki

Zdrowych i Wesołych Świąt dla Migomaniaków

Jarekk -Ale on był mocowany nad , czy przed celownikiem PKI ? Jakos tak mi nie pasuje wizualnie i wielkościowo w tym miejscu.

Pulpit był montowany w miejsce "starego" pulpitu czyli nad celownikiem PKI - zdejmowało się starego a zakładano nowego.

Gdybyś dokładniej przyjrzał się owemu zdjęciu to byś zauważył, że widać wiązkę przewodów ( po lewej stronie zdjęcia ) co wskazuje, że pulpit jest tylko "przymierzany" a nie zamontowany. Stąd też złudne wrażenie, że jest większy i nie pasuje do kabiny.

Porównaj sobie zdjęcia pulpitów sterowania uzbrojeniem z typowego PFM i pulpitu sterowania zasobnikiem z R - w zasadzie wszystkie są takie same ( gabarytowo ) lecz różnią się rozmieszczeniem przełączników i przycisków .