krynio70 Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 http://galeria.aviateam.pl/photo/4328 http://galeria.aviateam.pl/photo/4329 moment wjazdu tego najwspanialszego samolotu do 22 Bazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Tak podejrzewałem, że moje kolega krynio się odezwie w temacie. Ale mogły by to być zdjęcia z czasów świetności tej maszynki, pewnie pięknie się prezentowała Tylko żeby znowu nie wyszło wg " koncepcji " kolejnego nawiedzonego przełożonego wg zasady bo tak jest ładniej Czy ten człowiek ma może znajomych w Mirosławcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krynio70 Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 zd z czasow swietnosci tego migasa tez mam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 young-trafiony -zatopiony Czy ten człowiek ma może znajomych w Mirosławcu? I zna się na wszystkim , od łączności począwszy na ratownictwie lotniskowym kończąc.Że o przepisach ubiorczych , salutowaniu , meldunkach i innych tego typu pierdołach ogólnowojskowych nie wspomnę . krynio70 napisał zd z czasow swietnosci tego migasa tez mam:) No to jakbyśmy się tak ładnie uśmiechnęli A nie ma tam gdzieś zdjęcia 9115 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Do Miłośników 21 z lepszym niż ja wzrokiem . Co za wyrzutnie na wewnętrznej belce ma ten kubański BIS ? Gdzieś widziałem kubańskego Miga z rakietami od 29, ale tego nie mogę rozgryżć .Zdjęcie niezbyt wyrażne i nie jestem pewien czy to jest zdwojona wyrzutnia dla R-60 , [ ale tak od tyłu nie za bardzo mi pasuje ], czy też jest to wyrzutnia z Mig-23 ? No chyba ze już mam zwidzenia Zdjęcie znalazłem na militaryphotos, ale niestety też bez komentarza Uploaded with ImageShack.us Znalazłem tego jak go nazywają El Bison z rakietami z 29: Uploaded with ImageShack.us To samo czy nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Na drugim zdjęciu belka to na 100% APU-60-I, ale pierwsze jest trochę nieostre i ciężko nawet dostrzec kształt belki a co dopiero mówić o jakiejkolwiek identyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Na moje oko, na pierwszym zdjęciu też jest pojedyncza APU-60 tylko na wewnętrznych podwieszeniach. A że nachodzi na nią z tej perspektywy zewnętrzna belka, trochę to dziwnie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Na drugim zdjęciu belka to na 100% APU-60-I, ale pierwsze jest trochę nieostre i ciężko nawet dostrzec kształt belki a co dopiero mówić o jakiejkolwiek identyfikacji. Jeśli dobrze rozróżniam kształty [ a jak nie to czas do okulisty ] na II zdjęciu pod samolotem wisi R-60 na zwenątrz , a od wewnątrz chyba R-73 ? Bo to na pewno nie jest R-60 i chyba wyrzutnia też jest inna . Możliwe jest także wyposażenie w R-73 innych statków powietrznych, także tych bez zaawansowanych systemów kierowania ogniem.R-73 stanowi wyposażenie samolotów MiG-29, Su-27 i Su-35, oraz nieco starszych maszyn MiG-21, MiG-23, Su-24 i Su-25, oraz śmigłowców bojowych Mi-24, Mi-28 i Ka-50. Odnośnie pierwszego , nie upieram się , słabo to widzę, ale coś mi tył tej wyrzutni nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Diabel tkwi w szczegolach, popatrz babcia na zakonczenie tej wyrzutni, patrz tak dlugo az po zamknieciu oczu dalej bedziesz ja widzial a bedac na lotnisku popatrz z podobnej perspektywy na MiG'a 29 i wszystko sie wyjasni. Bedziesz jutro na festynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Na pierwszy rzut oka nie pasuje mi ta wyrzutnia[ pierwsze skojarzenie to była wyrzutnia z 23 . Sory , nie mam pod ręką instr. z 23 , ale jak znalazłem zdjęcie z R-73 , to cos mi się tak wydaje że to może być to .Na festynie nie będę , to co mam sobie obfocić , a zalezy mi na odnowionym 21 [ zobaczymy jak to wyszło ]to obskoczę w przyszłym tygodniu , na spokojnie . A dziś i jutro , proza zycia -"renowacja "parkietu , koszmar przy meblach w pomieszczeniach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Babcia, nie mów że nie kojarzysz tego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Na "naszych" 23cich napewno nie bylo takiej wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Trochę mi to nie dawało spokoju i spróbowałem zebrać wszystkie znane mi kamuflaże naszych "21", nie licząc srebrnego i okazjonalnych: 1. "Biały"/mglisty/popielaty - PF, R, MF 2. Szary jasny WZL - np. MF 6514 3. Szary niebieski - np. MF 7906, UM 7502 4. Siwy - fabryczne MF serii 9600 5. Szary "MiG-23" - Bis z 26 PLM 6. Ciemny szary - Bis z końca służby np. 9114 z 3 PLM Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Babcia, nie mów że nie kojarzysz tego zdjęcia Tak na szybko. Chyba lakier od parkietów uczynił spustoszenie w mojej łepetynie , nie kojarzę zdjęcia , a powinienem ? Odnośnie koloru 21 -po powrocie z remontu pierwsza partia Bisów pomalowana była na ciemno -siwy kolor .Podobno holenderska farba , podobno na wzór ówczesnych samolotów NATO .Jak szybko pomalowali , tak jeszcze szybciej samoloty wracały do WZL na przemalowanie .Po pierwszych lotach na rozpędzanie , farba puchła i schodziła z płatowca płatami.To samo było z farbą pokrywającą stożek .Radziecki sprzęt był wtedy był uczulony na "imperialistyczną współpracę " Niestety , nie sądzę żeby zachowało się jakiekolwiek zdjęcie , samoloty w trybie alarmowym odsyłano do Dęblina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Trochę mi to nie dawało spokoju i spróbowałem zebrać wszystkie znane mi kamuflaże naszych "21", nie licząc srebrnego i okazjonalnych:1. "Biały"/mglisty/popielaty - PF, R, MF 2. Szary jasny WZL - np. MF 6514 3. Szary niebieski - np. MF 7906, UM 7502 4. Siwy - fabryczne MF serii 9600 5. Szary "MiG-23" - Bis z 26 PLM 6. Ciemny szary - Bis z końca służby np. 9114 z 3 PLM Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Czy przypadkiem wariant 1 i 2 to nie to samo? R-y (4?) ten kolor uzyskaly po wizycie w WZL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Witam Może ktoś z was posiada taką sumę pieniędzy i zakupi tego Miga-21UM-a http://www.aircraftdealer.com/aircraft_for_sale_detail/MIG/1973_MIKOYAN_MIG_21_UM/26371. Pozdrawiam Serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 http://www.aircraftdealer.com/aircraft_ ... 1_UM/26371. The page you requested has moved or is no longer available. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 To już powinno chodzić: http://www.aircraftdealer.com/aircraft_for_sale_search.php?searchVal=Mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Znaczy się w Ameryce nadciąga kryzys, jak już wyprzedają samoloty.Ale ten UM ma naprawdę fajnie odzwierciedlone poszycie .Jak nówka z zakładu , przed skierowaniem do malowania .Zacznę odkładać z emeryturki, jakieś 15 lat i będzie kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Witam Mam prosbę , tutaj albo w innym wątku /nie moge odszukać/ było porównanie "garbów" MF z QB i Kondora z planami Miga 21 R ,jeśli ktoś pamięta gdzie to jest bardzo bym prosił o namiary.Chciał bym skompletować zestaw do budowy "R" a nie bardzo widzi mi się BIS z Fujimi + garb z QB. ps.mam dwa zestawy KP z przetrasowanymi liniami ale detal jest tak skopany ,szczególnie przeraża mnie tylny hamulec tak jakby z plasteliny dolepiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Już znalazłem 38 strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=7W3wH3BJz0Y Filmik z prób z fotelem KK-2 dla kolejnych wersji 21 po F-13.Dosłownie kilkanaście sekund ok .5min.28 sek.Ładnie widać różnicę w uchwytach katapultowania fotela SK-1 i KK-2. PS. Chyba trochę się zamotałem z nazwą fotela . To jednak jest chyba odmiana SK dla póżniejszych wersji 21 ze zdwojonym uchwytem katapultowania .Ale próby nie podlegają dyskusji , mimo że w ramach filmu fabularnego .Ale jakby Ktoś uściślił posypię głowę popiołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 http://inscale.org/pub/index.php?action=media;sa=album;in=363;nw;asc Jakby kogoś interesowały szczegóły serbskiego UM-a , zapraszam .Zdjęcia warte wrzucenia do domowego archiwum. Ponad 80 zdjęć szczegółów typu uchwytniki powietrza , wnęki podwozia , luki silnikowe.A najważniejsze że robione chyba na latającym jeszcze samolocie Serbskich Sił Powietrznych, i te zdjęcia naprawdę pokazują jak wygląda poszycie , płatowiec , luki eksploatowanego samolotu. Autor zdjęć Serbski Miłośnik 21 Niko Brawo i dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Hamulce aerodynamiczne naszego M I MF fragment, gdzie widać dokładnie różnicę Widać wydłużenie nachodzące na osłonę działka. Taki mały detal, ale chyba kończy dyskusję w tym temacie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 z tych ujęć wyglądają, jakby w MF hamulec był krótszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi