Baldigozz Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Zakupiłem parę dni temu tego czołga jako materiał do eksperymentów. Niedrogi, bo po ca 50 zł ale wymaga albo stalowych nerwów albo dużej dozy sympatii do rodziny tych czołgów. Dziwne te produkcje Skifa. Przeglądałem parę pudełek i widzę, że jadą na podstawowych ramkach T-55, które uzupełniają shortrunowymi ramkami danej podwersji. Niestety po ramkach podstawowych widać wiekową technologię (straszliwe jamki w bardzo niewdzięcznych miejscach, w zasadzie uniemożliwiających ich usunięcie) ale plastik jest w miarę ok i detal nawet ładny. Ramki dodatkowe, to już jednak porażka na całej linii. Beznadziejny plastik i ohydna jakość, trzeba szlifować, szlifować ... Do tego w pudełku mamy małą blaszkę ze śmiesznego stopu, trochę twardawego ale za to ładne są i delikatne te blaszki. To plus. Gąski to typowa wschodnia tragedia. Nie wiem co z tym zrobię. Szkoda mi kupować Friule do tego ale kto wie. Na razie zamówiłem lufkę. Przechodząc do rzeczy. Entuzjastów i znawców tej konstrukcji z jednej strony proszę o wyrozumiałość, bo lepiłem tego czołga prosto z instrukcji i jak coś zwaliłem to wina Skifa Nie chodziło mi jednak o poprawność merytoryczną ale wypróbowanie nowej szlifierki i pobawienie się farbami. Z drugiej strony proszę o krytyczne uwagi bo zmierza już do mnie tamiyowski T-55, którego będę już na poważnie przerabiał w kierunku izraelskiego Tirana 5. Tymczasem zlepiłem tyle, nawet nie dokumentowałem budowy, bo nie było co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 O kolejny skif na forum , ja po T-64 mam delirkę :P Tą belke z tyłu mogłeś wymienić ale poza tym jest miodzio . Jak jest ze spasowaniem Modelu , a przde wszystkim czy wanna nie jest krzywa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 A pardon, nie załapałem, że to drewniana belka! Choroba, a tak ją ładnie wyszlifowałem Dzięki, wymienię ją, nie jest przyklejona, tak się jakoś sama trzyma. Wanna była prosta, skleiła się ok, jedynie przód wymagał zaszpachlowania połączenia z górą, oprócz oczywiście mnóstwa jamek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Gdzie kupiłeś ten zestaw? P.S. Uważaj na koła, bo wyglądają jak z kosmosu. Chyba nigdy nie widzieli kół od T-55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 T-55 Mają usprawiedliwienie: Ale to T-54 heehheh Oczywiście to nie usprawiedliwienie i te koła mają niewiele wspólnego z prawdziwymi... Kibicuje bo pierwszy raz widzę T-54 od Skifa, słyszałem o nim ale w akcji nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Szkoda, że nie zrobiłeś fotek z budowy ale widać że można coś z tego zmontować. Ciekaw jestem jak Skif wygląda postawiony koło Tamiyi. Jedna moja uwaga: haki do podnoszenia wieży przykleiłeś do góry nogami ! Masz we mnie kibica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 Muszę zrzucić winę na Skifa, bo tak pokazał w instrukcji ale jak trzeba, to się przekręci. I tak miałem je jeszcze obsmarować klejem co by udawał spaw. Poza tym na razie czekam na lufkę żeby ją wmontować i zacznę malować. Kołom się za bardzo nie przyglądałem, trochę je poniszczyłem i i razem już z lufką będę pryskał podkładem. Najprawdopodobniej czolg będzie bez gąsek, bo bliższe przyjrzenie się gąskom z pudełka zniechęca do dalszych spojrzeń, a szkoda mi kasy na Friule do niego. Będą do tamiyowskiego T-55 i chyba, że w międzyczasie ten ostatni zdąży do mnie dotrzeć i gąski tamiyowskie będą ładniejsze, to może je założę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 Lufka dojechała, to pomalowałem czołg pierwszym rzutem farby, wykonując przy okazji coś w rodzaju preshadingu. A tu ze swoim przeciwnikiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Weekend miałem pracowity i większość roboty już wykonana. Z racji prędkości nie nadążałem robić zdjęć Po tym co było widać na górze zabrałem się za wykonywanie światłocienia używając do tego dwóch farb Gunze serii C-321 i 313. Wiązało się to ze nudnym maskowaniem detali, które trwało kilka razy krócej niż samo malowanie. Poniżej zdjęcia z tego etapu. Poniżej zdjęcia podstawowej palety jakiej użyłem stosując trzy farby Gunze w kolejności od lewej do prawej. Następnie pędzelkiem dokonywałem drobnych poprawek i podmalowania detali, które miały być jaśniejsze. Do tego używałem farb Vallejo. Efekty rdzy robilem przy pomocy odpowiedniego zestawu Lifecolor, nakładając farby od prawej do lewej aerografem, pędzelkiem i gąbką. Trochę efektów można zrobić innym zestawem farb Lifecolor. Używałem ich m.in. do podmalowania zbiorników. Całość modelu pokryłem filtem grey MIG-a, a następnie zrobiłem wash brownem. Po tym wszystkim model wygląda tak jak poniżej, z tym że zdążyłem jeszcze wieżę pociągnąć z lekka olejami żeby trochę ją jeszcze uwypuklić i spód wanny pisakami Tamiyi wstępnie pobrudziłem. Teraz będę zbierał siły na pigmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Glfblłfs...Już znalazłem szczękę Rdza wymiata Nigdy nie widziałem tak realistycznej rdzy na modelu. Obicia też są świetne. Szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Strasznie fajnie to wyglada, oj strasznie mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 super,mnie rowniez bardzo sie podoba ten efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Marku, piękna robota. Super Colour Modulation, oraz piękne nagryzienia rdzy. Pogratulować warsztatu i się uczyć... Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Naprawdę świetna robota. Rdza i obicia wyszły powalająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Ekstraklaśnie pomalowany, serdeczne gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 z niepozornego modelu na początku powstał model 1 klasa ! nie sądziłem, że będę tak podziwiał korozję na modelu a jednak ... szkoda, że nie pokazałeś kolejnych etapów rdzewienia, ale domyślam się, że musiałbyś co chwilę przenośić model i robić zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Oj uczyć się, uczyć... Przepięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Piękny model, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Świetna robota! Wygląda jak by stał 10 lat na pustyni ;) Coś jeszcze chciałem, ale zapomniałem :P Aha, co to za skrzynka na listy obok lufy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alf1969 Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Rewelka, można patrzeć i podziwiać godzinami. Gratuluję efekt powala na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Brak słów. Rdza powala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 1 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Dziękuję i cieszę się, że się podoba. Tymczasem dorobiam podstawkę. Na razie zrobiłem masę. Na czołgu pojawiło się też troszkę olejów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi