Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy,czy ktoś z was posiada model Ta 154 Dragona 1/48 lub Ta 154 v3 Hasegawy 1/72 ?,potrzebuje skan kalkomanii i instrukcji malowania będe wdzięczny za pomoc, fotki modeli poniżej

ta 154 4 in 1.jpg

Ta 154 dragon.jpg

ta 154 v 3.jpg

Napisano
18 godzin temu, _OldMan_ napisał:

Obejrzyj ten film, a wnioski wyciągnij sam.

Niby ok. Ale jednak już mi przeszła ochota na niego. Chociaż nie powiem, oryginał bardzo mi się podoba jak mało który odrzutowiec. W czasach przed faraonami i piramidami miałem takiego w 72 z Matchboxa. Mega był👍

Napisano
4 godziny temu, jmx62 napisał:

Ale jednak już mi przeszła ochota na niego

nie gadaj tyle, tylko buduj

ja mam niestety tylko jednego w 48 ale tez cztery  72-ki w szafie 🙂 

Napisano

A takie pytanie amatora, ktoś może używa aluminium np z puszki do detalowania modeli? Zastanawiam sie czy farby i kleje się tego trzymaja jako tako?

Napisano
W dniu 3.12.2022 o 19:54, Lipa napisał:

Czy były plany stosowania Focke-Wulf Fw 190 na lotniskowcach? Co za tym idzie czy były jakieś prototypy bądz chociaż plany z deski kreślarskiej?

Na Graff Zeppelin miały pływać Bf 109T, Fi 167 i Ju 87C, oraz ewentualnie Avie Bk-534. O Fw190 nic mi nie wiadomo.

Napisano
2 godziny temu, alienus napisał:

ktoś może używa aluminium np z puszki do detalowania modeli?

Do detalowania modeli większość modelarzy używa gotowych zestawów, względnie plastikowych arkuszy, profili, rurek. drucików, blaszek itd. Aluminium z puszki, cokolwiek to jest - nie spotkałem się.

Wyzłośliwiam się nie tylko dla przyjemności. Jeśli człowiek chce się czegoś dowiedzieć na jakiś temat, to jednak warto zadbać o to, by inni mieli szanse zrozumieć co jest problemem. Zamieszczony post warto przeczytać kontrolnie jeszcze raz, nawet gdy wykonało się go żelazkiem.

Napisano
3 godziny temu, alienus napisał:

A takie pytanie amatora, ktoś może używa aluminium np z puszki do detalowania modeli? Zastanawiam sie czy farby i kleje się tego trzymaja jako tako?

Ja czasami używałem do małych pierdółek, nie gorzej się trzyma jak na trawionkach. Są też specjalne podkłady na metal.

Napisano
2 godziny temu, greatgonzo napisał:

Aluminium z puszki, cokolwiek to jest - nie spotkałem się.

opakowania aluminiowe  - setki rodzajow i grubosci. Od talerzy 250mm po tacki 100x 50

material do budowy - pierwsza klasa

przyklad z dioramy

DSC_1069.JPG

Napisano

Sorki Alienus. Twój post był zupełnie OK, a ja centralnie zrobiłem z siebie  matoła.  Zaciemnienie umysłu, mam nadzieję, przejściowe.

Napisano
10 godzin temu, alienus napisał:

Na dws jest taki modelarz co buduje tylko z puszek i wychodzi mu to "very oczeń charaszo".

https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=62&t=134332

• Thanks 1
Napisano

Czy któryś z forumowiczów dysponuje może nr 2 (maj 2012) magazynu lotniczego Gapa? 

Chodzi mi o artykuł ,,Słowacy w Dęblinie", autorstwa  Jiří Rajlich.

*są w nim zdjęcia czechosłowackich samolotów przejętych przez Lotnictwo Polskie (ale ze znakami czechosłowackimi)

Napisano
1 minutę temu, Kolekcjoner WP napisał:

Czy któryś z forumowiczów dysponuje może nr 2 (maj 2012) magazynu lotniczego Gapa? 

Chodzi mi o artykuł ,,Słowacy w Dęblinie", autorstwa  Jiří Rajlich.

*są w nim zdjęcia czechosłowackich samolotów przejętych przez Lotnictwo Polskie (ale ze znakami czechosłowackimi)

Mam ten numer, postaram się jutro po pracy lub w niedzielę "dokopać się"do niegi i sprawdzę

• Thanks 1
Napisano
5 minut temu, Slawek_26869 napisał:

Mam ten numer, postaram się jutro po pracy lub w niedzielę "dokopać się"do niegi i sprawdzę

Dzięki wielkie! Już od dłuższego czasu chodzą za mną modele samolotów na których ewakuowali się czechosłowaccy piloci, w tym Jozef Frantisek.

Napisano
W dniu 9.12.2022 o 10:12, Kolekcjoner WP napisał:

Na Graff Zeppelin miały pływać Bf 109T, Fi 167 i Ju 87C, oraz ewentualnie Avie Bk-534. O Fw190 nic mi nie wiadomo.

No nic, to będę zrzynał od żółtków i aliantów. Zrobię jakieś SF:szczerbol:. Dzięki.

• Like 1