Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.11.2024 o 10:08, jmx62 napisał:

Może to już było ale jakoś nie pamietam.

Pytanko o B-17 wersja dowolna ale raczej z tych późniejszych.

Model w skali 1/72. Academy, Revell, Airfix czy Hasegawa. Który będzie rozsądnie najlepszy w relacji dokładność/składalność/cena?

Tylko Airfix. Revell ma niestety bardzo grube skrzydła przy końcówkach i to widać. Model Academy dużo słabiej zdetalowany i z licznymi uproszczeniami. Hasegawa dobra w kształtach ale tragicznie uboga w detale i z wypukłymi liniami podziału.

• Thanks 1

36 minut temu, jmx62 napisał:

Czyli jednak A-x. 

Academy jest bardzo słaby? 

W ramach dzisiejszych standardów, bardzo uproszczony. I nawet nie chodzi o to, że ma ubogie wnętrze. Ale detale typu podwozie, wnęki, stery, elementy powierzchni itd. Na dodatek, projektanci chyba zbytnio sugerowali się współczesnymi egzemplarzami które mają zaślepione wloty chłodnic międzystopniowych do sprężarek

image.png.7d3208fd61a081cb821acf794b301c4d.png

• Thanks 1

2 godziny temu, Lunch896tearful napisał:

Mam pytanie, zamierzam kupic model F-16C block 52 frog (academy) i widziałem na zdjeciach ze ma zly ksztalt oslony radaru, od gory zbyt plaski i od dolu dziwnie wystaje. Da sie to ogarnąć za pomocą szpachli i pilnika czy polecacie inne rozwiązania? 

Najlepszy byłby przeszczep nosa np. z Hasegawa lub Revella po korekcie spodu. Ewentualnie nos z Wolfpacka. Tragedia modelu Academy polega na tym, że jest świetny w detalach i ogólnym wykończeniu powierzchni ale bardzo słaby w bryle...

Znalazłem ten nos wolfpacka na jakiejs stronce ale niestety nie ma na magazynie. Przeszczep srednio wchodzi w gre bo szkoda mi kasy na kolejny model z którego wytne jedna czesc. Bede musial sie potrudzic i sam spróbuję go wyprofilowac przy pomocy szpachli, zobaczymy jak wyjdzie:) 

W dniu 2.11.2024 o 09:08, Xmen napisał:

Planuje zakup kalkomanii firmy Berna Decals do Hawka 75.

Ktoś może się podzielić uwagami jak z jakością?

Mam od BD kalki do F4U-7 w 1/48.

Nie wiem, czy wszystkie ich kalki tak wyglądają, ale to co ja dostałem jest jakości skandalicznej, coś na poziomie Plastyka z lat 80tych...

Piszę tylko o jakości druku bo naklejać toto na model to grzech, więc nie wiem jak od strony technicznej.

• Thanks 1

W dniu 2.11.2024 o 09:08, Xmen napisał:

Proszę Moderatorów o usunięcie moich dwóch ostatnich wpisów, bo wystąpiła jakaś anomalia i jedna odpowiedź wskoczyła mi trzy razy 😆

Edytowane przez arhtus

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie blach na Mustangach w NMF. Otóż na zdjęciach widać, że są one dość łaciate, a co gorsza ta łaciatość sprawia wrażenie, jakby nie podlegała żadnym regułom. Tam, gdzie jedna maszyna ma blachy ciemniejsze, inna ma jasne. Jest jedno bardzo ładne zdjęcie świeżo wyprodukowanego Mustanga,

image.thumb.jpeg.23710037ae4734e9e17d46b6b5207375.jpeg, ale jak przyglądałem się innym egzemplarzom i innym seriom - układ kolorów blach jest różny. Mało tego, wydaje mi się, że różnice są nawet w tej samej serii (konkretnie chodzi mi o blok 15-NA, ten na zdjęciu to 5-NA). Czy ktoś wie, czy były jakieś reguły w stosowaniu różnych blach w zależności od miejsca montażu? Na ile to zdjęcie jest miarodajne dla innych bloków? Czy w ramach bloku układ powinien być taki sam, a różnice to tylko efekty warunków, w jakich były robione zdjęcia? I wreszcie: czy układ blach był symetryczny względem osi kadłuba? Tzn. czy jeśli na jednej burcie konkretna blacha była jasna, to czy taki sam odcień będzie miał jej odpowiednik po drugiej stronie? Uf. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

W dniu 4.11.2024 o 16:43, HKK napisał:

Tylko Airfix. Revell ma niestety bardzo grube skrzydła przy końcówkach i to widać. Model Academy dużo słabiej zdetalowany i z licznymi uproszczeniami. Hasegawa dobra w kształtach ale tragicznie uboga w detale i z wypukłymi liniami podziału.

To jak już dyskutowaliśmy o 4motorowcach to jeszcze pytanko o Liberatora z Academy. Wie, wiem, jest nowy z A-xa ale nie bardzo mi się uśmiecha wywalić tyle kasy co sobie Anglicy życzą. Jak bardzo słaby/uproszczony jest Liberator academowy. Czy podobny standard jak przy B-17?

56 minut temu, Helmut napisał:

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie blach na Mustangach w NMF. Otóż na zdjęciach widać, że są one dość łaciate, a co gorsza ta łaciatość sprawia wrażenie, jakby nie podlegała żadnym regułom. Tam, gdzie jedna maszyna ma blachy ciemniejsze, inna ma jasne. Jest jedno bardzo ładne zdjęcie świeżo wyprodukowanego Mustanga,

image.thumb.jpeg.23710037ae4734e9e17d46b6b5207375.jpeg, ale jak przyglądałem się innym egzemplarzom i innym seriom - układ kolorów blach jest różny. Mało tego, wydaje mi się, że różnice są nawet w tej samej serii (konkretnie chodzi mi o blok 15-NA, ten na zdjęciu to 5-NA). Czy ktoś wie, czy były jakieś reguły w stosowaniu różnych blach w zależności od miejsca montażu? Na ile to zdjęcie jest miarodajne dla innych bloków? Czy w ramach bloku układ powinien być taki sam, a różnice to tylko efekty warunków, w jakich były robione zdjęcia? I wreszcie: czy układ blach był symetryczny względem osi kadłuba? Tzn. czy jeśli na jednej burcie konkretna blacha była jasna, to czy taki sam odcień będzie miał jej odpowiednik po drugiej stronie? Uf. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

Jakie dostali, z takich robili. Akurat pracuję przy obróbkach blach i praktycznie każda dostawa jest inna, różnią się sztywnością sprężystością, kolorem i to wszystko w obrębie jednej grubości. Nie wiem czy zależy to od minimalnie różnych zawartości procentowych składników, zanieczyszczeń, temperatury wytopu, czy jeszcze innych.

53 minuty temu, jmx62 napisał:

To jak już dyskutowaliśmy o 4motorowcach to jeszcze pytanko o Liberatora z Academy. Wie, wiem, jest nowy z A-xa ale nie bardzo mi się uśmiecha wywalić tyle kasy co sobie Anglicy życzą. Jak bardzo słaby/uproszczony jest Liberator academowy. Czy podobny standard jak przy B-17?

Nie wiem czy Academy zrobiło swojego czy to był przepak Minicraftu. Jak Minicraft to standard jeszcze gorszy niż w B-17 Academy. Bardzo ubogi  w detale. Praktycznie bez dodatków nie ma się co brać za ten model.

• Thanks 1

Godzinę temu, Baas ArK napisał:

Nie wiem czy zależy to od minimalnie różnych zawartości procentowych składników, zanieczyszczeń, temperatury wytopu, czy jeszcze innych.

Pewnie wszystko po trochu. A dopóki blachy mieściły się w widełkach technicznych wymogów, nikt się nie czepiał. Z tego by wynikało,  że poza niektórymi stale powtarzającymi się regułami (blachy na silniku, z wyjątkiem ciemnego pasa przy wydechach, jasne, duża blacha na burcie pod kabiną nieznacznie ciemniejsza, panel przy nasadzie skrzydła ciemny) - reszta była loterią. Czyli i symetrii też nie należy oczekiwać. 

Dzięki!

13 godzin temu, jmx62 napisał:

Academy/Minicraft to ten sam model B-24. Zanim Hasegawa nie wypuściła swojego zestawu, to Academy mimo wad i tak był dużo lepszy niż stare Revelle czy Airfixy. Ale jak na dzisiejsze standardy, to nie polecam.

Airfix w tej chwili nie ma w zasadzie konkurencji. Oczywiście Hasegawa ma podobny poziom zdetalowania na zewnątrz i jest nawet nieco lepiej skłądalna, ale droższa i niemal łysa we wnętrzu (jeśli komuś zależy). Model Airfixa można dostać w tej chwili w dobrej cenie, choć chyba nie w Polsce.

W przypadku obu modeli, możliwy zakres wersji jest z konieczności dość ubogi. Airfix to jedynie wersja H i to tylko dwóch serii. Hasegawa to wersja J i też tylko nielicznych serii. Owszem, Hasegawa ma niby również wersję D (z oszklonym nosem) ale niestety inne detale się nie zgadzają.

• Thanks 1

Witam serdecznie.

Mam prośbę o pomoc w doborze kolorów .

Kończę EF-2000 nr ZJ914 Black Jack i będę się zabierał za malowanie. 

Jakich kolorów użyć do malowania flagi brytyjskiej na tym samolocie ?

Może ktoś podpowie ?

Co do granatowego skłaniałbym się na Hataka HTK-B277 BS Roundel Blue (BS381C:110)

A czerwony ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Piotr