Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spity PFT

image.jpeg.cfb4b505472b55ad3befd131ce4c91fb.jpeg

pytanie dla tych co potrafią rozpoznać odcień Dark Earth, Sky, Azure Blue, Brick Red  itp z czarno białej fotografii

Jakie oznakowanie ma Spitfire na drugim planie? Czy w ogóle  ma oznakowanie? Czy na pierwszym to nie są same obwódki ZX  6 ? 

Napisano
W dniu 7.02.2025 o 19:07, Maxy napisał:

Spity PFT

image.jpeg.cfb4b505472b55ad3befd131ce4c91fb.jpeg

pytanie dla tych co potrafią rozpoznać odcień Dark Earth, Sky, Azure Blue, Brick Red  itp z czarno białej fotografii

Jakie oznakowanie ma Spitfire na drugim planie? Czy w ogóle  ma oznakowanie? Czy na pierwszym to nie są same obwódki ZX  6 ? 

W Polish Wings 13 czyli o Spitfire Mk. IX są dywagacje na temat kolorów “Cyrkowych Dziewiątek”. W. Matusiak na stronach 91-93 zastanawia się nad tym konkretnym samolotem, czy czasem nie był on w innych niż “pustynne” kolory. Dosyć to ciekawe.

Napisano

Wiem , ale mi chodzi czy na tym konkretnym zdjęciu ZX 6 nie ma namalowanych tylko obwódek. Były takie dywagacje czy środek czerwony czy granatowy. A może tu nic nie ma. A te dalsze czy są bez oznaczeń?

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Maxy napisał:

Wiem , ale mi chodzi czy na tym konkretnym zdjęciu ZX 6 nie ma namalowanych tylko obwódek. Były takie dywagacje czy środek czerwony czy granatowy. A może tu nic nie ma. A te dalsze czy są bez oznaczeń?

Chyba - podkreślam - chyba - nie ma świadectw na to, że w tej jednostce malowano same ramki liter oznaczeń, na zbliżeniach (innych samolotów!) widać kontrastowy kolor.

Co do samolotu w tle - w tym samym PW13 jest zdjęcie Spita d-cy Lance Wade’a (206) bez żadnych liter kodowych - może to ten?  Pod kabiną widać coś co mogłoby być jakimś oznaczeniem indywidualnym i raczej nie jest to szachownica?
Nie zdziwiłbym się gdyby takie coś zdarzało sięczęściej… Jeśli samolot był potrzebny i był sprawny to w ferworze walki malowanie liter MOGŁO być drugorzędną sprawą.

Edytowane przez Bedrzich
Napisano

Coś mi świta że Bohdan Arct w książeczce Cyrk Skalskiego (ostatnio wyszło wznowienie) wspominał że dostali nowe samoloty - 9tki , na których od razu zaczęli latać i sukcesywnie nanosili oznaczenia 🤔 pytanie na ile beletryzowane wspomnienia uczestnika zdarzeń pokrywają się z faktami historycznymi ale nie sądzę żeby miał powód jakoś odpływać w kwestii takich drobiazgów techn.

Pozdr ww 

Napisano

Wszystko to czytalem :) . Pytanie czy można zrobić takiego Spita tylko z białymi obwódkami, Czy są takie kalkomanie?  

Napisano
12 godzin temu, Maxy napisał:

Wszystko to czytalem :) . Pytanie czy można zrobić takiego Spita tylko z białymi obwódkami, Czy są takie kalkomanie?  

Przecież nikt Ci nie zabroni! Pytanie tylko czy to byłozgodne z rzeczywistością… 😉 

Napisano
13 godzin temu, Maxy napisał:

Czy są takie kalkomanie?  

Jak nie ma, to można zrobić.

Lub zlecić zrobienie (z wydrukiem włącznie).

Napisano

Pytanie do kogoś, kto skleił model P-35 firmy Dora Wings w skali 1/48.

W jaki sposób ustalić polozenie silnika w tym modelu. Producent nie zaproponował żadnego łącznika pomiędzy wklejana wregą przed kabina (powiedzmy ścianą ogniową) a korpusem silnika...

Napisano
W dniu 19.02.2025 o 08:45, Wojtek59 napisał:

Jak nie ma, to można zrobić.

Lub zlecić zrobienie (z wydrukiem włącznie).

Można też po prostu namalować :D

1999817839_P5152312kopia.thumb.jpg.622ed22660f8a94616f0ab1ae30f55c3.jpg

Napisano
1 godzinę temu, kelly9mm napisał:

Można też po prostu namalować :D

Pytanie brzmiało inaczej.

Napisano (edytowane)

Sorry, nie zrozumiałem pytania :woot:.

Oznaczenia składające się z samych białych obwódek? Bez wypełnienia? To dość oryginalny pomysł. Chyba jednak podążałbym przetartym śladem...

Ale jeśli ktoś bardzo chce, to wprawdzie takich kalkomanii nie widziałem, ale podtrzymam poprzednią sugestię: zawsze można te oznaczenia namalować. 

Spitfire_ZX1.jpeg

spitfire-mkvc-145-sqdn-jpg-jpg.487962

Edytowane przez kelly9mm
Napisano (edytowane)

Koledzy szanowni

Popsuł mi sie przewód od kompresorka . A dokładniej rozsypała się końcówka. Jako że poziom mojej wiedzy jest hmm.. nijaki,  mam pytanie , czy przewód taki jak poniżej będzie spełniał swoje funkcje  w kwestii podpiecia aero.

Winowajca:20250224_134110.thumb.jpg.bfef890306e17f6f80446c87cb051133.jpg

Wtykam to:

20250224_134045.thumb.jpg.331f9ad246d27e06423e5fd6510a2e33.jpg

Znalezione rozwiazanie:

https://www.mojehobby.pl/products/Przewod-PROFI-1-8m-z-szybkozlaczka-i-zlaczka-1-8-W.html

Edytowane przez boberm1
Napisano (edytowane)
W dniu 1.02.2025 o 17:14, jmx62 napisał:

Pytanie do expertów od RAFu

Czy brytyjskie Harriery w łaciatym camo zielono/szarym morskim to te same kolory co np. Spity w II WW?

Kolega barszczo odpowiedział że to zupełnie inne odcienie.

To teraz mam pytanko w sprawie Buccaneera.

Mam starego A-xa i tam są dwa malowania w kamo z połowy lat 80tych  i instrukcja podaje wg Humbrola 30/163 i 27/164. 

Chyba Airfix powinien znać się na barwach RAF-u. 30 i 27 to kolory brytyjskie z II wojny a 163 i 164 to niby te powojenne, i takie kolory zapodaje A-x w nowych Harrierach i Buccaneerach. 

A tu wynika że są takie same=zamienne?

Pomoże ktoś?

Edytowane przez jmx62
Napisano
4 godziny temu, jmx62 napisał:

A tu wynika że są takie same=zamienne?

Pomoże ktoś?

Są zbliżone, ale nie takie same. Jak sam wspomniałeś to stary Airfix, jeśli już Humbrol to zdecydowanie kolory dedykowane do współczesnego RAF, czyli 163/164.

• Thanks 1
Napisano

No i ok, nie upieram się.

Humbrol 27 czy 30 to stare kolory kiedy nie mieli w swojej palecie jeszcze farb z numeracją powyżej setki.

Napisano
2 minuty temu, jmx62 napisał:

Humbrol 27 czy 30 to stare kolory kiedy nie mieli w swojej palecie jeszcze farb z numeracją powyżej setki.

Dokładnie, pamiętam je jeszcze z czasów Harcerza. Z tych najstarszych, Harcerzowych, mam jeszcze szarą, błyszczącą 40. Aż się boję otwierać chociaż chlupocze w puszeczce jak nowa :D.

• Like 1
Napisano

Jeszcze niedawno miałem kilka puszek tzw. "autentyków". Byly takie zestawy po 6 kolorów, nie miały klasycznej numeracji tylko np. HG to były kolory Luftwaffe, HB kolory RAFu, HI Reggia Aeronautica itp i był zestaw kolorów wnętrz konstrukcji.

Napisano
5 godzin temu, jmx62 napisał:

30 i 27 to kolory brytyjskie z II wojny a 163 i 164 to niby te powojenne

Te drugie są satynowe i obawiam się, że to jedyna różnica. Oczywiście mogą się różnić odcieniem, ale

5 godzin temu, jmx62 napisał:

Chyba Airfix powinien znać się na barwach RAF-u.

Co nie musi mieć przełożenia na wierność kolorów w instrukcjach czy u Humbrola. Humbrol zresztą od dawna nie jest niezależną firmą, a zakłady produkujące te farby oraz receptury kilkukrotnie się zmieniały. Ostatnio ich paleta uległa ponownemu zmniejszeniu a Airfix nawet w nowych modelach podaje tylko numerację Humbrola, bo to ta sama firma (Hornby). Zgodnością kolorystyczną niespecjalnie się przejmując.

• Thanks 1
Napisano
7 hours ago, jmx62 said:

No i ok, nie upieram się.

Potem uaktualnili numery farb Humbrola dla brytyjskich drugowojennych. Ostatnio to 75 jako Dark Green i 106 jako Ocean Grey. Humbrol 75 chyba sie nazywa Bronze Green i jest prawie identyczny z Dark Green z oferty Xtracolor. Humbrol 30 jest zbyt zielony, a Humbrol 27 zbyt ciemny. 

Napisano
6 godzin temu, HKK napisał:

Zgodnością kolorystyczną niespecjalnie się przejmując.

Nie przejmują się nawet zgodnością w numeracji. Kumpel malował pociąg i zabrakło mu farbki, dokupił drugą puszeczkę i odcień był inny.

Napisano
15 godzin temu, barszczo napisał:

Dokładnie, pamiętam je jeszcze z czasów Harcerza. Z tych najstarszych, Harcerzowych, mam jeszcze szarą, błyszczącą 40. Aż się boję otwierać chociaż chlupocze w puszeczce jak nowa :D.

Śmiało. Dobrze zabełtasz i będzie śmigać. Gorzej z tymi nowszymi humbrolami robionymi pod przepisy UE. Kilka puszek ze starych zapasów wywaliłem.

• Like 1
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, barszczo napisał:

Aż się boję otwierać chociaż chlupocze w puszeczce jak nowa :D.

Mam kilkanaście zakupionych dobre 30 lat temu i wciąż żyją 😎

16 godzin temu, jmx62 napisał:

Jeszcze niedawno miałem kilka puszek tzw. "autentyków". Byly takie zestawy po 6 kolorów, nie miały klasycznej numeracji tylko np. HG to były kolory Luftwaffe, HB kolory RAFu, HI Reggia Aeronautica itp i był zestaw kolorów wnętrz konstrukcji.

Te autentyki można też było nabyć pojedynczo.

Edytowane przez Rafał B
  • Like 1
Napisano

Nie pamiętam cen ale nie opłacało się kupować autentyków pojedynczo bo wychodziło drożej niz komplet, co prawda różnica nie była wielka ale dla ucznia z Vtej klasy podstawówki miało znaczenie. Trzeba było wybierać czy kupić pączka za kieszonkowe czy odłożyć i zbierać na model w SH albo kilka puszek Humbrola.