Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Panowie,

Szukam, szukam ale znaleźć nie mogłem - czy ktoś ma jakiekolwiek kwity na Heinkla He111 w takim malowaniu? Xtradecal powołuje się na jakieś zdjęcie tej konkretnej maszyny, ale no nie umiem odkopać...

1957538590_Screenshot_20241019_092112_SamsungInternet.thumb.jpg.d049a8396543fb8217ef97820c95384c.jpg.0fc39100390e57037cc261cfd9c14fa7.jpg

Godzinę temu, jachud3 napisał:

Szukam, szukam ale znaleźć nie mogłem

Malowanie ciekawe, przejrzałem dysk ale nic nie mam. W sieci znalazłem na szybko podobnie malowaną maszynę 6N+DN, wygląda jakby na fabryczny kamuflaż 70/71/65 naniesiono piaskowy 79 i przemalowano dół na czarno:

836529517_Heinkel-He-111H-5.KG100-6NDN-unknown-location-ebay-01.jpg.28d4323d3bc56a1575b181769672e5b2.jpg

24 minuty temu, barszczo napisał:

Malowanie ciekawe, przejrzałem dysk ale nic nie mam. W sieci znalazłem na szybko podobnie malowaną maszynę 6N+DN, wygląda jakby na fabryczny kamuflaż 70/71/65 naniesiono piaskowy 79 i przemalowano dół na czarno:

836529517_Heinkel-He-111H-5.KG100-6NDN-unknown-location-ebay-01.jpg.28d4323d3bc56a1575b181769672e5b2.jpg

6N+DN znam, ale właśnie intryguje mnie to że producent kalek niby ze zdjęcia 6N+DG wyczaił potencjalny brak godła KG100 i plamy RLM80.

W dniu 2.04.2025 o 09:02, martinello napisał:

Czy to jest prawdopodobne malowanie i jakie ma kolory - Dark Slate Gray / Olive Drab / Sky ?

Ująłbym to tak: nie wchodząc w kwestię prawdopodobieństwa całego malowania, z tej palety za najbardziej prawdopodobne uznałbym Olive Drab/Deep Green.

W dniu 31.03.2025 o 11:02, Wojtek59 napisał:

Pytał ktoś tutaj:

Wirtualne samoloty

Witek jest mocno zakręcony jeśli chodzi o P-40.

Litości... ja ledwo mam czas na plastikowe, kiedy miałbym jeszcze dłubać modele cyfrowe...? 

Chociaż, szczerze mówiąc, cholernie to kuszące.

Ale patrz punkt 1 😉

Edytowane przez Helmut

Szanowni, czy (krótkie) uh-1 mogły przenosić dodatkowe zewnętrzne zbiorniki paliwa na pylonach ? Mogę prosić o pomoc w temacie ? Nie znalazłem zdjęć / innej grafiki.  

Edytowane przez panmopsik

nie kojarzę nic takiego. raczej nie 

Czy to może być to na wysięgniku ? Jak nie, to zmienię koncepcję na krótkiego Hueya (o mamo, tyle tego narobili, że życia nie starczy) Dzisiaj mam dzień/noc poszukiwań i komputer ledwo dyszy ;  )N9-882 - Bell UH-1B Iroquois - Australia - Royal Australian Navy (RAN)

Wyrzutnia XM200 owiewkami?

@panmopsikchyba jednak nie XM-200. zaintrygowało mnie to. jest to na pewno jakaś modyfikacja wystepująca w kangurzych UH-1. Nie jest to napiewno wyrzutnia niekierowanych pocisków rakietowych, bo maszyna jest w konfiguracji SAR i widzialem kilka innych zdrec z napisem Rescue z tymi wyrzutniami. WIec tak, moz moga to być dodatkowe zbiorniki

Edytowane przez Moses
  • Thanks 1

Dzięki, na koniec napiszę jeszcze do muzeum po inne informacje, szczegóły zdjęcia/ rysunki/choć przychylam się do Twojej opinii. Myślałem, że zbiorniki zewnętrzne dodatkowe będą bardziej popularne dla krótkich uh-1 innych użytkowników . Widocznie los kieruje mnie na południowy kontynent akurat jak zamierzam kupić Trumpetera  edit. Wysłałem maila, jeżeli otrzymam odpowiedź od Muzeum, to podam ją w tym temacie (foto i grafika z Internetu dla celów dyskusji)   edit. faktycznie to zbiornik dodatkowy , czekam jeszcze na dodatkowe info związane ze szczegółami technicznymi: mocowanie, itd486407712_629385836649633_8811559882258652981_n.jpg?stp=dst-jpg_p843x403_tt6&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=pe2Ula8WHbgQ7kNvwFRRPib&_nc_oc=AdkZ23pZLeORgi-VvJkCWobBZv2G74krmbX1tUBlA6FRqI0ER7tds4VPmQcJv7KyaXB-PRElGBpFFxvGaqZlcD4W&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=ppXhb1-ltbjXTdhOzQtdiw&oh=00_AfEKLLlAvSCtnWX2F76aJPFkrRI0SSqByieufVetr-NGHg&oe=67FB47CD

• Like 1

Pozwalam sobie wkleić wiadomość z Muzeum (+ tłumaczenie), być może będzie ona starterem dla Waszych projektów lub wspólnego. Moja prośba by pisząc do Iana Chorltona z Fleet Air Arm Museum w Australii wspomnieć o forum Modelwork. Jest to też przyjemnością dla mnie przedstawić szerzej Australię.

Below is the information regarding the fuel tank you are asking about;

1. Title = External Fuel System

2. Capacity = 60 US gallons

3. Fuel transfer to main tanks by air pressure

4. Fixed auxiliary fuel lines in the airframe connect to removable self-sealing lines

5. Dumped only by manual release

6. Transfer to main tanks controlled by float switch in main tanks

7. No external tank quantity indication system

8. Fuel pylons are attached to standard external storage carriers. These pylons include air transfer lines and manual release

9. Weight; tank and pylon adapter = 32.4 lbs, tank = 32.0 lbs

10. Tank dimensions; Circumference = 1470mm, Overall Length = 1860mm, Nose Cone Length = 340mm, Tail Cone Length = 300mm                                                                                                                  

Poniżej znajdują się informacje dotyczące zbiornika paliwa, o który pytasz;

1. Tytuł = Zewnętrzny układ paliwowy

2. Pojemność = 60 galonów amerykańskich

3. Przenoszenie paliwa do głównych zbiorników za pomocą ciśnienia powietrza

4. Stałe pomocnicze przewody paliwowe w płatowcu łączą się z wyjmowanymi samouszczelniającymi przewodami

5. Zrzut tylko przez ręczne zwolnienie

6. Przenoszenie do głównych zbiorników sterowane przez wyłącznik pływakowy w głównych zbiornikach

7. Brak zewnętrznego systemu wskazania ilości w zbiorniku

8. Pylony paliwowe są przymocowane do standardowych zewnętrznych nośników magazynowych. Te pylony obejmują przewody przesyłu powietrza i ręczne zwolnienie

9. Waga; zbiornik i adapter pylonu = 32,4 funta, zbiornik = 32,0 funta

10. Wymiary zbiornika; Obwód = 1470 mm, Długość całkowita = 1860 mm, Długość stożka nosowego = 340 mm, Długość stożka ogonowego = 300 mm

Mam nadzieję, że te informacje będą dla Ciebie przydatne, jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się ze mną.

Pozdrawiam,

Ian Chorlton

Kurator techniczny

Muzea to fajne instytucje, o których my jako modelarze zapominamy, a które moga być bardzo pomocne :)

To jest tzw. Kellet Tank, uzywali tego Australijczycy i NZ (chyba) na swoich Huey'ach.  Widzialem na SARowskich maszynach. Mam tego troche zdjec (daj znac jak chcesz, wrzuce wieczorem) ale nie wiem czy znalazlem tego plany.

post-6287-1277182283.jpg

post-6287-1277182393.jpg

I w ogole to chyba te zbiorniki byly tez na UH-2 (czyli Seasprite). Clear Prop robi model i w nim one sa.

Fajna fotka  tymi noszami.

Edytowane przez kret69

Tak, ta wersja jest bardzo ok (żeby nie zwariować od ilości szczęścia trzeba skupić się tylko na jednym wnętrzu a inne na później zostawić) . W tym temacie chętnie:  8. ...są przymocowane do standardowych zewnętrznych nośników...

No wlasnie jak zaczalem robic ta wersje to zaczalem sie zastanawiac czy one sa standardowe.

On wyglada podobnie do tego, tylko bez tych odciagow:

2aa3bfd15308f3c4bbf583769226c7c6.jpg

Edytowane przez kret69
  • Thanks 1

Naprawde trudno mi sie polapac w tych montazach, moze @jacminwiedzial by troche wiecej? Moim zdaniem te zbiorniki Kelleta nie byly montowane na standardowych montazach ktore znajdziesz w zestawach.

2 minuty temu, panmopsik napisał:

podanie nazwy: kellett już pobudziło mojego kompa, jest to też podstawa by ewentualnie poprosić Iana o wsparcie (ale najpierw poszukam ) 

I wrzuc linka do warsztatu

20 minut temu, kret69 napisał:

Naprawde trudno mi sie polapac w tych montazach, moze @jacminwiedzial by troche wiecej? Moim zdaniem te zbiorniki Kelleta nie byly montowane na standardowych montazach ktore znajdziesz w zestawach.

Niestety nie posiadam żadnej wiedzy. Ale temat ciekawy!

Godzinę temu, panmopsik napisał:

Dziękuję, chyba 1:1 lub warsztatowy wątek założę choć jak wiadomo ruszyć z robotą jest różnie (jak Huey trafi do mnie za kilka dni, to dam tutaj linka )

Italeri czy HB?

Trumpeter 1/35 numer 05111 ma pozytywne opinie, mam też stare używane zestawy Italeri i MRC i nawet Seminara (zapewne nie wszystko z drobnicy jest ale najważniejsze były wtedy dla mnie te największe główne elementy ) i dodatkowo 2 dragonowskie długie Hueye (czekam na Academy uh-1Y 1/35). Malowania nie były istotne. Po zakupie przyjdzie pora na inwentaryzację całości i badanie co dalej ? Wierzę, że teraz ma to sens

Koledzy,

Nabyłem nowy środek do pracy z kalkomanią AMMO - Ultra decal fix.

Po zaaplikowaniu na kalkę z którą nie radził sobie Micro Sol, uzyskałem taki efekt. Wygląda że płyn wszedł w reakcję z powierzchnią, być może warstwa lakieru była zbyt cienka.

Czy widzicie jakąś szansę i macie pomysł na wyratowanie tego miejsca ? Czy trzeba zmywać skrzydło ?

image.thumb.png.c5810e1fb8c07a11c3c0a6d330b4facb.png