Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

A faktycznie, jakoś błędnie odczytałem, że pytasz o wewnętrzny (02 od razu nie wiem czemu kojarzy mi się ze środkiem). TBiU (wydawnictwo uchodzące w niektórych kręgach za mało wiarygodne, zwłaszcza starsze numery) w zeszycie 166 zamieszcza kilka zdjęć załogowych wersji V1 i każda w innym kamo. Myślę, że układ 76/82/83 lub 76/82 będzie odpowiedni. Ewentualnie możliwe było wykorzystanie przez producenta "starych zapasów" (co było dopuszczalne) wówczas 65/70/71 lub 65/70. Tak więc podstawą jest zdjęcie konkretnego egzemplarza, który chcesz wykonać.

• Like 1

10 godzin temu, Baas ArK napisał:

A faktycznie, jakoś błędnie odczytałem, że pytasz o wewnętrzny (02 od razu nie wiem czemu kojarzy mi się ze środkiem). TBiU (wydawnictwo uchodzące w niektórych kręgach za mało wiarygodne, zwłaszcza starsze numery) w zeszycie 166 zamieszcza kilka zdjęć załogowych wersji V1 i każda w innym kamo. Myślę, że układ 76/82/83 lub 76/82 będzie odpowiedni. Ewentualnie możliwe było wykorzystanie przez producenta "starych zapasów" (co było dopuszczalne) wówczas 65/70/71 lub 65/70. Tak więc podstawą jest zdjęcie konkretnego egzemplarza, który chcesz wykonać.

W sumie coś w tym jest zależy od egzemplarza. Nie wiem czy zrobiono zdjęcia wszystkich 170 paru.

Z drugiej strony jak miał to być samolot jednorazowego użytku to zastanawia mnie sens malowania kamuflażu 

Dzień dobry, mam szybkie pytanie związane z modelem który chcę wykonać. Kleję model F4 phantom skala 1/32 z okresu wojny w Wietnamie i chcialbym wykonać ten model wykonac na płyce lotniska z oddaniem calej infrastruktury, tutaj moje pierwsze pytanie do modelarzy którzy siedzą w tej tematyce i tym okresie czy jest gdzieś do kupienia gotowiec barier z ktorych tworzono boksy na samoloty F4 - niestety nie znam fachowej nazwy - zdjęcie poniżej i czy jest w tej skali reszczta infrastruktury - wózki do tankowania, oraz wózki na bo9mby itd. Kolejne pytanie chciałem zadać o figurk firmy ReedOak, czy ktoś z nich korzystał jaka jakość czy ktoś w Pl handluje tymi figurami ?

4c9b9b094395300834ec636ef56b972cf08d38f9.jpeg

Pytanie dla bardziej doświadczonych jak miałbym zrobić takie malowanie w ciapki? Jest jakiś sposób? Bo nie wiem czy kupować ten model czy nie ze względu na trudne malowanie.

image.thumb.png.106e82c3443279adddc5c03c9fb834a4.png

Jeśli ma to być efekt taki jak na zdjęciu to najlepsza będzie gąbka, może być np. zmywak kuchenny 😁 

A tak serio, to efekt na tym modelu został uzyskany tzw metodą tapowania, pędzelkiem bądź wspomnianą gąbką i nie wiem, czy taki efekt byłby pożądany, w porównaniu do ewentualnego oryginału. 

PS

Jak się tak przyglądam, to te ciapki na modelu mogły też powstać za pomocą aerografu, używając go totalnie w niewłaściwy sposób, ale może tak miało być 😁 

Edytowane przez arhtus

22 minuty temu, arhtus napisał:

Jeśli ma to być efekt taki jak na zdjęciu to najlepsza będzie gąbka, może być np. zmywak kuchenny 😁 

A tak serio, to efekt na tym modelu został uzyskany tzw metodą tapowania, pędzelkiem bądź wspomnianą gąbką i nie wiem, czy taki efekt byłby pożądany, w porównaniu do ewentualnego oryginału. 

PS

Jak się tak przyglądam, to te ciapki na modelu mogły też powstać za pomocą aerografu, używając go totalnie w niewłaściwy sposób, ale może tak miało być 😁 

Dziękuje za poradę. W taki razie będe musiał sie zastanowić jeszcze czy kupic czy nie.

@cortez 77- zapraszam na moją stronę www: https://vietnam.net.pl/BUFFmod4pl.htm

W tym artykule weteran z Wietnamu, Russ Feldt, opisuje budowę dioramy na której są między innymi umocnienia których szukasz i nawet instrukcja jak je zbudować (w skali 1:72, ale można przeskalować): 

https://vietnam.net.pl/BUFF/docs/Building a Large Aircraft Revetment v1.pdf

Mam nadzieję, że powyższe będą dla Ciebie pomocne - pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie

Paweł

Godzinę temu, DamianosPL napisał:

Pytanie dla bardziej doświadczonych jak miałbym zrobić takie malowanie w ciapki? Jest jakiś sposób? Bo nie wiem czy kupować ten model czy nie ze względu na trudne malowanie.

Ten samolot nigdy nie istniał (w archiwach nie ma żadnych wzmianek o tym projekcie), dlatego możesz pomalować go w dowolny sposób.

• Like 2

12 godzin temu, DamianosPL napisał:

Dziękuje za poradę. W taki razie będe musiał sie zastanowić jeszcze czy kupic czy nie.

Nawet biorąc pod uwagę, że to samolot z cyklu What If to te plamy by tak nie wyglądały. 

Jeśli masz aerograf to możesz sobie zrobić takie plamy, tylko bardziej "miękkie" w dowolnej konfiguracji i nikt nie będzie się czepiał.

Możesz też wytapować te plamki jak wspomniałem wyżej, pędzelkiem, czy gąbką, ale to co widać na tym zdjęciu, to jest po prostu źle pomalowany model, a nie jakiś celowy efekt i nie wzorowałbym się na nim.  

Edytowane przez arhtus
  • Like 2