Baas ArK Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 A faktycznie, jakoś błędnie odczytałem, że pytasz o wewnętrzny (02 od razu nie wiem czemu kojarzy mi się ze środkiem). TBiU (wydawnictwo uchodzące w niektórych kręgach za mało wiarygodne, zwłaszcza starsze numery) w zeszycie 166 zamieszcza kilka zdjęć załogowych wersji V1 i każda w innym kamo. Myślę, że układ 76/82/83 lub 76/82 będzie odpowiedni. Ewentualnie możliwe było wykorzystanie przez producenta "starych zapasów" (co było dopuszczalne) wówczas 65/70/71 lub 65/70. Tak więc podstawą jest zdjęcie konkretnego egzemplarza, który chcesz wykonać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz2001 Napisano 1 Stycznia Share Napisano 1 Stycznia 10 godzin temu, Baas ArK napisał: A faktycznie, jakoś błędnie odczytałem, że pytasz o wewnętrzny (02 od razu nie wiem czemu kojarzy mi się ze środkiem). TBiU (wydawnictwo uchodzące w niektórych kręgach za mało wiarygodne, zwłaszcza starsze numery) w zeszycie 166 zamieszcza kilka zdjęć załogowych wersji V1 i każda w innym kamo. Myślę, że układ 76/82/83 lub 76/82 będzie odpowiedni. Ewentualnie możliwe było wykorzystanie przez producenta "starych zapasów" (co było dopuszczalne) wówczas 65/70/71 lub 65/70. Tak więc podstawą jest zdjęcie konkretnego egzemplarza, który chcesz wykonać. W sumie coś w tym jest zależy od egzemplarza. Nie wiem czy zrobiono zdjęcia wszystkich 170 paru. Z drugiej strony jak miał to być samolot jednorazowego użytku to zastanawia mnie sens malowania kamuflażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano Wtorek o 17:34 Share Napisano Wtorek o 17:34 Dzień dobry, mam szybkie pytanie związane z modelem który chcę wykonać. Kleję model F4 phantom skala 1/32 z okresu wojny w Wietnamie i chcialbym wykonać ten model wykonac na płyce lotniska z oddaniem calej infrastruktury, tutaj moje pierwsze pytanie do modelarzy którzy siedzą w tej tematyce i tym okresie czy jest gdzieś do kupienia gotowiec barier z ktorych tworzono boksy na samoloty F4 - niestety nie znam fachowej nazwy - zdjęcie poniżej i czy jest w tej skali reszczta infrastruktury - wózki do tankowania, oraz wózki na bo9mby itd. Kolejne pytanie chciałem zadać o figurk firmy ReedOak, czy ktoś z nich korzystał jaka jakość czy ktoś w Pl handluje tymi figurami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano Wtorek o 20:43 Share Napisano Wtorek o 20:43 Pytanie dla bardziej doświadczonych jak miałbym zrobić takie malowanie w ciapki? Jest jakiś sposób? Bo nie wiem czy kupować ten model czy nie ze względu na trudne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Wtorek o 20:56 Share Napisano Wtorek o 20:56 (edytowane) Jeśli ma to być efekt taki jak na zdjęciu to najlepsza będzie gąbka, może być np. zmywak kuchenny A tak serio, to efekt na tym modelu został uzyskany tzw metodą tapowania, pędzelkiem bądź wspomnianą gąbką i nie wiem, czy taki efekt byłby pożądany, w porównaniu do ewentualnego oryginału. PS Jak się tak przyglądam, to te ciapki na modelu mogły też powstać za pomocą aerografu, używając go totalnie w niewłaściwy sposób, ale może tak miało być Edytowane Wtorek o 21:04 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano Wtorek o 21:19 Share Napisano Wtorek o 21:19 22 minuty temu, arhtus napisał: Jeśli ma to być efekt taki jak na zdjęciu to najlepsza będzie gąbka, może być np. zmywak kuchenny A tak serio, to efekt na tym modelu został uzyskany tzw metodą tapowania, pędzelkiem bądź wspomnianą gąbką i nie wiem, czy taki efekt byłby pożądany, w porównaniu do ewentualnego oryginału. PS Jak się tak przyglądam, to te ciapki na modelu mogły też powstać za pomocą aerografu, używając go totalnie w niewłaściwy sposób, ale może tak miało być Dziękuje za poradę. W taki razie będe musiał sie zastanowić jeszcze czy kupic czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Wtorek o 21:44 Share Napisano Wtorek o 21:44 @cortez 77- zapraszam na moją stronę www: https://vietnam.net.pl/BUFFmod4pl.htm W tym artykule weteran z Wietnamu, Russ Feldt, opisuje budowę dioramy na której są między innymi umocnienia których szukasz i nawet instrukcja jak je zbudować (w skali 1:72, ale można przeskalować): https://vietnam.net.pl/BUFF/docs/Building a Large Aircraft Revetment v1.pdf Mam nadzieję, że powyższe będą dla Ciebie pomocne - pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syph3r Napisano Wtorek o 22:07 Share Napisano Wtorek o 22:07 Godzinę temu, DamianosPL napisał: Pytanie dla bardziej doświadczonych jak miałbym zrobić takie malowanie w ciapki? Jest jakiś sposób? Bo nie wiem czy kupować ten model czy nie ze względu na trudne malowanie. Ten samolot nigdy nie istniał (w archiwach nie ma żadnych wzmianek o tym projekcie), dlatego możesz pomalować go w dowolny sposób. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Środa o 10:05 Share Napisano Środa o 10:05 (edytowane) 12 godzin temu, DamianosPL napisał: Dziękuje za poradę. W taki razie będe musiał sie zastanowić jeszcze czy kupic czy nie. Nawet biorąc pod uwagę, że to samolot z cyklu What If to te plamy by tak nie wyglądały. Jeśli masz aerograf to możesz sobie zrobić takie plamy, tylko bardziej "miękkie" w dowolnej konfiguracji i nikt nie będzie się czepiał. Możesz też wytapować te plamki jak wspomniałem wyżej, pędzelkiem, czy gąbką, ale to co widać na tym zdjęciu, to jest po prostu źle pomalowany model, a nie jakiś celowy efekt i nie wzorowałbym się na nim. Edytowane Środa o 10:07 przez arhtus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi