grzechu79 Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 Witam! postaram sie opisać i pokazać moje wypociny związane z budową Actrosika:) na sam początek moge już napisać że zanim sie wziąłem do roboty to przewertowałem sporo waszego forum i dowiedzieć sie jak sie maluje, klei, szpachluje, tnie, jaki aerograf, skąd "dorwać" powietrze, jakie narzędzia itp. Ale do rzeczy. Model taki: aero takie: miałem problem z kompresorkiem ale wkońcu wykombinowałem agregat do lodówki, zbiornik z butli 2-3kg po gazie jakiś mały manometr i jakoś pompuje, dochodzi do 8 barów to chyba dobrze co nie?? Jeszcze nie skończony ale lada dzień będzie fukał i w związku z tym mam pytanko jak połączyć zawór z butli z wężykiem od aero No i zacząłem coś składać, na początek rama no i silnik i tu znów pytanie czy ktoś ma zdjęcie silnika (chodzi mi o kolorystyke jakie kolory mają silniki mercedesa actrosa. Na razie to tyle cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 jakiś mały manometr i jakoś pompuje, dochodzi do 8 barów to chyba dobrze co nie?? Omatkoboska... 8 bar... W zupelnosci wystarcza 1.5 bara do malowania. Radzie Ci zaopatrzyc sie jeszcze w presostat, ktory bedzie wylaczal agregat gdzies przy 2.5 - 3 barach i reduktor, zeby moc sobie dokladnie regulowac cisnienie podawane juz na aerograf w zakresie 1 - 2 bary. Jezeli chodzi o sposoby laczenia, to przejdz sie do jakiegos sklepu z kompresorami, akcesoriami pneumatycznymi, itd... Tam Ci doradza. Bo ciezko cokolwiek powiedziec tak z hm... z fusow... Ja w takiej sytuacji zawsze taszcze te dwa alementy, ktore chce polaczyc do sklepu i mowie "Panie, chce TO z TYM zlaczyc, zeby dalo sie zrobic to i to (chodzi np o szybkozlaczki czy rozne takie gadzeciki), doradz Pan cos..." Jezeli chodzi o aerograf, to na poczatek Ci wystarczy, ale za jakis czas zapragniesz czegos bardziej wyrafinowanego i precyzyjnego. Wiem, bo tez taki sprzet przerabialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Fajny model jeśli się nie mylę to jesteś początkującym i jest to twój pierwszy model więc dziwi mnie dlaczego od razu ciężarówka... powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 23 Listopada 2006 Autor Share Napisano 23 Listopada 2006 tak prawde mówiąc to jak byłem mały to sklejałem troszke, to były samoloty później wiek młodzieńczy, trzeba było sie wyszaleć) a teraz popołudniami nie ma co robić a lubie samochody ciężarowe to sobie sklejam:)) Aha! dzięki tornado za fotki napewno sie przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Łoł! Gratulacje (to odnośnie Twojego podpisu) PS Modelik zapowiada sie ciekawie. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 26 Listopada 2006 Share Napisano 26 Listopada 2006 Czy trwają jakieś prace nad modelem lub kiedy je wznowisz? Aha i gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 26 Listopada 2006 Autor Share Napisano 26 Listopada 2006 odpowiadam szanowny kolego że w poniedziałek zaczynam ruszać, narazie wszystko idzie na pierwszym biegu staram sie robić powoli i dokładnie w sumie jest to drugi model (nie tani) i chce żeby wyglądał extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 26 Listopada 2006 Share Napisano 26 Listopada 2006 Jak będziesz potrzebowął jakiś fotek silnika to z chęcią pomogę moją skromną dokumentacją silników MB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 26 Listopada 2006 Autor Share Napisano 26 Listopada 2006 to bardzo miło jak masz jakieś to zapodaj bardzo mi sie przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Listopada 2006 Share Napisano 27 Listopada 2006 odpowiadam szanowny kolego że w poniedziałek zaczynam ruszać, narazie wszystko idzie na pierwszym biegu staram sie robić powoli i dokładnie w sumie jest to drugi model (nie tani) i chce żeby wyglądał extra Bardzo dobre podejście Chyba trzeba to opić :D A przy okazji to syn czy córka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 27 Listopada 2006 Autor Share Napisano 27 Listopada 2006 No witam po małym postoju jak zapowiadałem ruszyłem z miejsca: pomalowałem rame, most tylny resory z poduchami, posklejałem zbiorniki, zacząłem flekować siedzonko:) Poprawcie mnie jeśli sie myle - pactre łatwiej maluje się aerografem chyba- nie?? próbowałem malować tą że rame pędzelkiem ale coś cienko sie kryła i pomalowałem emalią pożyczyłem aparat zdjęcia w najbliższym czasie. tak na marginesie to córka mi sie urodziła karolinka to do pretotiana a miloszkr kiedy mi prześle jakieś foty silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 29 Listopada 2006 Share Napisano 29 Listopada 2006 Przepraszam że tak długo musiałeś czekać na forki silnika Grześku. Jak coś jeszcze znajde to Ci podrzuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 4 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2006 Miłosz dzięki za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 4 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2006 Witam wszystkich śledzących moje postępowania w budowie. pomału wrzucam drugi bieg: poprawiłem swoją "pompke" i zacząłem malować dalej, rama: tylny most: i tu mam pytanie: jak malować żeby zamalować krawędzie (tu na zdjęciu nr2 widać na krawędzi od uchwytu wału) zawieszenie tylne: i siedzonko, troche mi nie wyszło bo to pierwsze kroki w tym kierunku:) jutro kolejna dawka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 4 Grudnia 2006 Share Napisano 4 Grudnia 2006 Jak zrobiłęs te fotele?? ta jakaś szpachla czy cos?? wyglada genialnie Pozdr. NobelEXC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Grudnia 2006 Share Napisano 4 Grudnia 2006 tylny most: i tu mam pytanie: jak malować żeby zamalować krawędzie Przedewszystkim najpierw trzeba pomalowac podkładem, a potem dwie a nawet niekiedy trzy warstwy koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 5 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2006 do Nobel EXC (pisze tak bo nie wiem jak sie wkleja cytaty, mógłby mi ktoś wytłumaczyć?) nie myślałem że sie to komuś spodoba poczytałem troche na forum jak znajde link to Ci go podeśle, tylko zmieniłem materiał (zwykły podkoszulek) smaruje obficie superglu albo kropelką i przykładam materiał i jeszcze raz smaruje klejem tam gdzie suche miejsca zostaną po przyłożeniu później modeluje, obcinam, maluje, oczywiście po wyschnięciu i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 5 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2006 do tornado postaram sie na drugi raz pomalować cieńszymi warstwami bo teraz to widze że mi sie w rowkach farbka gromadzi i nie widać krawędzi- tych wklęsłych. poprostu za dużo farby dałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 5 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2006 Witam tak na marginesie pokaże Wam moją "pompke" pomalowałem wczoraj felgi podkładem, dzisiaj czarnym a jutro aluminium, mam nadzieje ze mi wyjdzie chrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 5 Grudnia 2006 Share Napisano 5 Grudnia 2006 ...pomalowałem wczoraj felgi podkładem, dzisiaj czarnym a jutro aluminium, mam nadzieje ze mi wyjdzie chrom ??? Z czego niby ma ten chrom wyjść ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 6 Grudnia 2006 Share Napisano 6 Grudnia 2006 Raczje Grzegorzu nawet tą techniką nie uzyskasz efektu Chrom. Jedyny taki efekt da poniklowanie elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 6 Grudnia 2006 Share Napisano 6 Grudnia 2006 Albo Alcad II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 6 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2006 pozwole sobie pokazać ten link http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=363 i takim sposobem chce uzyskać ten efekt chromu oczywiście idealne to nie będzie ale lepsze niż jakiś tam siwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 6 Grudnia 2006 Share Napisano 6 Grudnia 2006 pozwole sobie pokazać ten link http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=363i takim sposobem chce uzyskać ten efekt chromu oczywiście idealne to nie będzie ale lepsze niż jakiś tam siwy ale będziesz malował alcladem czy jakimś innym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi