kugelblitz Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Ok. Wynika z tego że nie ma sensu kupować farb z serii Model Color i następnie rozcieńczania ich skoro można z malować od razu farbami Model Air. No właśnie mój wniosek jest odwrotny Po co kupować wztępnie rozcieńczone Air skoro i tak rozcieńczć trzeba a jest w nich mniej "farby w farbie" niż w MC. Tak czy inaczej ja więcej Vallejo do aero nie wleję (ani do pIwaty ani H&S Evo), natomiast pod pędzel są bardzo OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 osobiście pod pędzel nie rozcieńczam na małe powierzchnie a dużych pędzlem nie maluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Mam takie dosyć nietypowe pytanie. Jak rozcieńczacie farbki to przelewacie je do jakiegoś innego słoiczka czy w oryginalnym opakowaniu rozcieńczacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Prawdę mówiąc każdy robi inaczej. Podobno powinno się w oddzielnym słoiczku, ale ja mieszam w puszcze albo w pojemniku aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Mam takie dosyć nietypowe pytanie. Jak rozcieńczacie farbki to przelewacie je do jakiegoś innego słoiczka czy w oryginalnym opakowaniu rozcieńczacie ? To zależy. Jeśli chce rozcieńczyć farbkę, która za mocno zgęsniała, to dolewam dedykowany rozcieńczalnik do tej farbki tak by konsystencja przypominała tę oryginalną. Gdy rozcieńczam do malowania to biorę strzykawkę (np. 2 ml), zakładam igłę i zaciągam odpowiednią ilość rozcieńczalnika, potem farbki a na koniec nieco powietrza. To wszystko wstrząsam i mieszanka gotowa i łatwa w dozowaniu do aero. W tym przypadku można użyć rozcieńczalnika innego niż zaleca producent ale wtedy farbkę należy zużyć i nie powinno już się jej wlewać ponownie do pojemnika. Tak robnię ja ale nie musi to być jedynie słuszna metoda, jak co komu wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 a to zalezy od farbki i rozcienczalnika. w przypadku gunziaków i tamiyi i lania do nich mr. thinnera to zastrzezenie nie ma większego sensu Którą serię gunze kolega ma na myśli i który dokładnie rozcieńczalnik ? Zarówno do C jak i do H producent przewiduje inny rodzaj mr. thinnera. Czytałem, że mr. color thinnerem można rozcieńczać różne farbki niekoniecznie tylko te celulozowe. Sam tak jednak nie robiłem więc nie wiem jaki będzie tego efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Mi głównie chodzi o farbki tamiya i malowanie pędzlem. Jeszcze jedno pytanko mi przyszło do głowy jaki by był najlepszy rozcieńczalnik taki abym mógł go używać przy farbkach humbrola tamiya i revell ? Nie chciał bym kupować trzech różnych rozcieńczalników bo mam farbki trzech firm akryle tamiya a revell i humbrol te w puszeczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorq Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Mam pytanie dopiero co zakupiłem sprzęt do malowania (dopiero zaczynam swoją przygodę z malowaniem modeli) i w sklepie polecono mi na początek akrylowe farby italeri. Chodzi mi o to czy trzeba je przed malowaniem rozcieńczać jeśli tak to w jakich proporcjach, bo przeglądałem forum i nic o tych farbkach nie znalazłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Mam pytanie dopiero co zakupiłem sprzęt do malowania (dopiero zaczynam swoją przygodę z malowaniem modeli) i w sklepie polecono mi na początek akrylowe farby italeri. Chodzi mi o to czy trzeba je przed malowaniem rozcieńczać jeśli tak to w jakich proporcjach, bo przeglądałem forum i nic o tych farbkach nie znalazłem? Te farbki to chyba coś nowego na naszym rynku i jak na razie mało popularnego. Jeśli nie znajdzie się nikt kto miał z nimi już do czynienia to zostanie ci poeksperymentowanie. Weź strzykawkę 2 ml, nabierz małą porcję rozcieńczalnika, potem farbki i wymieszaj, na początek w proporcji np. (1:1) i wypróbuj. Jak farbka będzie za gęsta to wypróbuj proporcję rozcieńczalnika do farbki 2:1. Podczas malowania musisz wyczuć czy farbka nie zasycha jeszcze zamin dotrze do modelu. Gdy farba jest za rzadka to może rozlewać się po modelu i tworzyć zacieki. Najlepiej poćwicz na jakimś złomie albo na kawałku niepotrzebnego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorq Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 ok dzięki za odpowiedź, liczyłem ze może ktoś jednak się wie cos o tych farbkach. ale nic poeksperymentuje sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 22 Grudnia 2012 Share Napisano 22 Grudnia 2012 ok dzięki za odpowiedź, liczyłem ze może ktoś jednak się wie cos o tych farbkach. ale nic poeksperymentuje sobie. na innym forum jest mini test tych farb http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=177&t=49556 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorq Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 OK dzięki ponownie przejrzałem chociaż jak dla mnie niezbyt pomocne było.... i tak trzeba samemu do wszystkiego dojść ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Czy do farb gunze serii H mogę uzyć opózniacza valleo retarder medium ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Czy do farb gunze serii H mogę uzyć opózniacza valleo retarder medium ?Pozdrawiam nie wydaje mnie się kup leveling thiner/ten żółty/ on jest z opozniaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Głupie pytania zadaje Levlinga z opóźniaczem posiadam, ale zapomniałem, że w nim jest też opóźniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Czy nie licząc dedykowanego rozcieńczalnika, metalizery ModelMaster/Testors można rozcieńczać czymś innym np. nitro czy rozcieńczalnikiem do farb olejnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Marcin spróbuj levelingiem on wiele farb doskonale rozciencza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Marcin spróbuj levelingiem on wiele farb doskonale rozciencza Ok. Jak farbki dojadą, to dam znać jaki rezultat uzykałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Tak więc do grona farb doskonale rozcieńczanych przez Leveling Thinner można również zaliczyć metalizery ModelMaster. Rezultat świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 A ja dzisiaj na Wyżła kładłem khaki Model master /odpowiednik humbrola 142/ pierwszy raz od bardzo dawna malowałem farba olejna,rozcieńczyłem levelingiem i malowanie to bajka,zero zatykania dyszy,piekne cieniutkie warstwy ,rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 khaki Model master /odpowiednik humbrola 142/ Przepraszam za OT, ale jaki numerek tego Model Mastera? Bo gdzieś po innych forach czytałem, że Humbrol 142 (już nie produkowany ) jest dobrym, "wrześniowo-lotniczym" kolorkiem... Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Kuba nie mam zielonego pojecia bo oryginalny nr mi sie wytarł a został napisany przeze mnie kiedys tam H 142 ,we wtorek dam galerie wyżła to ocenisz ten kolor . Edit w przeliczniku doczytałem że to nr MM 1702 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Katalog podaje, że to podobno: 1702 (enamel), 4708 (acrylic) lub 2054 (authentic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Mam pytanie. Uzywam farb Gunze H. Nie zawsze, ale czasami jak pomaluje model(z aero) zamiast matu mam polysk- farby matowe. Jeden element matowy, a za drugim naladowaniem aero wychodzi juz polysk- pomijam ten polysk, bardzo czule na dotyk, zostawiam linie papilarne. Co daje ten efekt? Zle wymieszanie? Nie ma znaczenia czy leje prosto z pojemniczka, dodaje thinera czy level thinera. Maluje zawsze na podkladzie. Jezeli juz mam taki polysk, to ile trzeba odczekac zeby maskowac, chwytac itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekl1975 Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Witam! Kupiłem farbę Vallejo metallic na bazie alkoholu. Chciałem malować aerografem i jako rozcieńczalnika użyłem spirytus rektyfikowany 95%. Farba niby rozcieńczona, ale za każdym razem odtrąca się pigment i na dnie zbiorniczka powstaje gęsty osad. Co jest grane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi