Skocz do zawartości

Ciągniczek na październiczek - C2P [scratch+varia]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę mi zejdzie nad tymi modelami, ale zależy mi na ukończeniu tego projektu do połowy lutego, na rocznicę. Gulumik model o którym mówisz to pewnie "Ciągnik pancerny" firmy RPM nie mający nic wspólnego z ciągnikiem C2P. RPMowiski model wzorowany jest na podwoziu prototypowego działa samobieżnego TKD z którego po demontażu uzbrojenia zrobiono ciągnik (znane 2 zdjęcia).

Póki co czekam na silnik i skrzynię biegów, wtedy ruszę z wnętrzem.

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Prace nad silnikami idą dość powoli. Okazało się, że mimo dwóch jeżdżących wozów niewiele jest zdjęć dokładnie silnika i jego oprzyrządowania (pompki, filtry itp).

Póki co z S Modelowskiego zestawu dla PF 612 udało mi się zmontować tyle, choć jest to tylko blok, na który należy poprawić i doposażyć.

d46a601b.jpg

ca26fe8c.jpg

Upragniona paczka z Martoli i nowe możliwości

Kolejny zestaw TKS-B z Mirage (głównie części do układu jezdnego)oraz

bc02407d.jpg

Palmiarnia ;) 2x kasztan, 2x lipa, 2 x dąb, 2 x leszczyna.

Podstawy dobrego maskowania już są

81410e50.jpg

• 1 month later...
  • 11 months later...
Napisano

Temat dawno nie odświeżany, kilka zdjęć z bieżących prac.

Skrzynki amunicyjne i sprzętowe na przyczepę ostatecznie zakończone.

Trwało to sporo czasu ale efekt jest niezły, sam się sobie dziwie, że ich nie odlałem tylko zrobiłem wszystkie od zera ;)

9dd98846.jpg

Najnowsza i ostatnia część zestawu czyli armata półstała Boforsa kal. 40mm - armata wz.38.

Nie będzie niczym nowym jeśli powiem, że informacje dot. polskich armat półstałych kal. 40 i 75 mm są niezwykle skąpe.

Dziwi to tym bardziej, że armat półstałych wyprodukowano w Polsce więcej niż klasycznych 2 osiowych Boforsów.

9a0e3e9b.jpg

1f8bbfa3.jpg

9a0e3e9b.jpg

Komplet czyli docelowy działon plot armaty kal. 40 mm.

3b96bfa9.jpg

Korzystając z okazji ponawiam pytanie o wymiary (średnice) kół do SdKfz 234 (lub pokrewnych), niemieckiej przyczepy ewakuacyjnej dla czołgów oraz ciężarówki Mercedesa L4500 (Zvezda).

Napisano

Złośliwy - dobrze, że jesteś ;) Tak wróciłem z "delegacji" mam nadzieję, że na stałe.

Andrzeju - z malowaniem będzie klops. Idąc za radą Sebastiana "Rollingstones`a" muszę poćwiczyć na jakimś smartkicie - mam tu taką padlinę jagdpanthery i kiedy już przyjdzie co do czego będę ją obrabiał. Póki co w obu ciągnikach pozostało sporo do zrobienia.

• 3 months later...
Napisano

Kilka nowości dotyczących armaty.

Przeróbek z wersji Italeri na naszego Boforsa wz 38 jest więcej niż się spodziewałem. Łoże, oprzyrządowanie, długość i detale lufy oraz sama podstawa "Y" dają nieźle zmuszają do myślenia.

448270fa.jpg

260abb06.jpg

59a641c0.jpg

67a5a2e3.jpg

Nie mam sprecyzowanej wersji zaczepu łączącego boczne "łapy" z głównym ramieniem podstawy. Pewnie powinno być tu coś w postaci skobla ale trudno mi cokolwiek jednoznacznie przypasować. Może Wam coś wpadnie do głowy.

Ekwilibrystycznym wyrobem lutego jest rura do zrzucania łusek, którą musiałem wykonać od zera - w resztkach armaty, które dostałem tego elementu akurat nie było.

f45e77f3.jpg

Wyszło myślę nie najgorzej.

Zastanawia mnie ilość i miejsca mocowania "szpilek" do stabilizowania działa. Na 100% mogę określić 3, kolejne 2 miejsca podejrzewam ale też (jak zwykle) nic konkretnego. Niestety opłakana ilość zdjęć, mimo szerokozakrojonej akcji ich zbierania utrudnia budowę modelu w tej wersji :(

Napisano

są rzeczy do których pewnie nie dojdziesz ale uszy do góry. robi wrażenie. szkoda, że nie byłeś w Bytomiu...

Napisano

Podpowiedzcie mi coś z tymi "klinami" do mocowania łap bo nie bardzo wiem jak to rozwiązać. Kawał wygiętego pręta na łańcuszku i tyle ?

Napisano

2f6e4c27.jpg

57381ef1.jpg

5c114a10.jpg

30abe40f.jpg

Kilka zdjęć rzutem na taśmę. Jest kilka rzeczy do poprawki ale to pierwszy model od dłuższego czasu doprowadzony do takiego stanu i zbudowany relatywnie szybko.