Jendrass1 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Trochę mi zejdzie nad tymi modelami, ale zależy mi na ukończeniu tego projektu do połowy lutego, na rocznicę. Gulumik model o którym mówisz to pewnie "Ciągnik pancerny" firmy RPM nie mający nic wspólnego z ciągnikiem C2P. RPMowiski model wzorowany jest na podwoziu prototypowego działa samobieżnego TKD z którego po demontażu uzbrojenia zrobiono ciągnik (znane 2 zdjęcia). Póki co czekam na silnik i skrzynię biegów, wtedy ruszę z wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Prace nad silnikami idą dość powoli. Okazało się, że mimo dwóch jeżdżących wozów niewiele jest zdjęć dokładnie silnika i jego oprzyrządowania (pompki, filtry itp). Póki co z S Modelowskiego zestawu dla PF 612 udało mi się zmontować tyle, choć jest to tylko blok, na który należy poprawić i doposażyć. Upragniona paczka z Martoli i nowe możliwości Kolejny zestaw TKS-B z Mirage (głównie części do układu jezdnego)oraz Palmiarnia ;) 2x kasztan, 2x lipa, 2 x dąb, 2 x leszczyna. Podstawy dobrego maskowania już są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 Część wyposażenia ciągnika. Układ planetarny, chłodnice, silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Października 2011 Autor Share Napisano 29 Października 2011 Temat dawno nie odświeżany, kilka zdjęć z bieżących prac. Skrzynki amunicyjne i sprzętowe na przyczepę ostatecznie zakończone. Trwało to sporo czasu ale efekt jest niezły, sam się sobie dziwie, że ich nie odlałem tylko zrobiłem wszystkie od zera ;) Najnowsza i ostatnia część zestawu czyli armata półstała Boforsa kal. 40mm - armata wz.38. Nie będzie niczym nowym jeśli powiem, że informacje dot. polskich armat półstałych kal. 40 i 75 mm są niezwykle skąpe. Dziwi to tym bardziej, że armat półstałych wyprodukowano w Polsce więcej niż klasycznych 2 osiowych Boforsów. Komplet czyli docelowy działon plot armaty kal. 40 mm. Korzystając z okazji ponawiam pytanie o wymiary (średnice) kół do SdKfz 234 (lub pokrewnych), niemieckiej przyczepy ewakuacyjnej dla czołgów oraz ciężarówki Mercedesa L4500 (Zvezda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Nieźle cacka. Niestety w sprawie kół nie mogę pomóc :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Udało się ! Oba ciągniki mają układ jezdny. Choć jeszcze niedoskonały to już skompletowany, ufff ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Jędrek byś mi sklonował parę skrzynek please! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Zrobi się ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Ooo, Jędruś wrócił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 no to kiedy malowanko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Złośliwy - dobrze, że jesteś ;) Tak wróciłem z "delegacji" mam nadzieję, że na stałe. Andrzeju - z malowaniem będzie klops. Idąc za radą Sebastiana "Rollingstones`a" muszę poćwiczyć na jakimś smartkicie - mam tu taką padlinę jagdpanthery i kiedy już przyjdzie co do czego będę ją obrabiał. Póki co w obu ciągnikach pozostało sporo do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Kilka nowości dotyczących armaty. Przeróbek z wersji Italeri na naszego Boforsa wz 38 jest więcej niż się spodziewałem. Łoże, oprzyrządowanie, długość i detale lufy oraz sama podstawa "Y" dają nieźle zmuszają do myślenia. Nie mam sprecyzowanej wersji zaczepu łączącego boczne "łapy" z głównym ramieniem podstawy. Pewnie powinno być tu coś w postaci skobla ale trudno mi cokolwiek jednoznacznie przypasować. Może Wam coś wpadnie do głowy. Ekwilibrystycznym wyrobem lutego jest rura do zrzucania łusek, którą musiałem wykonać od zera - w resztkach armaty, które dostałem tego elementu akurat nie było. Wyszło myślę nie najgorzej. Zastanawia mnie ilość i miejsca mocowania "szpilek" do stabilizowania działa. Na 100% mogę określić 3, kolejne 2 miejsca podejrzewam ale też (jak zwykle) nic konkretnego. Niestety opłakana ilość zdjęć, mimo szerokozakrojonej akcji ich zbierania utrudnia budowę modelu w tej wersji :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 są rzeczy do których pewnie nie dojdziesz ale uszy do góry. robi wrażenie. szkoda, że nie byłeś w Bytomiu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Fajne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Miło popatrzeć na Boforsa i rozumiem rozterki przy budowie. Powodzenia, masz we mnie wiernego podglądacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Koronkowa robota... Trzymam kciuki i bacznie obserwuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Sado macho w czystej postaci. Podziwiam za wytrwałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 Podpowiedzcie mi coś z tymi "klinami" do mocowania łap bo nie bardzo wiem jak to rozwiązać. Kawał wygiętego pręta na łańcuszku i tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 tak najprościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Niby nic, a całe przedpołudnie zeszło. Teraz muszę zjeść obiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Wspaniała robota Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Kilka zdjęć rzutem na taśmę. Jest kilka rzeczy do poprawki ale to pierwszy model od dłuższego czasu doprowadzony do takiego stanu i zbudowany relatywnie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Świetnie się prezentuje ten Bofors. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Fajny, to teraz wash? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi