Lucas HS Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Zaczynam z tym oto zestawem. Firma MPM Spakowała do jednego pudła wypraski Itraleri, kilka zestawów żywic CMK, tłoczoną owiewkę i metalowe golenie prawdopodobnie CMK, dwa arkusze blach, świetny arkusz kalkomanii, referencje zdjęciowe, plany, oraz bardzo czytelną i dokładną instrukcję. Dużym plusem takiego zestawu jest jedna instrukcja do całości, a nie instrukcja do modelu plastikowego + zestawu żywic 1 + 2 + 3 + instrukcji do blach. Pewnie nie szło by się połapać z tyloma dodatkami. Liczę, że powstanie czysto złożona i ładnie pomalowana kupa gotowych elementów z różnych materiałów. Ostatnio spróbowałem sił z dorabianiem kabiny pilotów oraz wnęk od podstaw w B-2, to teraz zrobię coś równie zdetalowanego, ale mniejszym wysiłkiem. Nie mówię, że będzie łatwo, bo to moja pierwsza styczność na taką skalę z żywicą i druga z blachami. To teraz część zdjęciowa. Pokusiłem się o In-Boxa małego... Zbliżenia na wybrane elementy plastikowe: Żywiczne: Blaszki: Kalkomanie zawierające podobno każde oznaczenie eksploatacyjne: Metalowe golenie: "Szkło" Italeri i CMK: Będę korzystał z takiej dokumentacji: Zdjęcia szczegółów z Aero: Fotki dołączone przez MPM do modelu: Szczegóły instrukcji modelu: Ja zdążyłem wkleić wnęki podwozia, hamulców aero, skleić połówki skrzydeł oraz wyciąć klapy. Pozdrawiam i zapraszam do udzielania się. Zacznę z całej pary jak skończę MiGa-29, lub B-2, ale narazie będe powolutku dłubał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 A jakie malowanie planujesz?? Jest coś niestandartowo-nudno-szarego do wyboru?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Jest takie jedno niestandardowe-Polskie Fajnie że się za niego bierzesz-popatrzę sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AT_Cobra_Lublin Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Zestaw SUPER. Powiedz mi jeszcze tylko ile takie cudo kosztuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 WRESZCIE!!! Jako, że razem z F-22 jest to mój ulubiony myśliwiec współczesny bardzo się cieszę na tą relacje Kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Mam nadzieję, że w czeskim malowaniu go popełnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Zestaw SUPER. Powiedz mi jeszcze tylko ile takie cudo kosztuje??? Przykładowo znalazłem w Martoli dwumiejscówka taka jak klei Lucas za 155 zł a jednomiejscowy za 206 zł. http://www.martola.com.pl/pl307/produkty16050/JAS_39C_Gripen http://www.martola.com.pl/pl307/produkty19110/JAS_39D_Gripen_two_seat Ten drugi to moim zdaniem tanio jak na taką ilość multimediów w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 11 Października 2009 Autor Share Napisano 11 Października 2009 Ja go ściągnąłem z pomocą Eduard Polska od producenta z Pradze. Bo nigdzie nie było. Wszystko z przesyłką z Czech do Wrocławia i potem z Wro do Żor wyniosło mnie coś koło 186zł. Nie wiem czy jest jeszcze do dostania, bo to seria limitowana na 999 sztuk pamiętam, że wersji C nigdzie nie było już rok temu, nawet u producenta. Malowanie planuję szwedzkie, jako... uznanie za to o czym czyta się w encyklopediach itp. Postanowili sami zbudować swój przemysł militarny na swoich maszynach i udało im się. Ponadto fajną rzeczą są lotniska-drogi w lesie. Chciałbym uczynić ten model typowo szwedzkim. Aha. Miejsca między el. żywicznymi a plastikowymi specjalnie obficie zalałem CA, jako szpachlówka, która dodatkowo wzmacnia spoinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 No, świetnie się zapowiada, będę kibicował Będziesz go nitował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 No, na PWMie się załapał w końcu do klasy Open? :P Będę zaglądał pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 Cześć. Maluśki postęp. Między koncertem Comy, a próbami zespołu wpasowałem kabinę pilotów, było to małe wyzwanie dla mnie, robiłem to pierwszy raz i jest troszkę nierówno. Wziąłem się właśnie za malowanie. Złożyłem sobie bryłę, pasuje znośnie. Śliczna sylwetka, zamknę osłonę, żeby nie psuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D A W I D Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 No łukaszu trzymam kciuki. Brawo za "szweda ", jeśli dodatkowo postarasz się o mała makietę DOL'a, i umieścisz go w niej, uhonoruję twoją pracę czteropakiem * !! Gryf na DOL'u wygląda pięknie * Jeśli masz ukończone 18 lat. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 postarasz się o mała makietę DOL'a Niegłupi pomysł! Warty przemyślenia. Dzięki. A co do "*". Oficjalnie muszę czekać trzy lata. Pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Zestaw świetny. Mi się mojego udało ustrzelić na allegro jakieś pół roku temu. Jak byś potrzebował to do czeskiego Gripena z numerem 9820 z tego zestawu mam sporą dokumentacje z tego rocznego Radomia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOCUR Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 jestem ciekaw bardzo skąd masz pieniądze na te blaszki edka i zywiczne dodadki skor jest es 15 latkiem nie pracujesz wiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 jestem ciekaw bardzo skąd masz pieniądze na te blaszki edka i zywiczne dodadki skor jest es 15 latkiem nie pracujesz wiec - zbiera makulature, lub otrzymal spadek. Kolego Kocur, jeszcze jeden taki prowokacyjny wpis i administracja forum straci cierpliwosc. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Kocur, może Cię to ciekawi, ale to moja sprawa, Tobie nie chcę mówić, bo byłeś dla mnie niemiły kiedy próbowałem Ci pomóc z modelem. Mam nadzieję, że nie będziesz mnie już nękał zaczepkami. PS: Dziś wrzucę zdjęcia, ale muszę trochę popracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOCUR Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 ... [ciach by mod] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 [Edit by Mod] A mnie Łukaszu bardzo się to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Dzięki Krzysiek I dzięki cała reszto podglądających postępy. A ja trochę popędziłem i poskładałem kokpit do kupy, pomalowałem go, dodałem tylną tablicę trawioną. Była barwiona, podoba mi się Z przednią tablicą poczekam, bo cały panel musi się grać z owiewką, której jeszcze nie wyciąłem (Vacu). Skleiłem model do kupy. Kadłub Contactą Revella, a skrzydła dokleiłem CA. I jestem już przekonany, ze wolę CA. Jeśli nałożyć go za dużo, to po oszlifowaniu zacieku nie musimy już szpachlować. Niestety okazało się, że zrobiłem błąd trochę krzywo sklejając wnęki podwozia głównego, co spowodowało takimi krzywiznami, że musiałem wkroczyć ze szpachlówką epoksydową dwuskładnikową. Przednią komorę wkleiłem na CA i zalewałem szpary CA i szlifowałem aż do uzyskania gładkiej powierzchni bez szpary. W sumie chyba 4 razy zalewałem. Musiałem wkleić też kawałek polistyrenu. Italeri tak zaplanowało coś... Co miało wyglądać tak: Więc załatałem i zrobiłem klapkę w pozycji zamkniętej. Chciałem rozwiercić wloty powietrza, ale powstał taki uskok, że wloty zaślepię żółtą pokrywką jak w oryginale. Proszę resztę I kabinka. Oczywiście model wymaga ogromu poprawek szpachlowo-szlifierskich, ale z grubsza mam już wykonaną tą robotę. Zostały szczelinki, niedoskonałości, niedobory, ryski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Czy to na kokpicie to kalki i blachy ?( już doczytałem - blachy. Obij je troszeczkę jak dla mnie będzie wtedy trochę realistyczniej) bo wygladają bardzo ładnie. Pracuj dalej, chętnie popatrzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Blaszki barwione. Właśnie nie chciałem ich obijać za bardzo, bo Gripeny raczej nie były zmasakrowane Ale pomyślę. Chce jeszcze zapuścić SIDO w wyświetlacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Łukasz, mam pytanie; ten kokpit to pędzlem malowany czy aero? wygląda trochę niestarannie, mimo że ma ładną blaszkę. Mam nadzieję że to poprawisz. Wogóle trochę byś odkurzył to przed zdjęciem Ja ostatnio staram się malować czarne wykończenia kokpitu pod koniec, po szpachlowaniu i szlifie aby ten syf nie kleił się do farby. Strasznie czyści się taki pył na czarnych obudowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Właśnie wyczyściłem, ale brystol pod zdjęcia kładłem na biurko modelarskim a szlifowałem dziś Gryfa prawie dwie godziny, więc pył jest wszechobecny. Nie postarałem się, bo to zdjęcia poglądowe z warsztatu, a pył oddaje klimacior Kokpit. Masz rację, ale starałem się. To chyba mój trzeci kokpit tego typu malowany aerografem, także mam małe doświadczenie. Najpierw pomalowałem na czarno całość, zamaskowałem i psiknąłem szarym. Okazało się, że wanna kokpitu ma okropną powierzchnię, dlatego jakość powłoki jest nieidealna. Potem pomalowałem przyciski itp na czarno - było ok. I nagle zonk. Zrobiłem washa, który ładnie wszedł we wszystkie zagłębienia. Szkoda, że panele po bokach mają jakieś dziwne niby nity, rozmieszczone zupełnie nieregularnie, dlatego jest kilka czarnych kropeczek :/ Czarny element między kabinami pilotów został pomalowany i wklejony na CA. Szpary również zostały jeszcze zalane CA, dlatego może wydawać się niestarannie wykonane. Generalnie całość będzie jeszcze poprawiana. Ale nie, ze "coś nie wyszło", to wynika z mojego schematu budowy. Poproszę o podobną krytykę (jeśli będzie potrzebna) następnym razem, jak powiem, ze kokpit jest na TIP-TOP Pzdr, dzięki za wsparcie merytoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 jestem ciekaw bardzo skąd masz pieniądze na te blaszki edka i zywiczne dodadki skor jest es 15 latkiem nie pracujesz wiec Są różne opcje [...CIACH - reszta postu wycięta przez moderatora. Nie chcemy prowokować do kolejnych potyczek] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi