Leszek.Sz. Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Witam. Kolejny MiG-21 (piąty) w mojej kolekcji. Zestaw revella bardzo przyjemny, dodałem fotel żywiczny sk-1, stożek wlotowy żywiczny o poprawnym kształcie i mocowaniu, kabelki w owiewce za kabiną pilota, celownik. Poprawiłem też pierścień wlotowy - pocieniłem ścianki od wewnątrz. Całość malowana Humbrolem 27002 a ciemniejsze panele Alcladem Dark Aluminium. Przyjemnie się maluje alcladami ale ciężko doczyścić później aerograf. Trochę przedobrzyłam sprawę bo dałem podkład z szarego Model Mastera i aluminium nie położyło mi się na nim jak bym sobie tego życzył. W niektórych miejscach powierzchnia jest trochę chropowata, przy oglądaniu z bliska widać to. Na półce zupełnie nie przeszkadza. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam (szczególnie kolegów z grupy sympatyków MiG-21) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Będę pierwszy Ładnie wyszła Tobie ta "13",ciekawie wygladają blachy w innym odcieniu,brakuje mi jedynie delikatnego łosza,mimo to model prezentuje się super,gratuluje kolejnego "szybkiego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Super, model bardzo mi się podoba. Tylko ten profil wlotu trochę mi nie leży. W orginale nie widać takiego załamania Ogólnie bardzo ładna robota Edytowane 28 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Ładny jak wszystkie Twoje 21 .Pozwolę sobie wrzucic jednak 2 " ale "Po pierwsze albo osłona trawers podwozia za długa , albo trzon amortyzatora goleni głownych za krótki i wizualnie nie pasuje. Ponieważ nie ma zbliżenia podwozia , z daleka wygląda to tak jakby " siadł' amortyzator.I druga uwaga- jakbyś tak lekko wyrównał krawędż tego ciemniejszego panela poszycia na lewym płacie byłoby elegancko. A tak ogólnie prezentuje się bardzo ładnie, elegancki szybki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Bardzo fajny. Wymieniłbym tylko koła na żywiczne. (jest alcladowy "erbraszkliner", bez żadnych problemów w użyciu) Z niecierpliwościa czekam na następne pozycje ze stopki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Miły dla oka czyściutki mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Witaj, Piękny MiG. Obok PF-a to kwintesencja myśliwca przechwytującego. Bardzo ciekawie wyszły cieniowania powierzchni blach. Ogólnie duży plus za wykonanie i za temat. Pozdrawiam Damian Biwo P.S. Mam urlop wiec jutro wyślę płytkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Wow! Model robi naprawdę świetne wrażenie. Z wszystkich twoich ołówków ten najbardziej mi się podoba. Świetna robota Mam nadzieję, że to nie ostatni twój szybki. Czas brać się za eRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Ładny model - szkoda tylko, że pociski R-3S są lekko niedopracowane. Czerwone osłony TGS są za małe choć wydaje mi się że ten czerwony kolor raczej ma imitować przezroczystą część TGS. Brak jest zaznaczenia zapalnika NOW który także jest przezroczysty lub osłonięty obejmą czerwonego koloru. Ale w sumie to drobiazgi - gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Model wygląda świetnie. Brakuje mi również, po tym cieniowaniu blach, małego washa. Rakietom faktycznie brakuje trochę szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Bravo Leszku! Ja bym jeszcze poprawił malowanko przy dielektryku płetwy bo chyba troszkę wpłynęła farba pod taśmę na kadłubie. Ogólnie reszta cacy! Jak reszta 21 z resztą.. A który to jest już Twój szybki? Może byś ich razem sfotografował na jakimś CPPSie domowym tak jak bisa i FM'a chyba. Jeszcze raz gratuluje świetnego wykonania. A ta szybka taka gruba im się odlała (za owiewką)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Powtórzę za Cinkiem - nie widzi się góra wlotu powietrza- powinna być moim zdaniem przedłużeniem reszty płatowca, a nie stanowić jakby poziomy walec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Ludowe Lotnictwo mimo skromnych malowań zawsze robi pozytywne wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Panowie, dzięki za komentarze. -pierścień wlotowy w oryginale Revella wyglądał jeszcze gorzej, trzy razy szpachlowałem to przejście i korygowałem kształt - poddałem się i zostawiłem tak jak jest czyli ryjek mrówkojada . - koła, mam żywiczne ale do wersji PF w górę. F-13 ma specyficzne koła Revell zrobił je tak jak zrobił, szczególnie przednie jest dziwne jak dla mnie. - podwozie -skróciłem minimalnie golenie bo nie pasowało to za bardzo z osłonami( Babcia plus za bystre oko) - Rakiety, pierwotnie miało ich nie być ale znalazłem je w pudełku z zapasowymi częściami i rzutem na tasmę założyłem. Fakt, można było pobawić się z chociażby z wymianą sterów z blaszek. -Zapuszczanie lini. Celowo pominąłem bo i linie i nity są dobrze widoczne bez washa. Co do nastepnego to męczę eRa białego. Na fotce poniżej cała zgraja( NRD-owski PF chwilowo w remoncie- zmiana numeru bocznego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Zgraja wygląda super. Ten Bis z Fujimi wygląda jak by był w innej skali jakiś taki napompowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 już miałem się przyczepić że kontrast blach przesadzony ale... Cienkf1 jak na złość wstawił fotkę gdzie bykiem widać jak duże były różnice koloru co do kół - Pavla je robi m.in. do F-13 (dostępne w KS-Model, cena wraz z wnękami to oszałamiające 8.50 ) jak widać po fotce qualimar-a ten stożek żywiczny też nie jest idealny... brakuje mi tylko fotek kokpitu - nie pochwaliłeś się nim a revell już zestawowo sporo tam daje. kończąc to moje marudzenie - bardzo przyjemnie wykonany MiG! i bez washa wygląda jak dla mnie świetnie, taka nówka sztuka wypucowana - i super ! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Model bardzo przyjemny w odbiorze,podoba mi się sposób jego przedstawienia.Mam jednak dwie uwagi: duży kontrast blach przy tak czystym modelu wygląda trochę sztucznie,może lekki wash troszke by to zmienił,oraz linia nitów za kabiną kończy się przed grzbietem.Jest to wina modelu , efekt szlifowania,czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Jak wyżej, modelik bardzo ładny ale za czyściutki, brakuje mu delikanego washa. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Fajne MiGi. Też już mam sporo ale kilka na raz rozgrzebanych i jakoś nie mogę sukcesywnie zakończyć. Jak na dziś to: PF, PFM, MF x2, R, UM, Bis. Jak na razie to planuje dokończenie wszystkiego co mam zaczęte (PF, Bis, MiG 19, Spitfire Mk1) a potem szarpnę się na M w malowaniu z Mińska i szparkę z Krzesin/Rosnowa. Może by kiedyś jakąś wspólną wystawę założyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Jestem pod wielkim wrażeniem wykonania twoich modeli Leszku. A co bardziej cieszy ,że są to Migi-21. Naprawdę twoja eskadra tych latających żelazek robi wielkie wrażenie przede wszystkim na mnie jak i na innych osobach z tego forum itp. Z modelu na model widzę co raz większe postępy w wykonaniu modelu jak i zastosowaniu umiejętności technologicznych. Gratuluje kolejnej rury w twojej kolekcji !!! Pozdrawiam Serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2010 Dzieki jeszcze raz Panowie. Co do nitów za kabiną to robią się płytsze( ale są) idąc w górę. Nic tam nie szlifowałem, taka forma była. Zdjęcia wyostrzyły róznicę odcieni pomiędzy panelami, w rzeczywistości są one różne w zależności od kąta patrzenia na bryłę. Dwie fotki kokitu (prawie standard pudełkowy więc jak na 72-kę dla mnie akceptowalny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 A kalki to z jakiegoś dostępnego na rynku zestawu czy "speszjal edyszyn" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2010 Kalki z zestwu HDL od MiG-21bis, były tam dwa nr 8705 i 0809. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Leszku chciałbym tylko za pytać czy przypadkiem nie zapomniałeś wykonać przewodu na płetwie grzebienia pod kadłubowego.Gdyż jest on dość widoczny patrząc na sylwetkę tej pięknej rury. O to zdjęcie izraelskiego Miga-21F-13. Pozdrawiam a za razem proszę o wybaczenie za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2010 Nawet nie wiedziałem o istnieniu tego przewodu . Dopiero teraz przejrzałem sobie czeskie 4+ i faktycznie jest tam ten kabelek. Cenna uwaga dla innych co będą robić F-13 na przyszłość. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi