Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Uff... Po długich walkach wreszcie dotarłem do mety. Uwierzcie łatwo nie było . Baza to WZT-3 modelkrak . W zasadzie nie będę opisywał co wykorzystałem tylko to co wykonałem od podstaw :

-Ramię żurawia z częścią wysuwaną + bloczki z linami

-przetłoczenia na skrzynkach (drut miedziany)

-zęby do lemiesza wraz z elementami jego opuszczania

-bloczki, prowadnice lin i osprzęt z przodu kadłuba

-osłony na reflektor

-stelaż pod beczki

-element do unoszenia silnika umocowany na skrzyni

-wszelakie uchwyty, podstawy pod antenę, drobnice itp

-wanna kadłuba+szperacz z zestawu revell

-hol sztywny

-deflektor spalin

-podstawę żurawia

-więcej nie pamiętam

Z tego miejsca chciałem podziękować koledze FAHR za podesłane elementy plastikowe oraz Tomkowi Mroczkowskiemu za obszerną relację na forum , która niezmiernie się przydała

Malowanie standardowe : Wóz z 34BKPanc z Żagania

Model będzie na jutrzejszym Światowidzie a więc jak ktoś będzie chciał to chętnie podzielę się uwagami

DSC04206.jpg

DSC04208.jpg

DSC04211.jpg

DSC04214.jpg

DSC04220.jpg

DSC04244.jpg

DSC04224.jpg

DSC04230.jpg

DSC04239.jpg

DSC04227.jpg

Napisano

Hmm tak jakby brakuje tu wash'a i wydaje się trochę zbyt plastikowy, ale ogolnie bardzo fajnie to wyszło no i podstawka mi się szczególnie podoba

pozdrawiam

Napisano

Stan idealny jak po malowaniu. Jak kolega wspomniał wash, lekka tonacja kolorów, może delikatny kurz i będzie super.

Napisano

model wyjątkowo ciekawy, to co rzuca się w ozy to brak washu i obicia wręcz aluminiowe. model zwashować, zamalować te obicia i zrobić nowe ciemną farbą i mniejsze, może też pomysleć w jakich miejscach i będzie prawdziwe cudeńko. warto jeszcze nad nim popracować bo szkoda żeby tyle pracy nie przyniosło finalnego najwyższego efektu. a na koniec pigmenty... i o ludziku nie zapomnij. pozdrawiam.

Napisano

Ale podziałał cichaczem kolega...he Podzielam zdanie kolegów, wash i poszedł bym wyżej z pigmentami chyba. Obicia "aluminiowe" są w/g mnie jak najbardziej na miejscu, może by w tych miejscach podpicować troszkę minią albo ołowkiem hmm? Ogólnie fajny sprzęt mimo, że bez lufy. Jak spasowanie wanny z resztą?

Napisano
model wyjątkowo ciekawy, to co rzuca się w ozy to brak washu i obicia wręcz aluminiowe. model zwashować, zamalować te obicia i zrobić nowe ciemną farbą i mniejsze, może też pomysleć w jakich miejscach i będzie prawdziwe cudeńko. warto jeszcze nad nim popracować bo szkoda żeby tyle pracy nie przyniosło finalnego najwyższego efektu. a na koniec pigmenty... i o ludziku nie zapomnij. pozdrawiam.

Dzięki Andrzeju za opinię

Co do obić to wzorowałem się na rzeczywistych zdjęciach wozów z 34BKPanc . Uwierz na słowo -te pojazdy są w wielu miejscach obite i odrapane właśnie w kolorze aluminium . Jutro zapodam fotkę

Ten pojazd właśnie ''widział mi się'' z brudnym podwoziem i w miarę czystą górą

Jak spasowanie wanny z resztą?

Powiem tak -standardowo nie obyło się bez kłopotów Trochę docinania , wydłużania profilami plastikowymi i jakoś dałem radę

Teraz twój ruch : dawaj z Twardym

Napisano

Model bardzo fajnie się prezentuje, bardzo mi się podoba widziałem co potrafi na żywo.

Wie ktoś czy jest taki cudak w 1:35?

Napisano

A mi się bardzo widzi

Bardzo fajowy i niestandardowy temat.

Oglądałem dziś w pracy i koleżanka stwierdziła, ze brakuje kwiatków

Mi bardziej brakuje pamperka.

Napisano
Oglądałem dziś w pracy i koleżanka stwierdziła, ze brakuje kwiatków

Jak się dobrze przyjrzysz to i znajdziesz żółte kwiatuszki

Bardzo fajowy i niestandardowy temat.

Będzie więcej takich

Dzięki wszystkim za opinie

Napisano

Kolorki to : zieleń (humbrol 163) czerwony brąz (humbrol 160) i czerń (mat lifecolor) . W następnych wozach zostaję właśnie przy tych odcieniach -pasują świetnie

Napisano

Już za samą ilość przeróbek należy Ci się naprawdę duże piwo. Malarsko, to tak jak już wyżej napisali koledzy, wash i delikatne brudzenie pigmentami i będzie naprawdę super.

• 3 years later...
Napisano

Wiesz co Hubert, przyglądałem się kilka razy i mam mieszane wrażenie. Beczka srebrna, obicia takie sobie, bardziej, jak by ktoś złośliwy pomalował farbą (białą), kamo... też tak sobie wygląda na zdjęciu. Pocieszam się tym, że w realu dużo lepiej wygląda i nie widzimy aż tyle.

Napisano

Tym bardziej, że ja miałem czas patrzeć przez rok w realu w skali 1:1 na te pojazdy. One mało, co są używane, a stoją jeśli już to albo pod zadaszeniem, albo są przykryte brezentem po same gąsienice

Napisano
Wiesz co Hubert, przyglądałem się kilka razy i mam mieszane wrażenie. Beczka srebrna, obicia takie sobie, bardziej, jak by ktoś złośliwy pomalował farbą (białą), kamo... też tak sobie wygląda na zdjęciu. Pocieszam się tym, że w realu dużo lepiej wygląda i nie widzimy aż tyle.

Adam to produkcja Huberta sprzed 3 lat W porównaniu z Krabem widać ogromny postęp.

Napisano
W sensie stworzyc z WZT-3 niemieckiego Bergepanzera? Jak dla mnie, niemożliwe. A na pewno bez sensu.

A żadną miarą! Przecież to w zasadzie... No nie wiem, co najmniej irracjonalne. Miałem na myśli dostosowanie WZT-3 do obsługi Leoparda 2, najlepiej od razu PL (czyli pewnie czegoś pomiędzy 2A5 a A7, jeśli chodzi o masę i gabaryty).

Napisano
W sensie stworzyc z WZT-3 niemieckiego Bergepanzera? Jak dla mnie, niemożliwe. A na pewno bez sensu.

A żadną miarą! Przecież to w zasadzie... No nie wiem, co najmniej irracjonalne. Miałem na myśli dostosowanie WZT-3 do obsługi Leoparda 2, najlepiej od razu PL (czyli pewnie czegoś pomiędzy 2A5 a A7, jeśli chodzi o masę i gabaryty).

A czemu niby miało by to służyć, skoro kupiliśmy niemieckie panzery wraz z ich wozami zabezpieczenia technicznego, to jaki jest sens przerabiania WZT-3 na Bergepanzera. Przecież to są dwa różne pojazdy w sensie gabarytów i wyposażenia.

Napisano

Generalnie to w WP jest mały przestrzał. Wozy Zabezpieczenia Technicznego dla danego typu czołgu buduje się na jego podwoziu. Wiec WZT-2 był zaprojektowany dla T-55 i jego rodziny, a WZT-3 dla T-72 i jego rodziny. Niemcy też mają podobnie czyli Bergepanzer 2 dla Leopardów 1 i Bergepanzer 3 dla Leopardów 3. A to że WZT-2 targają T-72 czy Bergi 2 targają Leo 2 to już inna sprawa