hubert72 Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Witam ! Uff... Po długich walkach wreszcie dotarłem do mety. Uwierzcie łatwo nie było . Baza to WZT-3 modelkrak . W zasadzie nie będę opisywał co wykorzystałem tylko to co wykonałem od podstaw : -Ramię żurawia z częścią wysuwaną + bloczki z linami -przetłoczenia na skrzynkach (drut miedziany) -zęby do lemiesza wraz z elementami jego opuszczania -bloczki, prowadnice lin i osprzęt z przodu kadłuba -osłony na reflektor -stelaż pod beczki -element do unoszenia silnika umocowany na skrzyni -wszelakie uchwyty, podstawy pod antenę, drobnice itp -wanna kadłuba+szperacz z zestawu revell -hol sztywny -deflektor spalin -podstawę żurawia -więcej nie pamiętam Z tego miejsca chciałem podziękować koledze FAHR za podesłane elementy plastikowe oraz Tomkowi Mroczkowskiemu za obszerną relację na forum , która niezmiernie się przydała Malowanie standardowe : Wóz z 34BKPanc z Żagania Model będzie na jutrzejszym Światowidzie a więc jak ktoś będzie chciał to chętnie podzielę się uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sznycel Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Hmm tak jakby brakuje tu wash'a i wydaje się trochę zbyt plastikowy, ale ogolnie bardzo fajnie to wyszło no i podstawka mi się szczególnie podoba pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Stan idealny jak po malowaniu. Jak kolega wspomniał wash, lekka tonacja kolorów, może delikatny kurz i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 model wyjątkowo ciekawy, to co rzuca się w ozy to brak washu i obicia wręcz aluminiowe. model zwashować, zamalować te obicia i zrobić nowe ciemną farbą i mniejsze, może też pomysleć w jakich miejscach i będzie prawdziwe cudeńko. warto jeszcze nad nim popracować bo szkoda żeby tyle pracy nie przyniosło finalnego najwyższego efektu. a na koniec pigmenty... i o ludziku nie zapomnij. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Ale podziałał cichaczem kolega...he Podzielam zdanie kolegów, wash i poszedł bym wyżej z pigmentami chyba. Obicia "aluminiowe" są w/g mnie jak najbardziej na miejscu, może by w tych miejscach podpicować troszkę minią albo ołowkiem hmm? Ogólnie fajny sprzęt mimo, że bez lufy. Jak spasowanie wanny z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 model wyjątkowo ciekawy, to co rzuca się w ozy to brak washu i obicia wręcz aluminiowe. model zwashować, zamalować te obicia i zrobić nowe ciemną farbą i mniejsze, może też pomysleć w jakich miejscach i będzie prawdziwe cudeńko. warto jeszcze nad nim popracować bo szkoda żeby tyle pracy nie przyniosło finalnego najwyższego efektu. a na koniec pigmenty... i o ludziku nie zapomnij. pozdrawiam. Dzięki Andrzeju za opinię Co do obić to wzorowałem się na rzeczywistych zdjęciach wozów z 34BKPanc . Uwierz na słowo -te pojazdy są w wielu miejscach obite i odrapane właśnie w kolorze aluminium . Jutro zapodam fotkę Ten pojazd właśnie ''widział mi się'' z brudnym podwoziem i w miarę czystą górą Jak spasowanie wanny z resztą? Powiem tak -standardowo nie obyło się bez kłopotów Trochę docinania , wydłużania profilami plastikowymi i jakoś dałem radę Teraz twój ruch : dawaj z Twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir.michal Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Model bardzo fajnie się prezentuje, bardzo mi się podoba widziałem co potrafi na żywo. Wie ktoś czy jest taki cudak w 1:35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 A mi się bardzo widzi Bardzo fajowy i niestandardowy temat. Oglądałem dziś w pracy i koleżanka stwierdziła, ze brakuje kwiatków Mi bardziej brakuje pamperka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Oglądałem dziś w pracy i koleżanka stwierdziła, ze brakuje kwiatków Jak się dobrze przyjrzysz to i znajdziesz żółte kwiatuszki Bardzo fajowy i niestandardowy temat. Będzie więcej takich Dzięki wszystkim za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Świetny i tylko tyle wystarczy napisać Jakimi kolorami ostatecznie malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Kolorki to : zieleń (humbrol 163) czerwony brąz (humbrol 160) i czerń (mat lifecolor) . W następnych wozach zostaję właśnie przy tych odcieniach -pasują świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 ŚWietny modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Już za samą ilość przeróbek należy Ci się naprawdę duże piwo. Malarsko, to tak jak już wyżej napisali koledzy, wash i delikatne brudzenie pigmentami i będzie naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Powiem tak: coś pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Witam! Gdzie można kupić ten model? Na jaddarze niet, a kontaktu do producenta znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Wiesz co Hubert, przyglądałem się kilka razy i mam mieszane wrażenie. Beczka srebrna, obicia takie sobie, bardziej, jak by ktoś złośliwy pomalował farbą (białą), kamo... też tak sobie wygląda na zdjęciu. Pocieszam się tym, że w realu dużo lepiej wygląda i nie widzimy aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Tym bardziej, że ja miałem czas patrzeć przez rok w realu w skali 1:1 na te pojazdy. One mało, co są używane, a stoją jeśli już to albo pod zadaszeniem, albo są przykryte brezentem po same gąsienice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Jak kolega taki obeznany, to może by powiedział, czy z WZT-3 szłoby zrobić ARV do obsługi Leo 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 W sensie stworzyc z WZT-3 niemieckiego Bergepanzera? Jak dla mnie, niemożliwe. A na pewno bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Wiesz co Hubert, przyglądałem się kilka razy i mam mieszane wrażenie. Beczka srebrna, obicia takie sobie, bardziej, jak by ktoś złośliwy pomalował farbą (białą), kamo... też tak sobie wygląda na zdjęciu. Pocieszam się tym, że w realu dużo lepiej wygląda i nie widzimy aż tyle. Adam to produkcja Huberta sprzed 3 lat W porównaniu z Krabem widać ogromny postęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Ach te daty, ni chu chu widać. Fakt, teraz widać postęp i to bardzo duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 W sensie stworzyc z WZT-3 niemieckiego Bergepanzera? Jak dla mnie, niemożliwe. A na pewno bez sensu. A żadną miarą! Przecież to w zasadzie... No nie wiem, co najmniej irracjonalne. Miałem na myśli dostosowanie WZT-3 do obsługi Leoparda 2, najlepiej od razu PL (czyli pewnie czegoś pomiędzy 2A5 a A7, jeśli chodzi o masę i gabaryty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 W sensie stworzyc z WZT-3 niemieckiego Bergepanzera? Jak dla mnie, niemożliwe. A na pewno bez sensu. A żadną miarą! Przecież to w zasadzie... No nie wiem, co najmniej irracjonalne. Miałem na myśli dostosowanie WZT-3 do obsługi Leoparda 2, najlepiej od razu PL (czyli pewnie czegoś pomiędzy 2A5 a A7, jeśli chodzi o masę i gabaryty). A czemu niby miało by to służyć, skoro kupiliśmy niemieckie panzery wraz z ich wozami zabezpieczenia technicznego, to jaki jest sens przerabiania WZT-3 na Bergepanzera. Przecież to są dwa różne pojazdy w sensie gabarytów i wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Dokładnie, WZT-2 do obsługi T-72, WZT-3 do PT-91 i Bergepanzery do Leopardów. Nie ma sensu WZT-3 przystosowywac do Leo. Oczywiscie WZT 3 i 2 uzywanie sa roznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Generalnie to w WP jest mały przestrzał. Wozy Zabezpieczenia Technicznego dla danego typu czołgu buduje się na jego podwoziu. Wiec WZT-2 był zaprojektowany dla T-55 i jego rodziny, a WZT-3 dla T-72 i jego rodziny. Niemcy też mają podobnie czyli Bergepanzer 2 dla Leopardów 1 i Bergepanzer 3 dla Leopardów 3. A to że WZT-2 targają T-72 czy Bergi 2 targają Leo 2 to już inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi