Zekar Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Podziwiam Cię za samozaparcie do sklejania tego padła, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 Spróbuj porównać wymiary modelu z przeskalowanym schematem Nie namówisz mnie na to! Ja też mam granice wytrzymałości… Wygląda na to, że jeden pożar mam ugaszony. Dziś dotarły od Kolegi pmroczko fototrawione gąsienice: Udało się także WSTĘPNIE skorygować pierwotny kształt wanny. To dopiero początek. Kierujemy się w te stronę. Że co? Że dna nie będzie i tak widać? A to się jeszcze zobaczy czy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Chyba łatwiej byłoby to od zera ze skraczu zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2014 Spróbuj porównać wymiary modelu z przeskalowanym schematem Namówiłeś mnie. 1m w skali 1:72 to 1,38 cm powiedzmy 1,4 cm. (Plany pochodzą z miesięcznika "Modelarz" nr 4/1989) nie trzeba się zbytnio wysilać żeby wyszło szydło: czyli za krótki i za szeroki i nie namówi minie nikt żebym to korygował. Bez tego jest co robić: Uzdrawianie zacząłem od spodu: i spraw 'najgrubszych': Wiem też co mnie czeka: Chyba łatwiej byłoby to od zera ze skraczu zrobić... Jest w tym sporo racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Cześć! I teraz trudna decyzja - czy bronić zainwestowanej pracy, czy też pójść nową drogą? Tak czy inaczej, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Ponoć nie jest błędem błądzić lecz trwać w błędzie. Ja tym razem w błędzie proporcji kadłuba trwał będę. Zawsze w duchu wyśmiewałem tych wszystkich którzy z suwmiarką lub mikrometrem ortodoksyjnie trzymali się wymiarów. Po za tym korekta wymagała by przecięcia kadłuba wzdłuż i w poprzek przynajmniej w dwóch miejscach czyli dziewięć kawałków. Nie jestem na to gotowy. Tym czasem dramat i żużel: Korekta tyłu wykonana "Miliputem" - schnie. Zaraz potem pilnik. W między czasie zająłem się armatą. Jak już wspominałem nie ma na rynku zamiennika D-70 ale... wybrałem hamulec wylotowy od ZiS-a 3, reszta rękodzieło. W 1:72 różnica w kalibrze mierzalna ale niezauważalna - będzie tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Wybacz Waść moja wypowiedz, ale masochizm ma swoje granice. Model jest skopany totalnie i w zamiarze miał tylko przypominać ASU-85, wiec jedyna rzeczą jaka zostaje zrobić go bardziej przypominający oryginał niż zamyślał autor formy. Bo czasem jest łatwiej i prościej zrobić coś od podstaw niż przerabiać istniejące g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Jak to mówią, z g***a bicza nie ukręcisz, ani śmietany nie ubijesz. Jednakowoż, biorąc pod uwagę to w jakim kierunku waść zmierzasz, w tym szaleństwie jest metoda. Najbardziej boli chyba fakt, że nie ma na rynku innych opcji. Trochę jak za komuny w sklepie ocet był tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Podziwiam całokształt wykonanych do tej pory prac przy ASU. Lubię takie przeróbki. Niestety praca z niektórymi modelami ARMO to rzeźbienie w gównie dosłownie pisząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Podziwiam warsztat i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Pora na kolejny krok - układ jezdny. Stadium porównawcze kół napędowych i napinających pojazdów "rodziny PT-76", chyba nie za wiele widać... A tak to wygląda w praktyce: Po zamontowaniu lufy, gąsienic (opracowanych przez Kolegę pmroczko http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=30473&start=30), fartuchów... słowem po miesiącu od otwarcia pudełka. Mr Surfacer -1000 Eee... co tam modelik 1:72 - nic do roboty - dwa wieczorowy i gotowy. Nie tym razem. W każdym razie myślę, że teraz to już z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Cześć! I jak tam te gąsienice? Mam nadzieję, że nie sprawiły zbyt wielu problemów przy montażu? Wyglądają dobrze Myślę, że teraz to rzeczywiście już z górki, malowanie powinno być łatwiejsze od poprawiania tych wszystkich niedoróbek. Życze powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 O tak, sprawdziły się. Dobrze zrobiona instrukcja obsługi w Twoim wątku bardzo się przydała. Nie dało się spaprać. Teraz kolor podstawowy. Mieszanka akryli Tamiya XF-62 Olive Drab i XF-21 Sky. Wstępnie cieniując od ciemnego dołu do co raz jaśniejszej góry. Kalkomanie (samodziałki) prawie nałożone i rozjaśnione niektóre powierzchnie, jak się to mówi "z pędzla". Jak znam moje "szczęście" to zaraz Trębacz albo Smok wyda dobrze zrobione wtryskowe ASU-85 do kupienia za 1/4 moich kosztów.... już tak bywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Pięknie wychodzi,jestem pod wrażeniem że udało Ci się z niego tyle wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Jestem pod wrażeniem efektu p tych wszystkich przeróbkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Elegancko ci wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 Brawo. Naprawdę super. Piękny model wyszedł z tego ACE. Ja też teraz walczę z Fordem sztabowym tego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 Co do 1:35, to oba modele i figurki bardzo realistyczne, fajna koncepcja dioramy. Co do 1:72 to podziw i szacun za przeróbki w tym modelu. Hamulec lufy sam toczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Ostatecznie wyszło tak: Tak widzę - antena się gibła, bo nie przymocowana. Się przyklei, będzie git. To jeszcze nie galeria. Pozostała podstawka - w budowie: Pewnie się teraz narażę ale nie za bardzo leży mi skala 1:72, głownie dlatego, że figurki są zazwyczaj nikczemne. (Preiser 1:87) Zobaczymy co z tego się uda wycisnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 ładne figurki czy nie... Ja jestem fanem tego tematu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Lutego 2015 Autor Share Napisano 6 Lutego 2015 Siedmiu i będzie... ...tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 Cześć! Chopaki wyglądają bardzo dobrze - zwłaszcza podoba mi się cieniowanie mundurów. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Poradziłeś sobie z czołKiem doskonale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Malowanie figurek bardzo mi się podoba - szczególnie że to takie mikrusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Figurki jak i czołg - super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi