Skocz do zawartości

ASU-85 z 35das / 6PDPD; 1:35/1:72

Gerd

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Spróbuj porównać wymiary modelu z przeskalowanym schematem

Nie namówisz mnie na to! Ja też mam granice wytrzymałości…

Wygląda na to, że jeden pożar mam ugaszony. Dziś dotarły od Kolegi pmroczko fototrawione gąsienice:

B5_ASU85-72.jpg

Udało się także WSTĘPNIE skorygować pierwotny kształt wanny.

B4_ASU85-72.jpg

To dopiero początek. Kierujemy się w te stronę.

B2_ASU85-72.jpg

B3_ASU85-72.jpg

B1_ASU85-72.jpg

Że co? Że dna nie będzie i tak widać? A to się jeszcze zobaczy czy nie będzie.

Spróbuj porównać wymiary modelu z przeskalowanym schematem

Namówiłeś mnie. 1m w skali 1:72 to 1,38 cm powiedzmy 1,4 cm. (Plany pochodzą z miesięcznika "Modelarz" nr 4/1989)

B9_ASU85-72.jpg

nie trzeba się zbytnio wysilać żeby wyszło szydło:

B10_ASU85-72.jpg

czyli za krótki i za szeroki i nie namówi minie nikt żebym to korygował. Bez tego jest co robić:

B12_ASU85-72.jpg

Uzdrawianie zacząłem od spodu:

B7_ASU85-72.jpg

B8_ASU85-72.jpg

i spraw 'najgrubszych':

B11_ASU85-72.jpg

Wiem też co mnie czeka:

B13_ASU85-72.jpg

Chyba łatwiej byłoby to od zera ze skraczu zrobić...

Jest w tym sporo racji.

Cześć!

I teraz trudna decyzja - czy bronić zainwestowanej pracy, czy też pójść nową drogą? Tak czy inaczej, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Ponoć nie jest błędem błądzić lecz trwać w błędzie. Ja tym razem w błędzie proporcji kadłuba trwał będę. Zawsze w duchu wyśmiewałem tych wszystkich którzy z suwmiarką lub mikrometrem ortodoksyjnie trzymali się wymiarów. Po za tym korekta wymagała by przecięcia kadłuba wzdłuż i w poprzek przynajmniej w dwóch miejscach czyli dziewięć kawałków. Nie jestem na to gotowy.

Tym czasem dramat i żużel:

B14_ASU85-72.jpg

Korekta tyłu wykonana "Miliputem" - schnie. Zaraz potem pilnik.

W między czasie zająłem się armatą. Jak już wspominałem nie ma na rynku zamiennika D-70 ale...

B-%2520lufa%25201607-%2520ASU-85%2520Suwa%25C5%2582ki.jpg

wybrałem hamulec wylotowy od ZiS-a 3, reszta rękodzieło. W 1:72 różnica w kalibrze mierzalna ale niezauważalna - będzie tak:

B6_ASU85-72.jpg

Wybacz Waść moja wypowiedz, ale masochizm ma swoje granice. Model jest skopany totalnie i w zamiarze miał tylko przypominać ASU-85, wiec jedyna rzeczą jaka zostaje zrobić go bardziej przypominający oryginał niż zamyślał autor formy. Bo czasem jest łatwiej i prościej zrobić coś od podstaw niż przerabiać istniejące g...

Jak to mówią, z g***a bicza nie ukręcisz, ani śmietany nie ubijesz.

Jednakowoż, biorąc pod uwagę to w jakim kierunku waść zmierzasz, w tym szaleństwie jest metoda.

Najbardziej boli chyba fakt, że nie ma na rynku innych opcji. Trochę jak za komuny w sklepie ocet był tylko...

• 3 weeks later...

Pora na kolejny krok - układ jezdny. Stadium porównawcze kół napędowych i napinających pojazdów "rodziny PT-76", chyba nie za wiele widać...

B18_ASU85-72%2520ik%25C5%2582ad%2520jezdny%2520por%25C3%25B3wnanie.jpg

A tak to wygląda w praktyce:

B15_ASU85-72.jpg

B17_ASU85-72.jpg

Po zamontowaniu lufy, gąsienic (opracowanych przez Kolegę pmroczko http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=30473&start=30), fartuchów... słowem po miesiącu od otwarcia pudełka.

C1_ASU85-72.jpg

C2_ASU85-72.jpg

C3_ASU85-72.jpg

C4_ASU85-72.jpg

C5_ASU85-72.jpg

Mr Surfacer -1000

D1_ASU85-72.jpg

D2_ASU85-72.jpg

D3_ASU85-72.jpg

Eee... co tam modelik 1:72 - nic do roboty - dwa wieczorowy i gotowy. Nie tym razem. W każdym razie myślę, że teraz to już z górki.

Cześć!

I jak tam te gąsienice? Mam nadzieję, że nie sprawiły zbyt wielu problemów przy montażu? Wyglądają dobrze Myślę, że teraz to rzeczywiście już z górki, malowanie powinno być łatwiejsze od poprawiania tych wszystkich niedoróbek. Życze powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

• 2 weeks later...

O tak, sprawdziły się. Dobrze zrobiona instrukcja obsługi w Twoim wątku bardzo się przydała. Nie dało się spaprać.

Teraz kolor podstawowy. Mieszanka akryli Tamiya XF-62 Olive Drab i XF-21 Sky. Wstępnie cieniując od ciemnego dołu do co raz jaśniejszej góry.

E1_ASU85-72.jpg

E2_ASU85-72.jpg

Kalkomanie (samodziałki) prawie nałożone i rozjaśnione niektóre powierzchnie, jak się to mówi "z pędzla".

E4_ASU85-72.jpg

Jak znam moje "szczęście" to zaraz Trębacz albo Smok wyda dobrze zrobione wtryskowe ASU-85 do kupienia za 1/4 moich kosztów.... już tak bywało.

Brawo. Naprawdę super. Piękny model wyszedł z tego ACE. Ja też teraz walczę z Fordem sztabowym tego producenta

Co do 1:35, to oba modele i figurki bardzo realistyczne, fajna koncepcja dioramy.

Co do 1:72 to podziw i szacun za przeróbki w tym modelu. Hamulec lufy sam toczyłeś?

Ostatecznie wyszło tak:

F-3_ASU-85.jpg

F-2_ASU-85.jpg

F-5_ASU-85.jpg

F-6_ASU-85.jpg

Tak widzę - antena się gibła, bo nie przymocowana. Się przyklei, będzie git.

F-7_ASU-85.jpg

To jeszcze nie galeria. Pozostała podstawka - w budowie:

F-0_ASU-85.jpg

Pewnie się teraz narażę ale nie za bardzo leży mi skala 1:72, głownie dlatego, że figurki są zazwyczaj nikczemne. (Preiser 1:87)

F-1_ASU-85.jpg

Zobaczymy co z tego się uda wycisnąć...

• 3 weeks later...

Cześć!

Chopaki wyglądają bardzo dobrze - zwłaszcza podoba mi się cieniowanie mundurów. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach!

Paweł