Artek82 Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Weekendowe prace przy Antku przebiegły przy dalszej obróbce powierzchni sterowych dolnego i górnego płata. Ostatecznie postanowiłem że jednak drut przekonała mnie Biblia Wagnera którą postudiowałem sobie wczorajszego dnia Tutaj przygotowanie otworów Następnie przykleiłem sobie na próbę delikatnie wszystko do skrzydeł i mierzyłem, wyginałem i przycinałem drut Następnie zdjąłem lotki z górnego płata i zacząłem kleić druty na CA, a wyszło tak Tutaj już przyklejone do skrzydła, zostały jeszcze klapy i dolny płat do opanowania. Oj przydałaby się jeszcze jedna niedziela, aby nad tym posiedzieć Ogólnie myślę że wygląda to dobrze i jestem zadowolony tak na 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Oooo, piornik w tle też z epoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Oooo, piornik w tle też z epoki Hehe, te piórniki to już 12 lat temu miały wylecieć na wysypisko, a po przeprowadzce znalazły nowe zycie Co nowego Proszę bardzo: Powierzchnie sterowe wczoraj były gotowe do montażu Tutaj już zamontowane na płatach Mam nadzieję że po malowaniu te druty nie będą wyglądały tak "drucianie" Musiałem także przeszlifować brzucha na łączeniu ze skrzydłem bo pojawił się efekt "skurczonej szpachli", ale po prawie roku Powoli zabieram się za zastrzały, które mam nadzieję że będą w miarę pasowały, bo chcę je wkleić w prawidłowej odległości, a w Plasticarcie są one blisko brzegów co wygląda śmiesznie Zacząłem maskować powoli kabinkę tak dla rozluźnienia po tych akrobacjach z drutami i poskrobałem przy kółku ogoniastym Kabinka nawet ładnie się kładzie i nie potrzeba dużo szpachli do uszczelnienia, ale muszę podciągnąć wyżej tą ściankę czarną bo zrobiłem za niską, o tu o tym pisałem Po przymiarce oszklenia, okazało się że ścianę kabiny zrobiłem za niską. Byłem przekonany że grubość szkła będzie kolidować z tą ścianą, więc zostawiłem marginesy po bokach i z premedytacją oszlifowałem też z góry, a spokojnie mogła sięgać aż do miejsca gdzie kładzie się górne skrzydło Coś tam może pokombinuję jeszcze. No i kombinowania nadszedł czas bo zanim kabinkę przykleję to trzeba się z tym uporać A tak się prezentuje w kupie i mam nadzieję że w kwietniu lub maju będzie oblot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Bardzo fajnie się Antonii prezentuje... Ja swojego po pierwszym podejściu wysłałem do szafy... z lekka mi wstyd niemal, bo to jeden z moich pierwszych modeli, więc wreszcie powinien doczekać się swojej wielkiej chwili;) Rewelacyjnie Ci osiadła owiewka:) Ja z maskowaniem większości moich postanowiłem iść na łatwiznę - oklejam oszklenie najdokładniej jak się da, biorę nowy (!) skalpel i jadę po liniach. Niestety - to robota saperska:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Drabik, dawaj Antka na warsztata Z tym maskowaniem to podobnie działam, ale ja nie mam linii, chyba ze sobie dorysuję Czy ja wiem czy to taka saperska robota może tak, ale drutowanie bardziej mnie zmęczyło Dziś na spokojnie sobie zamaskowałem całość Wiem że idealnie to nie wygląda ale w mojej wizji ma zostać oryginalne oszklenie kabiny. Postarałem się więc, aby przypominało chociaż to prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 W wolnych chwilach powoli do przodu Wklejony i przyszlifowany pasek uzupełniający wysokość ścianki Zamaskowane reflektory Rozpoczęte przymiarki do wklejenia zastrzałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CySiEk_99 Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Bardzo fajnie ci wychodzi Antoś może kiedyś i ja go popełnie ale w malowaniu z pewbego filmu (tytułu niepamietam) ale pamiętam że miał napis "COBRA" na kadłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2013 Bardzo fajnie ci wychodzi Antoś może kiedyś i ja go popełnie ale w malowaniu z pewbego filmu (tytułu niepamietam) ale pamiętam że miał napis "COBRA" na kadłubie A dziękuję Cobrę znam tylko taką: ale czy grała ona w filmie to nie wiem Z powodu ponad tygodniowej walki z jakąś ostrą grypą (mam nadzieję że nie świńską) lekki postęp, czyli rama tego "cosia" od rzekomej aparatury pomiarowo-fotograficzno-badawczej wszak nie bardzo skomplikowana konstrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Lutego 2014 Autor Share Napisano 28 Lutego 2014 Nieśmiało wracam do tematu po bardzo długiej przerwie. W małych ilościach pojawiać się zaczął czas, który można spożytkować na dalsze dłubanie jak i na nowe pomysły Obecnie zamontowane zostały zastrzały i w miejscu styku zalane CA. Następnie lekki szlif i zalałem to płynną szpachlą. Trochę gimnastyki było przy nadawaniu im odpowiedniego kąta, bo jak wcześniej wspominałem poprzednia ich lokalizacja nie była pożądana. W najbliższym czasie zamierzam przykleić górny płat do kadłuba i następnie połączyć zastrzały z dolnym płatem. Następnie będą powolne przymiarki do malowania, taką mam nadzieję przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Mam ten model w szafie o czasu jak sobie go kupiłem w DDR za 12DM. Nigdy za niego się nie zabrałem bo było mi szkoda. Teraz nawet go nie zamierzam zacząć to symbol, znak czasu. Ojciec wszystkich moich modeli - major domus. Obserwuje Twoje poczynania od początku i szczerze podziwiam. Nie efekty bo to widać, lecz charakter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Gerd, fajnie to ująłeś z tym major-domusem Ja sobie zostawię też tego ostatniego-najlepszego, z pudełkiem jak z fabryki, z wszystkimi częściami na gałązkach, błyszczącym srebrnym tworzywem, ale dopiero jak poskładam do kupy resztę tych gorszych A tym czasem powoli do przodu Górne skrzydło przyklejone i zalane szpachlą tam gdzie to konieczne oraz dodatkowo robiłem wstawki bo szczeliny były fest szczególnie na dachu. Przykleiłem także osłonę kabiny i również tutaj uzupełniłem szpachlą to co trzeba. Obecnie już po wstępnych szlifach, może jutro podkład pójdzie jak dam radę Także dziś zacząłem reorganizację swojego pokoju warsztatowego co mam nadzieję nie wpłynie na dalsze prace Ale wiadomo rozgrzebać łatwo, a gorzej to wszystko ponownie poustawiać, poukładać itd. W sumie zmieniłem tylko konfigurację dwóch biurek co spowodowało powiększenie przestrzeni i pojawi się nowe lepsze oświetlenie na bazie przeróbki takiego podobnego starego żyrandola tylko z czterema elementami świetlnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 Zanim przeczytałem co napisałeś o żyrandolu w pierwszej chwili pomyślałem, że pokazujesz miejsce gdzie na żyłkach powiesisz model po skończeniu. Tak jak to się robiło w czasach kiedy takie Plasticart'y bywały w Składnicy Harcerskiej... No ale przeczytałem i mi ulżyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 No tak. a teraz nie mam w domu ani jednego żyrandola, na którym mógłbym powiesić jakiegoś modela. I na telewizorze też słabo idzie coś postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Marca 2014 Autor Share Napisano 6 Marca 2014 Gerd, tam gdzie obecnie mam warsztat i przechowuję modele to nie dałoby się nic powiesić bo można by głową obijać modele Ale jak kiedyś mieszkałem w bloku to i owszem była pajęczyna z żyłki i większe krówki ganiały sie po suficie Grzesiu dokładnie tak jak mówisz. Teraz telewizor służy tylko do oglądania, a nie jak kiedyś np. Neptun, a później Sony u mojego dziadka, jako miejsce ekspozycji Iła-28 A tak prezentuje się nowe oświetlenie już prawie gotowe do użytkowania. Teraz trzeba będzie ogarnąć resztę gratów ponownie na biurka A przy Antku powoli do przodu, czyli ponowne szpachlowanie przejść kadłub-skrzydło górne, oraz szpachlowanie uskoku za kabiną pilotów. Połączyłem też zastrzały z dolnym płatem i po zaschnięciu smarujemy szpachlą A teraz kłaniam się nisko Do następnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Marca 2015 Autor Share Napisano 9 Marca 2015 No i znowu minął rok i kolejna aktualizacja w temacie Antek dostał ubranie i powoli zmierzamy do końca, niebawem więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Zastanawiałem się jaki to styl modelarski. I Wymyśliłem. Donkichotcizm modelarski ,-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Marca 2015 Share Napisano 14 Marca 2015 … Nawiązując do początkowego zdjęcia: chciałbym zapytać się czy ktoś wie do czego służyła ta prętowa/druciana konstrukcja widoczna przed literą "A"? … Wydaje mi się, że to mogła być antena magnetometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 14 Marca 2015 Autor Share Napisano 14 Marca 2015 Zastanawiałem się jaki to styl modelarski. I Wymyśliłem. Donkichotcizm modelarski ,-))) To żeś wymyślił Widzisz, ja Donkichocizmuje, a ty Frankensteinizujesz Każdy ma swojego wyindywidualizowanego bzika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Pierwsze kołowania i toczenia zaliczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 Po bardzo długim czasie Antek nareszcie dostał silnik, już na stałe Teraz powoli drobnica, kalki i oblot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Lipca 2015 Autor Share Napisano 20 Lipca 2015 Nareszcie na finiszu Kilka ostatnich fotek. Galeria wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Sala wstaje i bije brawa, które nie słabną, a przechodzą we frenetyczny aplauz całej publiczności, kilka bardziej wrażliwych dam mdleje i osuwa się na podłogę nie przestając klaskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Fajnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 podziwiam nuta na me ucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Artur... A gdzie gaaaleeeriaaa? Fajnie wyszedł, chociaż moją opinię o kółkach znasz;) Grześ - coś plączesz się w zeznaniach:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi