Jarekk Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Widzę, że stocznie domowa rozpościera żagle. A może tak oddzielny warsztat dla Generała Haller? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Wytłumaczy mi ktoś, czemu ten zachwyt nad allgrowskim okrętem (szkoda, że za 30 dni nie będzie go widać). To co do tej pory zrobił Marwaw bardziej mi się podoba a i skala jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Modele okrętów w 72, od podstaw, to jednak rarytas na forach. Czy to Gen. Haller czy Gryf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Marwaw - przejrzałem ostatnio wiele zdjęć Gryfa i jestem pewien, że rysunek w monografii u Borowiaka jest błędny - Gryf nie miał pokładu malowanego na rdzawy kolor czy bordowy. Tak malowano w pewnym okresie w PMW okręty za czasu przynależności do UW aby upodobnić je do radzieckich. Przed wojną całe były malowane na szaro - niekiedy ta szarość na pokładach wyglądała ciemniej ze względu na maty przeciwpoślizgowe. Kolor pokładu Gryfa zresztą dobrze widać na zdjęciach w monografii (tej pierwszej, biblioteki MSiO) na str. 31 (gen. Sosnkowski na pokładzie) czy 26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Marca 2012 Autor Share Napisano 7 Marca 2012 Nathan, też miałem podobnego zgryza, co prawda w książce Borowiaka która posiadam nie ma kolorowej planszy, a zdjęcia, również to z Sosnkowskim na pokładzie robi takie wrażenie, że pokład nie jest brązowy, tylko w jakimś innym odcieniu szarości, na ciemny brąz zdecydowałem się po tym jak przeczytałem o rozkazie KMW dotyczącego kolorystyki okrętów (myślę, że on znajduje się w CAW) - na który powołuje się Borowiak, tam jak wół stało - wszelkie pokłady ciemnobrązowe. Postaram się dotrzeć do daty i sygnatury rozkazu. W każdym razie wiadomo, że Gryf był po przyjściu do Gdyni malowany. Te fakty były podstawą do podjęcia decyzji o malowaniu pokładu na taki a nie inny kolor, choć osobiście uważam, że kolorystyka przyjęta przez Fly Model (pokłady w kolorze Navy Blue) jest znacznie bardziej atrakcyjna. W każdym razie pokład jeszcze nie jest pomalowany, do jutra można robić burzę mózgu. co do mat antypoślizgowych, to na Gryfie raczej ich nie było, tylko na dziobie było pokrycie z ryflowanej blachy, pokład był podobny do tego na Błyskawicy. Co do Gryfa z allegro, to Balrog podesłał mi to dla jaj, a ja nawet miałem durny pomysł, aby fotki wysłać dyrekcji MOW i napisać TA-DAM!!! SKOŃCZYŁEM!!! Ale stwierdziłem, że to już byłby sadyzm i przegięcie. O osobnym wątku dla Generała tez myślałem, ale stwierdziłem, że nie będę robić niepotrzebnego bałaganu, zresztą ostatnio pracuję na obu kadłubach jednocześnie i to się wszystko przeplata i zazębia. Takie pytanie do moderatorów, można zmienić temat wątku na "OORP Gryf, Generał Haller - 1/72 - od podstaw - projekt MOW"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Takie pytanie do moderatorów, można zmienić temat wątku na "OORP Gryf, Generał Haller - 1/72 - od podstaw - projekt MOW"? Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Marcin jak Ty sie z nim na klubowy oltarzyk zmiescisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Gryfa już nie będę targać na kluby, bo niebawem zacznie przybywać różnych rzeczy na pokładzie, z natury delikatnych i podatnych na uszkodzenia. Do oglądania będzie u mnie w domu. Jedynym wyjątkiem będzie I BFM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Raport z ostatniego weekendu, który upłynął pod znakiem malowania. Na początek ORP Generał Haller: Pokładówka Kadłub Przymiarka całości. Gryf. Tu od czwartku trwała burza mózgów z Nathanem na temat tego czy czerwono brązowy kolor na pokłady jest rzeczywiście prawidłowy, wymiana informacji, analiza zdjęć. Okazało się, że nie, że powinien być nieco ciemniejszy niż burty nadbudówki itp. W końcu stanęło na tym, że powinien być średnioszary. Szare pokłady były na Gromach, a okręty te powstały mniej więcej w tym samym czasie. Wyszło tak: Na zdjęciach widoczna jest upaprana czymś białym kluza dziobowa, to świeżo nałożona szpachlówka. Na koniec rodzinna fotka obu modeli. Nathan, jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Nie ma o czym mówić, polecam się na przyszłość Oba kadłuby wyglądają pierwszorzędnie! Jak znajdziesz czas zrób zdjęcie rufy "Gryfa" - chciałby zobaczyć jak godło między lukami minowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Dziś zapraszam na wycieczkę po pokładzie Generała Hallera. Pokład wykonałem z cienkiego w tworzywa, które naciąłem nożykiem i pomalowałem - podkład, beżowy nanoszony pędzlem tak, żeby powstały podłużne smugi imitujące fakturę drewna, washe o rożnych kolorach i konsystencji nanoszone najpierw na całość potem na poszczególne deski. w sumie wyszło to tak: Początkowo korciło mnie aby zrobić pokład z forniru, a tym pobawić się na próbę, ale efekt mi się podobał i przykleiłem w końcu taki (jednego z kumpli skutecznie nabrałem, że Flyhawaka dorwałem ). Poza tym pokleiłem tory minowe, pachołki cumownicze i pokleiłem wszystko do kupy. Na Gryfie działo się niewiele, ale nadchodzący tydzień mam zamiar poświęcić stawiaczowi min, a ściślej torom minowym i wyposażeniu pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 18 Marca 2012 Share Napisano 18 Marca 2012 Imitacja drewna genialna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Świetna robota. Bardzo realistycznie wyszło malowanie drewna. Ja bym może je trochę przyciemnił ale pewnie jeszcze przewidujesz jakieś zabiegi na całości. Wydaje mi się że na przedostatnim zdjęciu pokład drewniany nie siadł dokładnie, widać małą szparę (jak by się trochę zwichrował). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Nie mam zamiaru przyciemniać pokładu, a szpara owszem została, ale w tym miejscu przyjdzie podstawa komina, więc szpachlowanie i malowanie byłoby sztuką dla sztuki. W każdym razie ciesze się, że Wam się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Byłem wczoraj u Marcina i powiem wam, że zdjęcia nie oddają tego, co widać na żywo. Powala na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Myślę, że taka reakcja najlepiej opisze me odczucia na widok twojej pracy: razem z kumplem przeglądamy forum i na widok pokładu równocześnie zakrzyknęliśmy: "o kur..!!!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam z pokładu Gryfa. Od ostatniego meldunku walczyłem z torami minowymi i wyposażeniem pokładu. Była rzeźnia, wykonanie kilkuset podkładów z blaszki, potem wycinanie i kształtowanie samych szyn potem klejenie, retusz. Masakra, ale jakoś dałem radę. Potem włazy, bębny z linami itp, to już była przyjemność. Oto zdjęcia: Prawem serii włazy i bębny wykonałem również dla Generała: Zapraszam zatem do oglądania. Obecnie siedzę nad windami kotwicznymi a po Świętach mam zamiar wznieść się ponad poziom pokładów czyli zacząć stawiać nadbudówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Tory minowe na Gryfie wyszły bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Wręcz fenomenalnie Marwaw, jestem twoim dozgonnym fanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Łaaaaał!!! Zbieram szczękę z podłogi. Chcemy więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Miodzio Ku..e nigdy bym nie pomyślał, że szyny były tak wysoko usadowione. Łatwo było o jakiś wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Super! Stawiacz min ORP Gryf niemal jak żywy Oby tak dalej, trzymam kciuki a Generał goni większego kolegę nie ustępując mu pola, brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Jędruś, też miałem wątpliwości co do tych szyn, ale ta fotka je rozwiała: http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/okrety-wojenne/orp-gryf/orp-gryf-wrak-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Dzięki, Co do torów to jest jeszcze kilka fotek. Też myślałem z początku, że one nie są na całej długości na "podkładach", ale to by było sprzeczne z opisem, że były całkowicie demontowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi