fiedotow Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2011 OK. Oto PIZZA MODELŁORKOWA ½ kostki drożdży 1/4 szklanki mleka 1 – 2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki oregano 3 łyżki oleju łyżeczka soli 1 jajko Mleko z cukrem lekko podgrzać i odstawić. Dodać drożdże. Poczekać aż wyrosną – półlitrowy rondelek ma być z czubkiem. Dodać do mąki z solą i oregano. W trakcie mieszania dodać jajko i olej. Zagnieść ciasto i odstawić na 20 min. Wykładam na blachę przykrytą papierem do pieczenia i formuję krąg ok. 30 – 35 cm. Farsz wg uznania. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 oC (górna i dolna grzałka). Zmniejszam na 150 oC i 15 min pieczenia. Później wygrzewam na termoobiegu jeszcze 10 min w t. 50o. Ale każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Smacznego. Bogdan „Fiedotow” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 OK. Oto PIZZA MODELŁORKOWA½ kostki drożdży 1/4 szklanki mleka 1 – 2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki oregano 3 łyżki oleju łyżeczka soli 1 jajko Mamy "in-box", to może jeszcze warsztat ze zdjęciami albo chociaż "galeria" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 Troszkę aktualności. Wykonałem korki zbiorników skrzydłowych. Najpierw wywierciłem wiertłem 0.7 otworek w miejscu korka. Następnie powiększyłem go do średnicy wytoczonego kołeczka mającego pełnić rolę korka (wykałaczka utwardzona SG). Później już tylko włożenie go od spodu i zalanie super Glue. Do trasowania wzdłużnych linii blach zrobiłem sobie takie pomagadełko - statywik. W trakcie rycia wyszły na jaw kolejne niedostatki wyprasek: za głęboko osadzone prowadzenie limuzyny kabiny i zły obrys krawędzi natarcia statecznika pionowego Niestety w poprzednich KoPerkowych Spitach nie skorygowałem tego Zastanawiam się, czy poprawić, czy wymienić na zbywający w PR XI MPMu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Początek korekty usterzenia i elementy płatów. Muszę zaślepić stare otwory wyrzutników łusek. Część paneli będzie naklejana z folii aluminiowej samoprzylepnej. Po lewej szablon do grawerowania linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Niedziela była pracowita. Poprawiłem statecznik pionowy, naciąłem podział blach oprofilowania kadłub - skrzydło i zacząłem cd zabawy z panelami na spodzie skrzydła. Początkowo chciałem użyć folii samoprzylepnej aluminiowej, ale efekt nie był zadowalający. Pozostawiłem te mniejsze a resztę wykonałem z papieru który po nasączeniu SG doskonale się obrabia. Zawsze mam problem z równym wycięciem wylotów łusek. Ale od czego papier. Wycinam otwór i cały panel. W płacie ryję dziurę i naklejam panel. Gotowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Masz cierpca Fiedo, nie mogę na to spokojnie patrzeć - bez drina się nie obejdzie Gratuluję pomysłowości. No cóż, dalej będę zaglądał i się uczył - czapa już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 No, to chyba tylko Ty i Ipkinss będziecie walczyć o pierwsze miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 Dziękuję za uznanie, choć nie wiem, czy aż tak zasłużone. Myślę, że 60% prac mam za sobą. Płat zmontowany. Zaraz go wyszpachluję i pozostawię do schnięcia na 24 godziny. Dużo zachodu będzie z dopasowaniem, ale od czego frezy... Tak to w tej chwili wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Krótko Ciekaw bardzo jestem maziania farbkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Spit ekstra. Ale frakcja Jaków zastanawia się nad wynikiem tej wewnętrznej konkurencji. Czy Jaczek ma szanse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Niestety, małe opóźnienie w budowie Jaka wystąpiło z przyczyn niezależnych. Jaczek uzależniony jest od chwil wolnych od dzieciarni, Spite ma wieczory wolne i kawałek nocy... Ale co u Spita? Jak widzisz Robercie szpachlówka jeszcze poschnie. Zająłem się dziś lukami podwozia. Podczas wstępnej obróbki płatów powiększyłem je. Po wklejeniu wzmocnień na stopie i sklejeniu elementów płata dociąłem paski plastiku 0.2 mm i wkleiłem w otwory. Wystarczyło jeszcze ściąć i wypolerować powierzchnię i gotowe. Wnęki zalałem jeszcze lakierem 135 Humbrola i do schnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Fiedotow gdyby nie to że obserwuję warsztat od początku nie uwierzyłbym że to MC. Chylę czoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 Końcówki płatów oszlifowane. Stwierdziłem, że można by już Spitka uzbroić. Łatwiej jest obrobić miejsce łączenia elementów. Podczas wiercenia okazało się, że trafiłem w otwór "fabryczny" i rozwaliłem kawałek poszycia. Otwór przebiegł nie tak jak trzeba. Wkleiłem więc pręcik plastikowy jak głęboko się dało... Po opiłowaniu można było wiercić od nowa. Wiercę ręcznie używając oprawki do wierteł. Kolejnym etapem było zainstalowanie działek i zaślepek. Pozostało jeszcze wygładzić miejsce łączenia... Jeszcze kilka detali i płat będzie gotowy Na koniec dzisiejszej relacji prośba do producentów: Nie róbcie na siłę otworów wylotowych uzbrojenia w płatach bo nic dobrego z tego nie wychodzi ( Żart) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Obserwuję pracę nad Twoim modelem,ja przerwałem pracę nad swoim Spitem, żeby zabrać się za Jaka.Mój Spit jest z Novo/Frog i zasób prac jest bardzo podobny do twoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Jak widzę co Kolega robi z tym Spitem to aż głupio mi siebie nazywać modelarzem Raczej będę używał określenia "Składacz modeli". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Szlachetni w Dziele Tworzenia... Dajcie spokój z tymi komplementami... Nie są zasłużone ale bardzo miłe . Dziś dolne światło. Widziałem na zdjęciach białe i pomarańczowe. Zrobiłem to drugie, bo bardziej mi się podobało. Na początek wywierciłem otwór (w prawidłowym miejscu, nie jak w modelu) i przygotowałem fragment przezroczystego pręcika. Wkleiłem od środka przyklejając kropelkami SG i wypolerowałem. Od środka pomalowałem przezroczystym Humbrolem 1322 na który pójdzie 11. Pierścień zewnętrzny to nawiercony pręt plastikowy, docięty, opiłowany i wypolerowany... Aha... Początki dopasowywania lotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 Po weekendowej przerwie powrót do działań. Zabrałem się za podwozie. Podstawowym materiałem były igły do zastrzyków 0.5 , 0.9 , 1.2, papier samoprzylepny druciki o różnej średnicy, plastikowy pręcik oraz elementy fototrawione z blaszki Edka.. Igły 0.9 i 1.2 Docięte, sfazowane i sklejone... Wstawiona w środek zgięta igła 0.5 i nałożona na niż 0.9 stworzą oś koła. Szczelinę zalałem SG i wyprofilowałem. Z papieru samoprzylepnego nasączonego później SG wykonałem pierścienie na amortyzatorach, dokleiłem oczko blokady z blaszki ED i drucik jako przewód amortyzatora. Golenie połączyłem z osłonami nie odciętymi całkowicie z ramki. Zapobiega to "ucieczce" i ułatwia montaż. Z plastikowych pręcików wykonałem połączenie goleni i pokryw oraz... ... przewody hamulcowe do których dokleiłem uformowane kawałeczki drutu, które po pomalowaniu będą częścią ich gumową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Golenie powalają i to w skali 1:72 ,Twoje wygladaja lepiej niz nie jeden zestaw w 48 ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 A ja będę uparty i przy oczywistym podziwie dla nóżek Spita, pozwolę sobie poprosić kolegę o podobną czułość do nóżek Jaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 21 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2011 Ciągle nad nimi myślę Mikołaju Ale na razie cd Spitfire. Naklej kilka warstw taśmy, weź zębatą żyletkę Tiger i ryj! To tak w skrócie (hihihihi) Ostatnio mam mało czasu na pracę, więc efekty minimalne, ale po mału kadłub zapełnia się siatką podziału blach. Tak wygląda zamaskowany fragment... ... i po nacięciu... A tak wygląda początek wnętrza tego samego Spita, ale w 1:48 - to na inny konkurs... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Gratuluję przede wszystkim rozmiaru własnej pracy wkładanej w ten model. Jako całość wygląda, przy swoich niewielkich rozmiarach, dość imponująco. Widzę, że pomysł zrobienia pomarańczowego reflektora mieliśmy w dużej mierze podobny. Ja skorzystałem z pomarańczowego klosza od kierunkowskazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2011 Piękna robota... Mojemu Spitkowi daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Robota zaiste piękna, ale niech kolega fiedotow nie będzie nadmiernie skromny co do swego Spita, pamiętajmy o skali i jakości surowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 No, Spit Marcina, to o ile się orientuję, też 72-ka, a materiał wyjściowy to SMER? Ale fakt, że fiedotow nie musi swojego Spitfirea tak dobrowolnie odstawiać do cienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi