Zderzak Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Witam! Po kilku długich miesiącach walki z chińską materią, model został ukończony w grudniu zeszłego roku. Od razu zacznę od podania adresu warsztatu, abym później o tym nie zapomniał WARSZTAT Teraz wypadałoby napisać słów kilka na temat samego zestawu Hobby Bossa. Już samo wydanie tego modelu było miłą niespodzianką nie tylko dla fanów polskiej pancerki, stąd długo nie zastanawiałem się nad jego kupnem. Cena około 180zł według mnie nie jest sporym wydatkiem, gdy sami poznamy rozmiary tego kolosa. Co więcej jakość wykonania w zasadzie powinna zadowolić każdego, a tych bardziej wybrednych powinny uszczęśliwić zestawowe blaszki. Nie mniej w paru miejscach konieczne jest sięgnięcie po szpachlę, pozostałe wady modelu to już tylko niezgodności względem polskich armatohaubic (niemniej część błędów dotyczy także pojazdów innych użytkowników). Osobiście rozczarował mnie w zasadzie brak wnętrza i już totalna pustkach w obu częściach wieży. Dlatego też postanowiłem od podstaw wykonać wszelkie przedziały załogi. Dodatkowo poprawiłem kilka merytorycznych błędów, o których wspomniałem w warsztacie. Jeśli jednak ktoś by chciał mieć czarno na białym, mogę napisać listę koniecznych przeróbek. Model malowany pędzlami, farbami Humbrol (zielony 30, brązowy 70/113 i czarny 33) plus olejny wash. Kurzenie - pigmenty MIGa. Kalkomanie oczywiście ToRo Model (zestawowe są bardzo przeciętne), choć trzeba przyznać, że polski producent popełnił kilka gaf. Chodzi tu m.in. o boczne godło, napisy eksploatacyjne i ilość strzałek "Otwarte - Zamknięte". Malowanie przedstawia pojazd z 1 Mazurskiej Brygady Artylerii, obecnie 11 Pułku Artylerii z Węgorzewa. Mam nadzieję, że model jako tako się spodoba. Pamiętajcie, że malowany był pędzelkami, stąd mogą się pojawić ewentualne braki. No i fotograf też ze mnie marny Zapraszam do komentowania Kilka zdjęć wnętrza przed zamknięciem: I porównanie wielkościowe z Humvee: Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Jak byś nie napisał że malowałeś pędzlami to bym na to ne wpadł. Bardzo ładnie ci wyszedł. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Zacytuję siebie z innego forum: Udał Ci się ten model, co tu dużo gadać. Fajnie przybrudzony, zwłaszcza koła. Dużo ciekawych szczegółów do wyłapywania - narzędzia, lampki/odblaski, paski do troczenia, tabliczki na drzwiach itp. I w sumie chyba dobrze, że to nie kolejna Lady Gaga Jedyne minusiki, to miejscami nierówno i zbyt szeroko starty wash oraz przednie reflektory. Brakuje mi też jakichś mokrych plam i zacieków. Wielki plus za wnętrze, bardzo mi się podobają te żółte akcenty na tle ciemnego modelu. I dobrze, że wrzuciłeś tutaj zdjęcia gotowego wnętrza sprzed zamknięcia. Brawo Podtrzymuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaszczyt Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Super! Na prawdę świetna robota, szczena mi opadła przy oglądaniu fotek Nie sądziłem że wnętrze jest malowane na żółto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Model prezentuje się świetnie. Wnętrze jest super. Mam lekki niedosyt brakiem większej ilość pigmenty przy protektorach opon, są takie jakieś równo zakurzone. Ale jeśli ostatnio nie jeździł po błotku to jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Bardzo dobry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniekk Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Ładnie to wyszło. Podobają mi się dobrze zrobione przejścia pomiędzy farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Zderzak, a może zrób listę koniecznych przeróbek i poprawek na polską danę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Dla mnie bomba. Nie ukrywam, że sam wzoruję się na Twojej pracy. Przyłożyłeś się do tego modeliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Dzięki wszystkim za miłe komentarze . Ale jeśli ostatnio nie jeździł po błotku to jest OK. Nie jeździł. Chwilę stał na stanowisku ogniowym a potem kurzył się w parku maszyn na poligonie. Nie sądziłem że wnętrze jest malowane na żółto. Modernizowane Dany mają wnętrze malowane na właśnie taki dość specyficzny kolor . Zderzak, a może zrób listę koniecznych przeróbek i poprawek na polską danę? Jak będę miał więcej wolnego czasu to postaram się takie coś przygotować. Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Bardzo ładnie wykonany model. Co tu więcej mówić - jest piękny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Cóż mógłbym tu jeszcze więcej powiedzieć. Podziwiając techniczne wykonanie i jednocześnie nie znając się praktycznie w ogóle na tego typu pojazdach, mogę jedynie zgodzić się z przedmówcami i potwierdzić, że pięknie Ci ta "lufka" wyszła. W parze z mniejszym kolegą, aż prosi się o jakąś dioramkę Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 Witam! Po kilku długich miesiącach walki z chińską materią, model został ukończony w grudniu zeszłego roku. Od razu zacznę od podania adresu warsztatu, abym później o tym nie zapomniał WARSZTAT Teraz wypadałoby napisać słów kilka na temat samego zestawu Hobby Bossa. Już samo wydanie tego modelu było miłą niespodzianką nie tylko dla fanów polskiej pancerki, stąd długo nie zastanawiałem się nad jego kupnem. Cena około 180zł według mnie nie jest sporym wydatkiem, gdy sami poznamy rozmiary tego kolosa. Co więcej jakość wykonania w zasadzie powinna zadowolić każdego, a tych bardziej wybrednych powinny uszczęśliwić zestawowe blaszki. Nie mniej w paru miejscach konieczne jest sięgnięcie po szpachlę, pozostałe wady modelu to już tylko niezgodności względem polskich armatohaubic (niemniej część błędów dotyczy także pojazdów innych użytkowników). Osobiście rozczarował mnie w zasadzie brak wnętrza i już totalna pustkach w obu częściach wieży. Dlatego też postanowiłem od podstaw wykonać wszelkie przedziały załogi. Dodatkowo poprawiłem kilka merytorycznych błędów, o których wspomniałem w warsztacie. Jeśli jednak ktoś by chciał mieć czarno na białym, mogę napisać listę koniecznych przeróbek. Model malowany pędzlami, farbami Humbrol (zielony 30, brązowy 70/113 i czarny 33) plus olejny wash. Kurzenie - pigmenty MIGa. Kalkomanie oczywiście ToRo Model (zestawowe są bardzo przeciętne), choć trzeba przyznać, że polski producent popełnił kilka gaf. Chodzi tu m.in. o boczne godło, napisy eksploatacyjne i ilość strzałek "Otwarte - Zamknięte". Malowanie przedstawia pojazd z 1 Mazurskiej Brygady Artylerii, obecnie 11 Pułku Artylerii z Węgorzewa. Kilka zdjęć wnętrza przed zamknięciem: I porównanie wielkościowe z Humvee: Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 Oj Dana, Dana - śliczniutka, gratulacje! Ładne malowanie, ciekawe wnętrze Pozdrawiam, Jakx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 Świetna Danka, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Listopada 2017 Share Napisano 8 Listopada 2017 mandrivecs - fajnie że przywróciłeś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi