szwabu87 Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Kulki to dobry pomysł, nawiercisz odpowiedni otwór i ładujesz kulkę. Ja tak gdzieś robiłem, i chłopaki już tez cos takiego tu pokazywali. Ja używałem kulek z jakichś woreczków z ‘pochłaniaczem’, jakie są w pudełkach z butami, tylko trzeba w tym poprzebierać żeby znaleźć takie same rozmiary. Inny pomysł – dość prostacki – robisz sobie jeden taki nit/stempel, odciskasz np. w modelinie, i wyciskasz sobie następne kawałkiem rozgrzanej ramki – taki nit to dość prosty element, więc metoda powinna się sprawdzić. Pozdrawiam i powodzenia Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Kulki dają fajny efekt przy półokrągłych łbach, a te są spłaszczone - no chyba że ta część była skręcana a nie nitowana i to są śruby przez to płaskie, albo płaskie nity . Możesz zrobić to taką prostą metodą jak pokazałem poniżej. W przykładzie jest uzyty profil z polistyrenu fi 0,8 mm. Też zależy ile tych nitów potrzebujesz bo tym sposobem to chwilkę schodzi główka przed zabiegiem fazowanie główka po zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 W sumie to sam nie wiem co to było i jak to powinno wyglądać. Chyba zrobię je z jakiejś rozciągniętej ramki - zobaczymy jak wyjdzie. Dzięki za pomoc i szybki odzew. Dziś zrobiłem łatwiejszą część modyfikacji - powierciłem otworki na dachu wieży. Wydaje mi się, żę są ok - choć pewno nie są na 100% we właściwych miejscach. Z tyłu też brakowało haków do podnoszenia wieży, więc urwałem dwa z kadłuba - bo i tak mi się wydaje że na nim powinno być więcej niż dwa. Jak mi się będzie chciało to je dorobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Na jarzmie pierwszy otwór z góry po lewej musisz poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Spoko, to oryginalne otwory tylko mi paproch wleciał. Już wydmuchany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 No to wszystko super. Tak tylko czuwam. Jakiej szpachli używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Można by teraz wcisnąć w wywiercone otwory masę modelarską i nożykiem zrobić nacięcie żeby uzyskać śruby, coś na wzór tego co jest na mojej czwórce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 Grzesiek szpachla jest Humbrola - szybko wysycha i jest dość twarda, ale trzeba uważać bo reaguje z plastikiem. Woto - bardzo kusząca propozycja, ale jest jedno ale. Model zasadniczo jest i tak niedokładny, więc nie wiem czy jest sens poprawiać taki drobiazg, gdy innych baboli nie ruszam. Zresztą Twój to jest super bryka, i mój będzie chował się gdzieś w jego cieniu. Mam za to pytanie dotyczące tych nieszczęsnych haków. Dwa z przodu pancerza powędrowały na wieżę, a ile ma być na pancerzu i gdzie? Mam plany i oglądałem zdjęcia, ale nie mogę się więcej dopatrzeć niż te dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Za tylne robiły pewnie haki przy wannie koło kół napinających jak na złączonym obrazku http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Bundesarchiv_Bild_101II-MW-5674-43%2C_%C3%9Cbungen_mit_Panzer_III_f%C3%BCr_Unternehmen_Seel%C3%B6we.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 Myślałem też o takiej opcji, ale nie miałem kwitu. Dobra, więc dorobię tylko te z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Dziś pierwszy raz bawiłem się Green Stuffem. Zrobiłem spawy na uchwytach do kół zapasowych (nie wyszły najlepiej) i zrobiłem sobie kilka bambetli. Są jakie są, ale mają zaletę - są tanie. Dałem też pudło z racjami żywności, ale ze względu na to że jest tam data 1944 zmieniłem ustawienie i pudło wyleciało. Co myślicie? i małe zbliżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Ale świetne - pierwszy z prawej wymiata. Może jakiś poradnik? Możesz polecić tę masę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Tabołek pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie km-ów. Otóż wiem, że km w przedniej płycie pancerza to był MG ale w wersji czołgowej. Czy natomiast MG w wieży byl taki sam czy też standardowy MG-34? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jask33 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie km-ów. Otóż wiem, że km w przedniej płycie pancerza to był MG ale w wersji czołgowej. Czy natomiast MG w wieży byl taki sam czy też standardowy MG-34? Niestety czołgowy. Na szczęście jeśli nie robisz pełnego wnętrza to spoko bo RB robi same "wyloty" tych MG (reszty i tak nie widać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Dzięki za info. Mam właśnie dwa czołgowe i zastanawiałem się czy przypadkiem źle nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam. A do kanistrów będziesz dorabiał rączki ? ? ? Klamoty wyszły bardzo fajnie, ale są tak jakby za ,,równo" poukładane. Widzę, że szykujesz też figurki, będzie ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Tak, będą rączki. Teraz dałem je tam na szybko. Mam jeszcze jeden kanister, więc rzucę go na tą poskładaną szatę. Poukładane, bo to niemieckie wojsko i porządek musi być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Na początek mam mały problem. Na zdjęciu poniżej są dwie lufy do karabinu zainstalowanego w przednim pancerzu - oryginalna i z RB. Jaka powinna być długość lufy wystającej z jarzma? Zmodifykowałem też kopułę dowócy wg sugestii Sławka - na tyle na ile umiałem. Dorobiłem też haki, które wcześniej powędrowały na wieżę. Oczywiście moje zdolności manualne nie są zbyt wysokich lotów, ale jak się bawić to się bawić. Wydaje mi się, że etap klejenia mam już za sobą, tak więc za jakiś czas rozpocznę malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Długość tej fifki z RB dyskwalifikuje ją z miejsca stanowiska przedniego strzelca.Niestety. Ta zestawowa jest mniej więcej OK (chodzi o długość) Fajnie Ci wyszła ta kopułka dowódcy. Tylko te tylne kulki wyglądają jak by były płyciej osadzone od tych bocznych. Może to tylko złudzenie na fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Kurde montujesz modele jak na linii montażowej karabin kadłubowy bym skrócił o końcówkę z RB i z głowy problem , haki ładnie ci wyszły . Czekam na pierwsze malowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Piotrek - kulki poprawione. Trochę mi chyba nawet głębiej siadły niż chciałem, ale już tak zostawię. Mirek - dokładnie tak chcę zrobić. Amputacja końcówki plastikowej lufy i przeszczep z RB. No teraz to już chyba mogę się przyznać. Kolejny potomek jest w drodze i żona zagroziła banem na modelarstwo. Mam nadzieję, że da się jakoś to obejść ale na pewno lekko nie będzie. Tak więc musze się sprężać aby jeszcze ten obiecany KV-2 skończyć zanim się rodzinka na dobre powiększy gdzieś w okolicach listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 No to gratulacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Szczere gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Gratuluję, mam nadzieję, że ,,zarazisz" potomka modelarstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi