Panzer4 Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 Wosiek, jak dla mnie robota, którą tutaj pokazujesz jest super, ale moim zdaniem Twoje prace mają jeden mankament, na który powinieneś zwrócić uwagę (wyszło to niestety przy Horchu). Po tych wszystkich waloryzacjach i lutowaniu musisz bardziej zadbać o przygotowanie powierzchni przed właściwym malowaniem - szlifuj wszystko dokładnie. Np. w Horchu widać niestety na osłonie chłodnicy nierówności i glutki z kleju, czy lutu. Sugerowałem Ci, żebyś przed kolorem właściwym machnął model czarnym matem humbrola. Po pierwsze znacznie lepiej na warstwie takiej olejnej farby łapią akryle. Po drugie czarny mat pokaże Ci wszystkie parchy po montażu. Ja to robię w taki sposób: Miejsca szlifowania maluję czarnym i widzę co i gdzie jest jeszcze do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Mistrzu ale włożyłeś w ten model serce,nie będę cię wychwalał bo i tak słów nie znajdę właściwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 Panzer4 - dzięki za cenna radę. Napewno będę z tego korzystał Przepraszam, że w tym temacie, ale wiem, że tutaj często zaglądacie i może ktoś zechce mi pomóc. Chodzi o odlanie 70-ciu ( słownie: siedemdziesięciu) beczek takich jak na zdjęciu poniżej potrzebnych do następnego planowanego projektu. Oczywiście przedstawioną matkę udostępniam. Pytam, bo sam nie umiem działać w profesji odlewnika. Wszelkie koszty związane z "produkcją" pokryję w 100 procentach. Osoby chętne proszę o kontakt na PW. Z góry dziękuję za przysługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 wosiek, wosiek!!!!!! nie wies gdzie jest moja scenka? wypadla mi jak tu zajzalem.... a mialem se kropelka podkleic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2016 Po bardzo długiej przerwie na tapetę wraca tytułowe Famo z Flakiem 88. 1.Na dzień dzisiejszy dorobiłem ( brakuje jeszcze kilka elementów) zasobnik na amunicję, bo ten z CMK praktycznie do niczego się nie nadawał A tak się to prezentuje w całości 2.Większość znanych mi zdjęć pojazd posiada "połamaną" osłonę działa. Niestety nie udało mi się takowej zdobyć więc życie zmusiło mnie do własnej twórczośći. Rozpoczęte prace nad osłoną działa. Tyle na dzisiaj. Mam nadzieję, że kolejne aktualizacje nie będą musiały długo na siebie czekać czyli kolejne cztery lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Cieszę się, że temat ożył. Dawaj do przodu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 A gdzieś ty się podziwał tyle czasu? Bardzo się cieszę że wróciłeś i też mam nadzieję że aktualizacje będą z większą częstotliwością. Robota prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 Cieszę się, że temat ożył. Dawaj do przodu :-) Ja też, bo przynajmniej zwolni się miejsce w szufladzie ... mam nadzieję A gdzieś ty się podziwał tyle czasu? Bardzo się cieszę że wróciłeś i też mam nadzieję że aktualizacje będą z większą częstotliwością. Robota prima sort. Dzięki, siła by gadać co się działo. Ja też mam nadzieję, że teraz poleci do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Kawał fajnej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Witaj z powrotem. Stęskniliśmy się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 Muszę się Wam pochwalić Oto mój wielki prezent na Święta.... od wczoraj oficjalnie jestem DZIADKIEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 O wosiek wrócił ;) Witam i gratuluję dziadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Gratuluje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 graulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 23 Grudnia 2016 Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Gratki. To teraz znowu nie pomodelujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Szczepan Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 24 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2016 Na wstępie dziękuję wszystkim za miłe słowa To teraz znowu nie pomodelujesz. Może nie będzie tak źle. Liczę na to, że jak szkrab trochę podrośnie pójdzie w ślady dziadka (syn niestety nie wykazywał zainteresowania) i wykończy pawlacz wypełniony po brzegi pudełkami No to żeby nie nabijać postów mam dla Was małe zadanie na święta. W przerwie między ubieraniem choinki, odkurzaniem i robieniem sałatek (wolę nie wchodzoić Żonie w drogę) znalazłem jedno zdjęcie tytułowego Sd-ka w ujęciu od tylca i mam małą zagwozdkę dotyczącą elementów znajdujących się na tylnej ścianie skrzyni amunicyjnej. 1. zdjęcie nr 1 - kolor różowy - czyżby zaczep dla armaty w pozycji marszowej ? A może bliżej nieokreślone ustrojstwo z dziurą w środku (zdjęcie nr 2) wydaje mi się, że średnica otworu jest mniejsza od lufy i chyba element będzie za krótki po przestawieniu w górę) 2. zdjęcie nr 1 - kolor zielony - tego już za cholerę nie mogę rozgryżć. Jakieś sugestie ? Na koniec Życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt w miłej rodzinnej atmosferze i wspaniałych prezentów ( może modelarskich ?) pod choinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Szczepan Napisano 24 Grudnia 2016 Share Napisano 24 Grudnia 2016 Kolor zielony to może jakieś zaczepy są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Święta za nami czas wracać do rzeczywistości. Mały update - skrzynia amunicyjna ubrana jak świąteczna choinka. 1. Dorobiona ławeczka 2. Duperele na tylnej i bocznej burcie oraz zmienione drabinki cdn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Skrzynię robiłeś od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Skrzynię robiłeś od podstaw? Tak jak wspominałem wcześniej żywiczna skrzynia z CMK nie przypomina nawet oryginału więc moja jest od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 "Nadejszła wiekopomna chwiła ..." (jak mawiał Pawlak) czyli jest lufa i amunicja. Małe porównanie - Aber kontra CMK i ........... ręce mi opadły. Czemu? Zobaczcie sami. Po tej małej konfrontacji się zaczęło. Pomyślałem jakoś to zgramy ze sobą. Suwmiarka w ręce i jazda. Okazało się, że Aber+zamek z Revella (mój drugi wątek z flakiem) trzymają żądane wymiary natomiast CMK próbuje "nadrobić" braki w długości zwiększonym zamkiem i to prawie o 4mm !!! Niestety te 4mm to też za mało dla prawidłowej długości lufy (ok.2-3mm) :( Wyjścia są trzy, albo: 1. dokupić kolejnego Flaka - ten gwiazdkowy musi być osobno 2. zrobić od podstaw nowy zamek i łoże ( to z CMK wymiarowo też jest skopane - ale do przeżycia) - mało realne 3. w celu zachowania pozorów, zaadaptować to co jest ustawiając działo np. w pozycji jak poniżej Co byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2016 Niestety te 4mm to też za mało dla prawidłowej długości lufy (ok.2-3mm) :( Wyjścia są trzy, albo: 1. dokupić kolejnego Flaka - ten gwiazdkowy musi być osobno 2. zrobić od podstaw nowy zamek i łoże ( to z CMK wymiarowo też jest skopane - ale do przeżycia) - mało realne 3. w celu zachowania pozorów, zaadaptować to co jest ustawiając działo np. w pozycji jak poniżej Co byście wybrali? Ja bym wybrał opcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi