Skocz do zawartości

Mig-29

marcinw49

Rekomendowane odpowiedzi

Pozyczonym 100-400 4.5-5.6 L IS na swoim Canonie 350D.Na codzień robie szkłem Canona 55-200 4.5-5.6 USM.

Wszystkie foty oprócz 12.01.2009 gdzie wlasnie robilem ta L-ką robione moim zwyklym plastikowym słoiczkiem.

http://www.airliners.net/search/photo.search?photographersearch=Michal%20Franczyk

• 3 weeks later...

Co o tym sądzicie?W Rosyjskiej armi jest 300 maszyn tego typu,200 z tych Migów poddano badaniu i 90 z nich zostało wyłączonych z eksploatacji ze względu na stan techniczny.Niezły wynik osiągają,co?

Około 90 rosyjskich myśliwców MiG-29 uznano po kontroli za zbyt mało bezpieczne do lotu i skierowano do naprawy

Zezłomują czy nie zezłomują, większość pewnie poleci. A że mają ich ok 650 to muzea raczej sie nie martwią o eksponaty....

• 1 month later...

Nie zakładając nowego tematu zapytam tu. Dokładnie chodzi mi o długość całkowitą wyrzutni APU-73 i APU-60 na MiG-29. Ponieważ jedną parę muszą wykonać od podstaw (APU-73) a drugą poprawić z zestawu fabrycznego. Znając te wymiary mógłbym już dokładnie powiększyć rzytu z planów do 1/48.

• 2 months later...

Z tego co wiem, czterocyfrowe numery nadawane były tylko samolotom kupionym od Niemiec, przy zmianie jednostki moim zdaniem zmiana numeru wprowadzałaby tylko zamieszanie, bo ostatecznie "sztuka jest sztuka" ;)

Ale jest jakaś logika w tym "4166"

Poniemieckie dwudziestkidziewiątki różnią się od naszych i ex-czeskich wyposażeniem elektronicznym oraz mają przeskalowane przyrządy na system miar anglosaskich. Chyba jednak chcieli zachować pewną odrębność.

Michale, a czy ostatnio też był taki tłok w okolicy płotu lotniska ??

Co do numerów, to kolega Piotrek.S. ma rację, samoloty otrzymane od Niemców miały drobne różnice w wyposażeniu elektronicznym, które musiały zostać poprawione. System miar faktycznie anglosaski. Ponad to poniemieckie migi miały, mają zastosowany nowy schemat oznaczeń, czyli nr eskadry + nr samolotu.

Co do logiki, to moim zdaniem pozostawienie starego nr samolotu przysparza mniej kłopotu, tak z inżynierskiego punktu widzenia, po co zmieniać coś co funkcjonuje bardzo dobrze. Nie wprowadza to zamieszania w papierach itd, sztuka jest sztuka Pozdrawiam !

• 3 months later...

Poszukuję wzorów malowania polskiego Mig 29UB o n umerze 28. Z tego co słyszałem to zdjęcia i rysunku malowanie tego miga znajdują się w Minireplice nr 13-14. Jeżli któryś z kolegów posiada ten numer Minirepliki to prosiłbym o skany tych zdjęć i malowania.

Skany jak mogę prosić o na meila ostry7412@interia.pl.

Za pomoc stawiam

• 5 months later...