wujo Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Ha. Przeglądając interek znalazłem takie zdjęcie - uzbrojenie mi się podoba: http://www.airliners.net/photo/Poland---Air/Mikoyan-Gurevich-MiG-29A-(9-12A)/0972911/M/ Dwa R-27R, tak? Jeśli dobrze rozumiem, takie rzeczy podwiesza się u nas raczej do zdjęć? Jak wygląda w takich sytuacjach przygotowanie do lotu - czy uzbrojenie jest podwieszane przed zdjęciem pokryw z wlotów / dysz, po, czy to są rzeczy od siebie niezależne i trudno zgadnąć? Kto zdejmuje te taśmy / zatyczki RBF - ktoś z obsługi czy pilot? Kombinuję, że może bym postawił obok samolotu figurkę sugerującą tę właśnie czynność, żeby było przejrzyście: czy wtedy mógłbym zrobić model bez pokryw i z otwartą kabiną? I jeszcze o R-27. Jak się przyjrzałem temu zestawowi Kazana, to w środku są dwa pociski - jeden T i jeden R. Czy u nas tak się je zdarza mieszać? Wujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saj4 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Jeśli dobrze rozumiem, takie rzeczy podwiesza się u nas raczej do zdjęć? No nie do końca dobrze ;) Zdjęcia zdjęciami, ale przede wszystkim ważne jest jakie zadanie samolot ma wykonać. Jeżeli chodzi o parę dyżurną i uzbrojenie, to: ...wynika to z przepisów mówiących, że po starcie pary dyżurnej niezbędna jest wzrokowa identyfikacja celu, a w takim przypadku ewentualne późniejsze zastosowanie rakiet średniego zasięgu byłoby bezcelowe. Jeżeli zaś idzie o inne zadania, jak strzelanie do celów powietrznych, bombardowanie czy strzelanie z rakiet niekierowanych, to samoloty mogą mieć różne konfiguracje uzbrojenia. Jak wygląda w takich sytuacjach przygotowanie do lotu... Zazwyczaj przed startem po zatankowaniu podwiesza się uzbrojenie, chyba że technicy Ci od uzbrojenia zrobią to wcześniej przygotowując maszynę do wyznaczonego zadania. Tak czy inaczej pilot tylko wsiada do samolotu i leci po wcześniejszym wokołospaceringu i sprawdzeniu czy gdzieś coś nie wycieka itp. Całą resztą zajmuje się obsługa naziemna. I tutaj masz racje, że kabiny są wtedy otwarte (jeżeli nie pada) i najczęściej pokryw już nie ma. ...w środku są dwa pociski - jeden T i jeden R. Czy u nas tak się je zdarza mieszać? Zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma typami pocisków polega na systemie naprowadzania na cel: R27T - pocisk naprowadzany termicznie, różniący się od wersji R-27R tylko rodzajem głowicy naprowadzającej. Zasięg tej wersji jest nieznacznie mniejszy ze względu na brak systemu nawigacji INS i przez co mniejsze wykorzystanie programowego lotu po krzywej balistycznej. W kodzie NATO oznaczona jako Alamo-B. R27R - pocisk naprowadzany półaktywnym systemem radiolokacyjnym w końcowej fazie lotu i bezwładnościowym systemem nawigacyjnym korygowanym sygnałem radiowym z samolotu-nosiciela. Zasięg od 2 do 50-80 km w zależności od pułapu wystrzelenia. W kodzie NATO oznaczona jako Alamo-A. Można mieszać rakiety, ale w praktyce się tego nie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Można mieszać rakiety, ale w praktyce się tego nie robi...Tak podejrzewałem - w Aeroplanie o naszych -23 też uzbrojenie było podane jako albo 2xR-23R albo 2xR-23T. A Rosjanie mieszają. Dziękuję bardzo za wyjaśnienia . Wujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 w Aeroplanie o naszych -23 też uzbrojenie było podane jako albo 2xR-23R albo 2xR-23T. A Rosjanie mieszają. i dobrze było podane. MiG-23 MF 2xR-23R lub ... . W wersji miga-23 ML (MLD) jest możliwość "mieszania" rakiet - 1 typu R druga T (rakiety R-23 lub R-24) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Z okazji dnia WP. EM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 (edytowane) Dwa najnowsze nabytki 41 Eskadry lotnictwa Taktycznego z Malborka.Przed remontem i przemalowaniem w WZL-2 w Bydgoszczy słuzyły w 1 Eskadrze Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim. Te dwa Migi-29A zostały przekazane 41 elt w celu doposażenia eskadry do jej pełnego stanu. Mig-29A nr. takt. 65 - z pozdrowieniami od byłego rzecznika prasowego eskadry Mig-29A nr. takt. 77 Edytowane 23 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 77 wygląda jak nówka, czysty i nowy lakier. Dlaczego nie zmienili im oznaczeń czterocyfrowych tak jaki inne malborskie migi? P.S Popraw błąd ortograficzny w temacie bo wali po oczach a młodzież czyta... Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Poprawilem Oznaczenia czterocyfrowe maja tylko poniemieckie Migaski. W Malborku jest wiecej dwucyfrowych ( 66, 70, 92 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Są piękne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Zrobiłbym jakiegoś MiGa z Malborka ale jest problem z rycerzem w 1/72. Jest co prawda w zestawie z MiG-21 ale za duży i do 29-tki nie pasuje. Mińskiego 66 zrobiłem, następny też będzie z 1elt(89). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 A ja zrobilem ( jeszcze nie do konca) 4110 z Malborka z za duzym rycerzem Jestem uparty i jeden szczegół nie przeszkadza mi w wykonaniu celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 A o Mińsku nikt nie pamięta Podobnie jak w 41elt samoloty 1elt po przeprowadzonych remontach także otyrzymują nowe kamo jak narazie z mińskich migów szparka 15 doczekała się nowego kamuflażu. A w WZL są jeszcze: 28 38 56 59 89 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Właśnie pracuję nad 15-stką z Mińska. Ciekawe czy rozkład plam pozostał ten sam czy został zmieniony? Model jest jeszcze przed malowaniem, tak że można by było pomalować go w najnowsze kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Pare fotek 15 z nowym kamo znajdziesz tutaj (kliknij na fotke) http://www.1elt.pl/galeria-test/view/9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Dzięki za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 A podepne tutaj, z poniedzialkowego wypadu tez http://www.skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=9748 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Kołowanie do startu , podwieszona rakietka i lądowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Na tych zdjęciach widać że trzeba dawać lakier półbłyszczący, a ja ostatnio prysnąłem matem MiG-29 (1elt 66) bo za bardzo świecił się w gablotce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 a ja ostatnio prysnąłem matem świeci się bo świeżo malowany... zaczekaj aż czas zrobi swoje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Start ku zachodowi słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Piękne maszyny. Migi to jednak skarb polskiego lotnictwa myśliwskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 77 w blasku słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 a ja ostatnio prysnąłem matem świeci się bo świeżo malowany... zaczekaj aż czas zrobi swoje ;) Czas niewiele poradzi, jeżeli samolot lata, to bedzie się świecił - powietrze to niezła szlifierka jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Moje pierwsze proby w 1600 pix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 MFR, piękne zdjęcie. Ładne oświetlenie, dobry spot, samolot wypełnia kadr, widoczna duża ilość szczegółów (silniki trochę czarne, ale przy takim oświetleniu nie można chcieć więcej). Jakim obiektywem "strzelałeś"? Gratuluję Airlinersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi