Mikele Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Cześć, Zaczynam pierwszą moją relację z modelem w skali 1:48. Model dość stary, ale jako że to moja ulubiona konstrukcja nie będę działał po łebkach. Najwiecej roboty przewiduję z trasowaniem linni i nitowaniem, poza tym powinno pójść dośc gładko ;) Na początek polutowane fotele z blaszek Eduarda. Malowanie rzecz jasna polskie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 NARESZCIE !!!!! SUPER !!!!! Doczekałem się relacji tego cacka w tej skali !!! Mam takiego samego. Rzeczywiście kadłub łysy jak moja czaszka i nie wiem z której strony go ugryźć, bo nic do niego nie mam. Będę namolny z pytaniami i kibicuję Może się przyda: http://www.primeportal.net/hangar/david_lueck/mi-24d/index.php?Page=1 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Zasiadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Będę śledził budowę Gdzieś miałem rysunek Hinda obdartego z poszycia, jakiś wykaz wyposażenia, czy coś takiego, w każdym razie było dokładnie widać, co gdzie jest. Niestety rysunek jest porwany, ale jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać skan albo fotkę (zależy jak mi się uda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Jakoś tak zerknąłem na ten walk-around Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Jedziesz Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Robert - ktoś się za Ciebie podszywa na forum - pisze posty w czasie trwania meczu i daje fotki MiG-a opartego o super slimy Mikele - powodzenia - Mi-24 to jednak ikona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Mikele a jakie dokładnie malowanko przewidujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Robert - ktoś się za Ciebie podszywa na forum - pisze posty w czasie trwania meczu i daje fotki MiG-a opartego o super slimy To byłem ja ale kilka dni temu a meczyk ogladałem i przyznam się że od połowy drugiej części gapiłem sie w monitor lapka anie w TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Mikele a jakie dokładnie malowanko przewidujesz?? Na bank z 49PŚB, i na bank łaciaty, najprawdopodobniej nb 461, ale jako że kalki będę musiał drukować to wszystko wyjasni się w trakcie budowy. Widzę, że kupiłem Waszą ciekawość, i dobrze i nie dobrze A co do dokumentacji - wrzucajcie wszystko, co macie, kwitów nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Poproszę o miejsce na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Widownia coraz liczniejsza, nie żebym był pod presją, czy coś Przez noc wyschła farba na kliszy na zegarach. Metoda z kliszą chyba starsza ode mnie, a genialna w swojej prostocie. Popróbowałem też dwie metody retuszowania zegarów na blaszce. Najpierw klasycznie, pędzelek i malowanie od czoła, ale że farba lubi popłynąć wpadłem na pomysł, żeby uzyć markera do pisania po płytach CD. Wystarczyło na kawałku białego brystolu lekko obrysować od wewnątrz otwór pod zegar i farba cienką warstwą osiadała na rancie. Gołym okiem widać, gdzie jaka metoda została użyta Oczywiście, całość jest jeszcze przed malowaniem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Może te parę fotek Ci się przyda https://picasaweb.google.com/105405768378449633430/Mi24InowrocAw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Może te parę fotek Ci się przydahttps://picasaweb.google.com/105405768378449633430/Mi24InowrocAw Zdjęcia ładne tylko że to nie ma nic wspólnego z łaciatym 461. Różnice są duże wewnątrz i na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Pół dnia zeszło na wyrezaniu podłóg i foteli w kabinach załogi. Przy lewych butrach, w okolicach podłóg widać szczeliny, nie jest to problem, gdyż w kabinie pilota burta w ogóle bedzie wycięta przed montarzem w kadłub a teraz służyła jako ustalacz przy wklejaniu podłogi a w kabinie operatora uzbrojenia po burcie pójdzie element z blaszki więc nie było sensu dopieszczać tych akurat miejsc. Planowałem dziś pomalować kokpit kolorem bazowym, ale w złych proporcjach rozrobiłem niebieski z zielonym i z malowania nic nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Hej. Masz tu parę fotek kokpitu Hinda D przed modernizacją; created by picasa2html.com i po modernizacji created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Ta blaszka od Edka to 48267? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 @K_Mazur - dzięki za fotografie. Zastanawia mnie jedno, na pierwszym zdjęciu, zamontowany jest celownik nowszego typu (nie pamiętam oznaczenia). Sądziłem, że w wersji D montowany jest prosty kolimator, taki jak na ostatnim zdjęciu. @robert p - tak, blaszki to zestaw Edurada, nr 48267. Dodatkowo użyję blaszek z elementami zewnętrznymi nr 48266 i masek do oszklenia, nr XF 186. Weekendy są jednak wspaniałe W dwa dni posiedziałem przy modelach więcej niż przez ostatnie pół roku ;) Polutowałem kilka kolejnych elementów. Jednak przy względnie duzych elementach lutowanie to zupełnie inny świat w porównaniu do klejenia blaszek cyjanoakrylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 @K_Mazur - dzięki za fotografie. Zastanawia mnie jedno, na pierwszym zdjęciu, zamontowany jest celownik nowszego typu (nie pamiętam oznaczenia). Sądziłem, że w wersji D montowany jest prosty kolimator, taki jak na ostatnim zdjęciu. Masz rację, na pierwszym zdjęciu celownik ASP-17W z wersji W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Kolega Mazur przerzynał fotografie i nawet nie skojarzył, że pierwsze zdjęcie dotyczy wersji W, choć napisane było z pogrubieniem. Tu masz pełną opcję: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=88&t=48490&start=105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Witam Kolegów! Prace na razie idą bardzo ładnie. Mam tylko pytanie - czy ten model w 1:48 trzyma wymiary? Bo kiedyś czytałem o modelu Monogramu (Mi-24), który miał poważne zaburzenia jeśli chodzi o proporcje. Jak to wygląda tutaj? Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Kolega Mazur przerzynał fotografie i nawet nie skojarzył, że pierwsze zdjęcie dotyczy wersji W, choć napisane było z pogrubieniem. Tu masz pełną opcję: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=88&t=48490&start=105 A tak przyznaje się do błędu i bardzo za to przepraszam zwracam honor. qalimar mam nadzieję że nie uraziłem cię "przeżynając" zdjecia z twojego postu z innego forum, poprostu chciałem pomóc, i nie wyszło Już siedzę cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Relax K_Mazur, nie po to publikuje się zdjęcia na modelarskim forum, aby leżały odłogiem. Chodzi o fakt, aby nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 ...Mam tylko pytanie - czy ten model w 1:48 trzyma wymiary? ... Niestety nie mam planów w 1:48 więc ciężko mówić z całą pewnością, że zestaw jest/nie jest wymiarowy. Ja bym tutaj kierował się analogią do "mniejszego brata" czyli zestawu Italeri w 1:72. MOdele w zasadzie są bliźniaczo podobne, więc jest tez prawdopodobne, że i w 1:48 belka ogonowa jest odrobinę za krótka. Tak czy inaczej, ja nic w tym temacie robił nie będę. Tymczasem: Kolor to tradycyjnie już Humbrol 89 + ok. 10% Humbrol 80. W sumie, dopiero teraz zaczyna się zabawa, bo trzeba będzie to wszystko pomaskować i pomalować wszystkie panele Swoją drogą - żółta kropkę na paliwomierzu malowałem jakieś 8 razy \ ps. pierwszy raz korzystam z blaszek z zegarami drukowanymi na folii - czym to do siebie bezinwazyjnie przykleić? CA się boję, bo klisza zmatowieje, Sidolux może być czy będzie za słaby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Cześć! To dużo wyjaśnia, bo kleiłem kiedyś Italeri. Gdyby chcieć to wszystko zrobić naprawdę proporcjonalnie, było by dużo roboty. W Italerce się zrobiło śmiesznie, jak trzeba było pod ogonem zamocować kasety ASO - praktycznie nie było dla nich miejsca. I w Italerce jeszcze wirnik główny był ciężko do poprawy. A co do tablicy przyrządów - może być i sidolux, w końcu to nie będzie przenosić kosmicznych obciążeń, prawda? A cienka warstwa dobrze wyschniętego sidoluksu trzyma całkiem mocno, takie mam doświadczenie. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi