smialus Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Panowie jaka kolorystyka jest naszych Jastrzębi, nie mogę coś namierzyć sensownego. FS36375 za bardzo mi nie pasuje a tych schematów jest wiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 We wszystkich zestawach kalkomanii do naszych jastrzębi podają kolory FS36270 i FS36375. I chyba nigdy nie spotkałem się z innymi kolorami tego kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Wiesz co patrząc w realu one są bardziej szare takie płowe, nie wpadają w taki błękit... Porównałbym że są monochromatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) Wszystko zależy od warunków oświetleniowych. Miałem okazję 'macać' w Krzesinach na NTM naszego Tigera i był szary choć wydaje mi się, że miał na wierzchu powłokę 'have glass', więc może warto poszukać gotowej farby. Chyba Hataka ją ma. A i to może zależeć od konkretnego pierwowzoru, który chcesz wykonać. Edytowane 4 Lipca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Moim zdaniem to zależy od zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Tiger owszem zgadza się ale: Co do oświetlenia to wiem doskonale że to różnie bywa ale jednak te nasze są takie monochromatyczne jak to kolega Marcin powiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Zależy kto dany egzemplarz malował. Oryginalna amerykańska powłoka nie wpada tak bardzo w błękit, a te odmalowane w Polsce są bardziej niebieskie, choć numery FS farb w obu przypadkach te same, podane wyżej. Było o tym na forum kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lipca 2018 Share Napisano 5 Lipca 2018 Właśnie Adamie i to mi chodzi, ze nie nie są takie niebieskie. Patrząc w realu to one są takie "płowe". Mam w aeroplanie schemat i autor na to samo zwraca uwagę. A malował ktoś może Agamami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Lipca 2018 Share Napisano 5 Lipca 2018 Problem w tym, że z tego co pamiętam, to obie farby, "amerykańska" i "polska" mają ten sam FS ale są z innej parti/innego producenta i stąd różnica odcieni. Jeśli to ci pomoże, to olejne Model Mastery o tych FS-ach są bardziej szare od Gunzowych odpowiedników. Może z akrylami MM będzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lipca 2018 Share Napisano 5 Lipca 2018 Też używam Gunze C i tak wczoraj się przypatrywałem i za niebiesko po oczach mi biją, RAV ten Twój jajkowy wygląda całkiem spoko... A tak na marginesie Adamie w WZL malują tylko i wyłącznie Amerykańskimi farbami. Może dzisiaj uda mi się jakiś numer dostać i zobaczymy czy coś się z tego wyszuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Września 2018 Share Napisano 12 Września 2018 https://www.defence24.pl/mon-zdecydowal-o-zakupie-pociskow-aargm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Panowie, czy nasze Jastrzębie kiedykolwiek były użyte bojowo i cokolwiek odpaliły w kierunku wroga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Brały udział w lotach bojowych nad Irakiem w ramach operacji INHERENT RESOLVE. Same nic nie odpalały, no może prócz flar. Misje miały charakter rozpoznawczy (zakładano pod kadłub zasobniki DB110), ale nasze eFy narażały się na realne niebezpieczeństwo zestrzelenia i... tutaj przerwę tę pasjonującą historię, bo chciałbym jeszcze nacieszyć się wolnością. W każdym razie były zasadnicze powody by odpalać te flary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Acha. Dzięki wielkie. W sumie to dobrze że nikogo nie musieli zabić, ale z modelarskiego punktu widzenia jestem odrobinę rozczarowany, bo można by fajne konfiguracje podwieszeń na tę okazję zrobić. Jeszcze raz dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Tutaj masz opis konfiguracji podwieszeń do tych misji nad Irakiem: Polish F-16s carry 2x AIM-120 AMRAAM and 2x AIM-9X Sidewinder air-to-air missiles, two drop tanks along with the DB110 recce pod and the Sniper XR targeting pod. https://theaviationist.com/2017/06/05/here-are-some-details-and-photographs-about-the-polish-f-16s-involved-in-the-air-war-against-the-islamic-state/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Szkoda że nie było jakiś piguł, bo to lubię najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek22mz Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) W dniu 5.07.2018 o 06:44, smialus napisał: Właśnie Adamie i to mi chodzi, ze nie nie są takie niebieskie. Patrząc w realu to one są takie "płowe". Mam w aeroplanie schemat i autor na to samo zwraca uwagę. A malował ktoś może Agamami? http://web.archive.org/web/20150502004133/lotniczapolska.pl/Tygrysi-F-16-(nowe-zdjecia),37149 Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez marek22mz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 W dniu 18.04.2019 o 22:29, marek22mz napisał: http://web.archive.org/web/20150502004133/lotniczapolska.pl/Tygrysi-F-16-(nowe-zdjecia),37149 Marku ja akurat tego nie malowałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 Nowe fajne kamo agresora: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 https://www.hln.be/nieuws/buitenland/belgische-f-16-wellicht-neergestort-door-motorproblemen-beide-piloten-stellen-het-goed~a2b7d790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Chyba jeszcze się nie pojawiło to info. Jedna z maszyn stacjonująca w Krzesinach zyskała nowe malowanie, ta o numerze bocznym 4047. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 (edytowane) W uzupełnieniu dodam, że: Pod kabiną pilota umieszczona została kokarda RAF z datami 1919-2019. Na ogonie umieszczono litery kodowe WX używane podczas II wojny światowej przez 302. Dywizjon Myśliwski “Poznański” Polskich Sił Powietrznych, stacjonujący na terenie Wielkiej Brytanii. Na grzbiecie kadłuba zaś znajduje się stylizowany kruk nawiązujący do tradycji godła 302. Dywizjonu oraz walczącej w kampanii wrześniowej 1939 roku, 132 eskadry myśliwskiej III dywizjonu 3 pułku lotniczego w Poznaniu. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Widok z dołu: Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Świetne kamo. Są może jakieś zdjęcia z rzutami od góry i dołu? Wyciąłbym do tego maski. Jeśli ktoś ma takie materiały i się podzieli, to w nagrodę dostanie komplet masek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi