Marcinej Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Hej! Su-7 (ros. Су-7 w kodzie NATO Fitter) – radziecki naddźwiękowy samolot myśliwsko-bombowy opracowany w biurze konstrukcyjnym Pawła Suchoja. Prezentowany egzemplarz używany był w 3.Pułku Lotnictwa Myśliwsko-Bombowego w Bydgoszczy. Model okazyjnie zakupiony od jednego z forumowiczów. Mimo wieku, całkiem przyjemna w budowie rura produkcji Revell'a (zdaję się przepak OEZ'a). Wzbogacony żywicą NeOmegi (kokpit) i elementami fototrawionymi Eduarda (jeszcze Czechosłowackie). Kalkomania: szachownice z zestawu Hi-Decal, reszta się nie nadawała i napisy eksploatacyjne zostały zastąpione Eduardowskimi. Od siebie dodałem przewody we wnękach i na goleniach, lufy działek, z tyłu zagłuszke (z kartonu), oprócz tego jeszcze kilka przeróbek przy st. pionowym i owiewce. Malowanie Alcladami i emaliami Gunze. Dodałem lekkie ślady eksploatacji. W weekend jeśli pogoda dopiszę, pstryknę kilka zdjęć w plenerze. Chciałbym podziękować za podpowiedzi w wątku 1:1 'Su-7/20/22', a w szczególności koledze zbychm za udostępnienie całej masy zdjęć oryginału created by picasa2html.com 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Bardzo elegancko, zwłaszcza kolor - zmatowiony dural, wygląda naturalnie, bez szalonej polerki na pustro. Zestaw to to samo co Kopro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Ten model ma prawo się podobać. Nie jest zabawką tylko modelem. Twoje modele nie są robione na jedno ,,kopyto". Jesteś na dobrej drodze Marcinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Swoją drogą, dopiero zauważyłem. Peryskop wklejony jest tył na przód i pomalowany w całości, a to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Model może sie podobać, ale przy ogólnym wrażeniu dopracowania i dbałości o szczegóły rażą zatarte linie podziałowe na połączeniu połówek kadłuba, natarciu skrzydeł itp. Warto takie podziały po obróbce sklein wytrasować, bo wash taką niedoróbkę bezwzględnie podkreśla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Kalki nie nadawały się z powodu swoich właściwości czy też niezgodności z oryginałem? Swoją drogą, ciekawe czy doczekam dobrego wypustu Su-7/17/22 w 48 za życia?;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Zestaw to to samo co Kopro? Nie wiem jak wygląda Kopro Peryskop wklejony jest tył na przód i pomalowany w całości, a to błąd. Które to ? (...) rażą zatarte linie podziałowe na połączeniu połówek kadłuba, natarciu skrzydeł itp. Wiem wiem, nie miałem środków na to Od następnego modelu obiecuję już trasować. Kalki nie nadawały się z powodu swoich właściwości czy też niezgodności z oryginałem? Z obu powodów. Strasznie grube i rozpadały się. Poza tym, wnioskując po zdjęciach naszych eksponatów, napisy były niebieskie, a te od Hi-Decal były czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Zaznaczony element to własnie peryskop. Zakreskowane pole powinno pozostać niepomalowane a całośc powinna być wklejona obrócona o 180* w stosunku do tego, jak jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 ładny model ale podwozie główne popłynęło strasznie, a peryskop to przemilczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Bardzo fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Marcin a tutaj co sie stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Zaznaczony element to własnie peryskop. Zakreskowane pole powinno pozostać niepomalowane a całośc powinna być wklejona obrócona o 180* w stosunku do tego, jak jest teraz. No oczywiście Cóż, za gapiostwo się płaci... Marcin a tutaj co sie stało? No nie wiem, nic tutaj nie kombinowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Oooo Karrramba!! Polski Su-7 luuuuubię luuubię! Piękny!!! Jedno ale: Su-7 miał tylko jeden reflektor skrzydłowy - na lewym skrzydle Jest jeszcze taka charakterystyczna część z przodu (nazywana zdaje się odkurzaczem) Tu widoczna z lewej strony, wzdłuż kadłuba... ...do której przydałoby się zrobić na końcu charakterystyczne dla tego odkurzacza otwory: https://picasaweb.google.com/104268739253362616530/Su7BKL815Warszawa?authkey=Gv1sRgCIfD_vTxrIyepwE#5751157718754175122 https://picasaweb.google.com/104268739253362616530/Su7BKL815Warszawa?authkey=Gv1sRgCIfD_vTxrIyepwE#5751160856490064114 Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Model prezentuje się bardzo ładnie. Malowanie (jedyne słuszne) ekstra, chociaż przy bliższym oglądaniu można zauważyć "znikający" wash. Do drobnych uwag dokładam "pancerne" brzechwy bomb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Piękny, piękny! Tu widać jak z kiepskiego zestawu (OEZ, Kopro, KP, Revell, Esci to to samo), można zrobić ładną miniaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Bardzo urodziwy, poza kilkoma mankamentami( peryskop, podwozie) -ja czekam na nowego su-7 w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Podoba mi się. Koledzy wybrzydzają jak by Su -7 było na pęczki na forum. Marcin popracuj nad szczegółami, wiadomo że one składają się na całość i następny model będzie jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Muszę przyznać, roobi wrażenie Z pewnym sentymentem spojrzałem na Twój model, gdyż lata temu miałem Su 7 z zestawu chyba Plasticarda i teraz przypomniałeś mi ten fakt. Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Cieszę się, że model wywołuje takie emocje Jest jeszcze taka charakterystyczna część z przodu (nazywana zdaje się odkurzaczem)Tu widoczna z lewej strony, wzdłuż kadłuba... To chyba akurat jeszcze zdołam dorobić Jedno ale: Su-7 miał tylko jeden reflektor skrzydłowy - na lewym skrzydle Tego to nie wiedziałem Jak zamaluję ten na prawym, to będzie ok, czy on w ogóle powinien być zaszpachlowany i niewidoczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Jeśli się da, zaszpachluj go i zamaluj na gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Piękny Su Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 Witam kolegę. Męczę od niedawna swoją suczkę i mam problemy z doborem kolorów tj. kabiny ( Light blue ), kołpaków, stożka wlotowego silnika, wnęk podwozia i panelu przeciw odblaskowego. Gdybyś mógł pomóc z nr. Gunze byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 22 Maja 2021 Autor Share Napisano 22 Maja 2021 W dniu 19.05.2021 o 09:00, jacek napisał: Witam kolegę. Męczę od niedawna swoją suczkę i mam problemy z doborem kolorów tj. kabiny ( Light blue ), kołpaków, stożka wlotowego silnika, wnęk podwozia i panelu przeciw odblaskowego. Gdybyś mógł pomóc z nr. Gunze byłbym bardzo wdzięczny. Ja nie pomogę niestety, nie zachowałem żadnej dokumentacji z czasów budowy modelu (9 lat temu). Na początek proponuję poszukać na stronie Eduarda pdf'a z instrukcją do zestawu "Su-7 BKL/BMK Limited Edition". Są tam podane kolorki z palety Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi