GEM Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Sobota i niedziela upłynęła na ponownym maskowaniu i malowaniu. Jak zwykle był problem, jakie farby dobrać. Wybór padł na akryle, Gunze i Tamiya. Pomalowałem raz, nie byłem zadowolony, mieszałem, poprawiałem, i coś tam wykombinowałem. Nie ukrywam, że z drżącym sercem zabrałem się za zrywanie maskowania. Raz z samej ciekawości, jaki będzie efekt, a po drugie to trochę się obawiałem czy przy takiej ilości masek coś się nie poderwie. Ale nie było tak źle. Wprawdzie wyszły małe odpryski jak zrywałem taśmę z elementów wykonanych z blaszki aluminiowej, ale to jest do poprawienia. Tak to wyszło. Efekt jest trochę mylący, bo jeden kolor jest matowy, inny połysk. Jak przyjdzie lakier to mam nadzieję, że wszystko wyrówna. Teraz trochę się uspokoiłem, obawiałem się trochę o efekt malowania. Moim zdaniem, jest zadowalająca. Teraz mogę się zabrać za wnęki podwozia, nowe golenie, fotele, owiewki kabin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Jest dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 WOW no Grześ wyszło mocno. A z tym matem to i tak musisz zostawić w półmacie powierzchnie, a łaty w macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Czekałem na ten moment i się doczekałem. Dobra robota, pracuj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Pięknie to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 No to ja kończę z moim "modelarstwem" Grzesiu rozwaliłeś mnie całkowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 28 Stycznia 2013 Share Napisano 28 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Tak jak pisałem po uspokojeniu się o efekt malowania, zabrałem się za podwozie. Oferowane przez zestaw golenie mało przypominają oryginał. Wykorzystałem częściowo elementy zestawu, ale trzeba je bardzo mocno obrobić. Do tego dorobiłem brakujące elementy i udało mi się upodobnić golenie do oryginału. Pokrywy podwozia głównego również wyglądały bardzo ubogo i wypadało je trochę poprawić. Te wybrzuszenia zrobiłem z płytki z polistyrenu, powycinałem otwory, oszlifowałem i podkleiłem do zestawowej pokrywy. Te mniejsze elementy są zrobione od podstaw. Teraz malowanie i wypełnianie wnęk przewodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Grzesiu miałem do Ciebie pisać. Otóż mam problem właśnie z pokrywami głównych kopytek. Osłony są dobrego kształtu? Kombinowałem na 100 różnych sposobów i niby jest ok. Ale na planach one są zupełnie inne. Ty coś ze swoimi robiłeś dodatkowo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 3 Lutego 2013 Autor Share Napisano 3 Lutego 2013 Tak poprawiałem je. Główna pokrywa jest za duża, kiedy potniemy ją zgodnie z liniami, które daje zestaw. Ja pociąłem tak jak szły linie, ale potem wg. planów poobcinałem główną pokrywę, a te mniejsze zrobiłem nowe. Oczywiście grubość trzeba również skorygować, o tych wytłoczeniach to już nie wspominam, bo to trzeba niestety zrobić od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Dzięki za radę, jutro jak znajdę czasu to zobaczę jak to tam wygląda. I ciąć po tych liniach mówisz. A na jakich planach się opierałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 5 Lutego 2013 Autor Share Napisano 5 Lutego 2013 Smialus ja bazuję na rysunkach Grzegorza Skowrońskiego. Teraz aktualizacja. Dotarły do mnie kalki i nie mogłem się oprzeć aby je położyć i sprawdzić jak to wygląda. Nie ukrywam że głowa tygryska to było to o co najbardziej się obawiałem. Może nie wszyscy wiedzą ale głowy tygrysa różnią się po obu stronach. Było tutaj trochę utrudnienia, bo każdą trzeba było rysować indywidualnie. Kalki zaprojektowałem sam, - pierwszy raz to robiłem. A o wydruk, poprosiłem kolegę, który chciałby pozostać anonimowy, ale ja Bardzo, ale to Bardzo mu za tą pomoc dziękuję Kalki siadły bardzo ładnie. A tak to się prezentuje. Nie wiem jak wy to ocenicie, ale ja jestem zadowolony. Kalki są jeszcze niczym niezabezpieczone, i mogą gdzieś trochę pobłyskiwać, ale to się opanuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Od biedy, to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Tygrys jak malowany, zazdroszczę takiego kolegi - to skarb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Co za model ...poczułem się tak jak gdy pierwszy raz zobaczyłem Jurgisa Kairysa na pikniku w Krakowie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Dziękuję za wszelkie uwagi. Prace postępują. Prawie wykończyłem dyszę wylotową. We wnęki podwozia wkleiłem golenie podwozia, z siłownikami itd. Pomalowałem dolną część kadłuba. Na fotkach różnie to wygląda, mniej lub bardziej przybrudzona. Ale zauważyłem, że bywa trochę przebarwiona w odcień brązu. Zacząłem ją tak robić. Pas kadłuba pomalowałem Metalikiem Gunze, a potem trochę prysnąłem transparentną pomarańczowa, i trochę to pobrudziłem. Na boku kadłuba przykleiłem "patelnię” Wykonałem ją z folii aluminiowej. Wykorzystałem do tego folijkę z szyjki szampana. Przetarłem ją trochę papierkiem 2000 dla zatarcia połysku. Następnie od lewej strony oddusiłem główki nitów. Po przyklejeniu prysnąłem lakierem matowym, i przybrudziłem rozcieńczalnikiem przybrudzonym kropelką czarnej farby. Oczywiście to będzie jeszcze trochę dopracowane., Na tą chwilę tak to wygląda. W golenie wkleiłem koła i można było pierwszy raz postawić model we właściwej pozycji. Mam przygotowane skrzydła z wklejonymi lotkami i klapami. Teraz przyszedł czas na rozprowadzenie przewodów, wykończenie kabiny. Panowie piszcie, co jest nie tak. Co można jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Panowie piszcie, co jest nie tak. Jest tak że ja tak nie umiem Grzesiu, przepiękmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 Umiesz, umiesz, tylko o tym nie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian70n Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Super robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Nie ma do czego się doczepić, jedynie przepolerowałbym blachy osłonowe działka. Farba którą pomalowałeś wygląda jak aluminium zmieszany z białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Z kolei , jeśli chodzi o spód i kolor "metalowej" części kadłuba, dobre ujęcie masz tu: http://www.airplane-pictures.net/photo/270622/3715-poland-air-force-sukhoi-su-22m-4/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 GEM, a spód już gotowy, czy będziesz się jeszcze nad nim znęcał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Grzesiu z tą patelnią bym się zastanowił. Leszek wstawił zdjęcie i jednak nie ma wypukłych nitów. Co do grzebienia na metalicznej spodniej stronie, taka sugestia on jest w 3 częściach. A co do koloru pomarańczowego, nie ten kierunek koloru, bardziej to podchodzi do żółtego z domieszka metalicznego i tylko niektóre panele jak i sam grzebień. Ja u siebie o mieszałem żółtą z domieszką aluminium: Żebym wiedział, że walczysz z dyszą podesłałbym Ci gotowca. A tutaj Twoja: http://www.airliners.net/photo/Poland---Air/Sukhoi-Su-22UM3K/2027766/L/ qalimar dobre foto. Pięknie usmolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 Panowie o to chodziło. Wreszcie jakaś konstruktywna dyskusja. Jeśli chodzi o nity na patelni to tutaj jest sprawa do dyskusji. Popatrzcie na te zdjęcia. I tutaj zbliżenie samego fragmentu Może to jakieś moje złudzenie, ale wygląda na to, że blacha jest przykręcona wkrętami z soczewkowymi łbami. Moim zdaniem na zbliżeniu widać, że jednak te łby są trochę wypukłe. Może u mnie są trochę za wysokie, ale tutaj nie powinno być problemu z lekkim skorygowaniem. Folijka, z której tą blaszkę zrobiłem jest na tyle delikatna, że po lekkim dociśnięciu, lub potarciu trochę da radę to skorygować. A co Wy o tych łbach myślicie? Leszku te patelnia na modelu nie jest malowana. To blaszka aluminiowa, którą lekko zmatowiłem i prysnąłem lakierem matowym. Chcę spróbować zrobić to tak, aby to przybrudzenie przetrzeć tak jak było to czyszczone po strzelaniu. Mam nadzieję, że wtedy ten brud wejdzie w szparki, a łebki nitów/ wkrętów lekko się przybłyszczą. Dolne powierzchnie jeszcze nie są skończone to taki początek pracy nad podcieniowaniem powłoki. Jeśli chodzi o te pomarańczowo/żółtawe przebarwienia to może ktoś mi podpowie, od czego one mogły powstawać. Czy były to może pozostałości po smarze, oleju? Którym były jakoś zabezpieczane metalowe powierzchnie? To będzie dla mnie ważna wskazówka jak to zrobić dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 z tego co pamiętam na szparce z Powsina to ja tez jestem skłonny do wypukłych nitów na "patelni" Z tym,że to wkręty... oto moje foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi