Robroy Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Za namową kolegów postanowiłem zawitać na to forum Cały temat dotyczy Mi-14 PŁ Model zamierzam wykonać w oparciu o zestaw Mi-17 Hobby Bossa plus doklejona łódka z modelu Topgun i zaadoptowane jeszcze parę elementów. Model w założeniu docelowym będzie miał zrobione silniki i pootwierane luki, turbinę wirnika głównego i jak dobrze pójdzie to otwieraną komorę. Zresztą wszystko będzie na bieżąco ;o) Do budowy wykorzystam też częściowo zestaw blaszek Parta i sporo własnego strugania. Budowę oprę na różnych zbieranych materiałach i pomocy kolegów modelarzy ;o) .Sam wątek pewnie będzie wątkiem długoterminowym, bo z czasem bywa różnie I mam nadzieję, że ten Mi-14 PŁ jakoś wyjdzie ;o) Model jest już częściowo zaczęty, a całą drogę warsztatową dla tych co są ciekawi można poczytać tutaj: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=88&t=48994 A poniżej wrzucam etap budowy na którym jestem obecnie, reszta już będzie na bieżąco całe wnętrze jest wykonane od podstaw, tzn. wszystko co tam widać, łącznie z panelami i całym osprzętem Lewy stelaż z kabiny nawigatora: Przy czym "Mewa" jest do poprawy- tak nakazał mi mój Mentor Kabina będzie miała oświetlenie, paka również, kolorami w miarę zgodnie, z tymi które świecą w oryginale. Ale to dalszy plan. Teraz wykańczam kabinę pilotów- lewa stronę. Powrzucać muszę jeszcze trochę kabli i czas brać się za pakę. CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Oho! Projekt w dobrej skali i lubianych przeze mnie klimatach. Będę oglądał, w miarę możliwości aktywnie. Skąd dokumentacja? Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 W końcu relacja z budowy Mi-14 na naszym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2012 Skąd dokumentacja? Trochę swojej, ale głównie to od człowieka, który zna ten wiatrak jak własną kieszeń i zapewne ujawni się bardzo szybko W końcu relacja z budowy Mi-14 na naszym forum Ktoś się już chyba kiedyś zabierał za "czternastkę" z tego co wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Adam zabierał się za Pałera z tego, co pamiętam, gdyż dawno to było...;-) Robota mi się podoba Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Super ,ze wrzuciłeś "14 kę " i tutaj ,wiatraków nigdy za duzo ps.na PWM obserwuję od poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 No pięknie się zaczyna Zobaczyłem na PWM zdjęcia Mariusza z wybebeszonymi bebechami i dokumentacją każdej śrubki to smak rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Będę musiał obserwować, pięknie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2012 Robota mi się podoba Wielka Twoja w tym zasługa Jak również i to, że po nocach wgryzam się w kwity [...] wiatraków nigdy za duzo [...] Zwłaszcza "14-stek", uważam, że to jeden z najładniejszych wiatraków, a osobiście zawsze miałem do niego słabość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Piękna robota. Obserwowałem warsztat również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2012 Poprawiłem żółtą "Mewę", i podorabiałem kable do tablic plus takie dwie skrzyneczki Pozostały pedała do zrobienia i w miarę kabina pilotów powinna być zakończona- nie licząc lewej strony, ale to może jutro. Zrobiłem tez zdjęcie żeby lepiej było widać dorobione składane siedzenie w przejściu (to z żółtą krawędzią). Mariusz podsunął kolejne fajne pomysły- oczywiście mające na celu wydłużyć prace nad Milkiem . Ujrzą światło dzienne wkrótce. CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Tratwa w modelu powinna być umieszczona poziomo- lepiej się na niej siedzi....:-))) Reszta w @. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2012 Tratwa w modelu powinna być umieszczona poziomo- lepiej się na niej siedzi....:-))) Reszta w @. Będzie poziomo- czego nie robi się dla wygody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Kokpit wygląda na prawdę pięknie. Po obejrzeniu zdjęć musiałem sprawdzić czy to na pewno 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2012 A dziękuję. Skala na pewno 1:72 Mariusz przedstawił kolejne "szatańskie" pomysły, które w większości zapewne ujrzą światło dzienne . Myślałem, że wrzucę kolejną relację, ale ze względu na Święta czas drastycznie się skurczył, więc pewnie powycinane luki- bo to teraz robię wrzucę tuż po Świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 Oj tam, oj tam szatańskie.....:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2013 Oj tam, oj tam szatańskie.....:-) Witam w Nowym Roku Trochę mało czasu ostatnio, choroba itd..., ale zaległości zaczynam nadrabiać ;o) . Teraz czas na pakę, na początek dwa panele, wyznaczyłem też miejsca cięć paneli zewnętrznych na kadłubie i drzwi ewakuacyjnych, przeszły weryfikacje, więc czas na cięcia CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Witam...jest naprawdę pięknie,ale...jestem pewien,że fotele pilotów są za małe...mam nadzieję,że nie zamknąleś jeszcze bryły modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2013 Dziękuję, A co masz na myśli z fotelami? na długości? Wydaje mi się, że nie, ale to już musiałby się wypowiedzieć mój mentor- Mariusz . Do zamknięcia jeszcze trochę, dłubię teraz pakę i pozostanie oświetlenie plus podsufitka myślę, że do połowy lutego zostanie bryła zamknięta- ale to tylko plan Sporo czasu zajmuje zgłębianie pomysłów Mariusza i wgryzanie się w kwity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Kwestia wymiarów foteli- błąd paralaksy. Robert dobrze je ujął. W rzeczywistości są to "quasi taborety". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Witam...z moich obserwacji wynika,że piloci mają głowy przy górnej krawędzi bocznych okien,a oparcia siedzeń sięgają ich karku...u ciebie natomiast gdyby dopasować teraz pilotów do tych siedzeń-to ledwo co wystawaliby przez okna(((...popatrz sobie na fotki mi-14tek...czy chociażby 17-tek....pozatym sama twoja praca to-SZACUN-piękne to ...Ja obecnie rzeżbię PUSZCZYKA...z otwartym silnikiem-strach się bać co z tego wyjdzie...pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 A poza tym mam pytanko...może gdzieś przeoczyłem.....jaki kolor użyłeś jeśli chodzi o ten turkus na wszelkich tablicach przyrzadów?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 22 Stycznia 2013 Share Napisano 22 Stycznia 2013 Witam...z moich obserwacji wynika,że piloci mają głowy przy górnej krawędzi bocznych okien,a oparcia siedzeń sięgają ich karku... Coś może być na rzeczy z fotelami, chyba, że to rzeczywiście paralaksa. ALe ja niemniej cmokam z zachwytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2013 Co do fotelów to jest sprawa następująca: oparcie po przeliczeniu właściwego wymiaru (tzn 60 cm długości oparcia) okazało się, że jest około 1 mm za krótkie czyli prawie nic . Problem jednak polega na tym, że w modelu podłoga jest umieszczona za nisko względem okien, albo odwrotnie okna za wysoko względem podłogi . Jak wydłużę oparcie to będzie nienaturalnie wysokie, więc nie będę raczej nic ruszał. Wystrugałem natomiast dodatkowy zbiornik paliwa, który jest na pace i dorobiłem rusztowanie na którym stoi, jak będzie pomalowany to dojdą 3 pasy które go przytrzymują. Ta czarna kropka to miejsce na przewód który pójdzie do wlewu paliwa (będzie wycięty). To na razie tyle informacji z placu budowy:), CDN... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 To morze podłożyć by coś pod fotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi