Skocz do zawartości

Fw 190D-11 „< 58“ Eduard 1:48

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie ta interpretacja jakoś nie "leży", nie pasuje do jakiejś tam wyimaginowanej wizji Dory, sorry Robert. I nawet nie potrafię zdefiniować dokładnie dlaczego, bo technicznie wykonanie jest naprawdę bez zarzutu.

Gratuluję Robert kolejnego pięknego modelu - co prawda nie moja bajka, aczkolwiek bardzo mi się podoba.

OT: co z "szybkim"?

dzięki Pany za dobre i te niedobre słowo

Moralezz walcze z ef 13 dzisiaj owiewke przykleiłem myslałem ze mnie ch..j strzeli ,w niedziele wstawie jakies foty a teraz ze spitem walcze połowe juz mam sklejoną

Edytowane przez Gość

O - a czemu zamieniłeś Sokoła na rybki?

Dora ŁADNA wizualnie - co do reszty zgadzam się z Bannym, interpretacja nierealistyczna, barok niemal malarski. Ale ponieważ uczciwie piszesz, że realia nie ważą, to pozostaje mi to uszanować.

Swoją drogą ciekawe, że nurt "efektu" obejmuje chyba wyłącznie malowanie. Np nie słyszałem, aby ktoś powiedział: "I-16 jest za gruby, lubię smukłe samoloty, toteż trochę go wydłużę i pocienię, będzie zgrabniejszy na półce".

A na F-13 też czekam, pozdrawiam

Swoją drogą ciekawe, że nurt "efektu" obejmuje chyba wyłącznie malowanie. Np nie słyszałem, aby ktoś powiedział: "I-16 jest za gruby, lubię smukłe samoloty, toteż trochę go wydłużę i pocienię, będzie zgrabniejszy na półce".

Masz zatem szansę aby być prekursorem tego nurtu.

Powodzenia!

interpretacja nierealistyczna, barok niemal malarski.

Mikołaj, wydaje mi się, że troszkę przesadzasz, albo raczej pomijasz całokształt problemu. Pomalowanie modelu w sposób zgodny z Twoimi preferencjami tak, by wyglądał realistycznie jest moim zdaniem niezwykle trudne i wymaga zastosowania przeszerokiej gamy malarskiego baroku. Inny jest tylko cel zabiegów i sposób ich aplikacji. W efekcie stopień przybliżenia do realizmu osiągnięty niejako przy okazji przez Roberta jest znajdowalny wśród modelarzy kroczących podobną malarską ścieżką i rzadkością wśród modelarzy próbujących iść w tym kierunku co my. Trzeba uczciwie przyznać, że niedoróbki są w tym drugim przypadku co najmniej równoważnym błędem do swobodnych malarskich interpretacji i znów trzeba przyznać, że często są w tym kontekście tendencyjnie pomijane w ocenach.

Statystycznie rzecz biorąc, tu na MW jak często można spotkać model samolotu z tej epoki bardziej realistycznie pomalowany niż foka Roberta? Fajerwerki są tu stonowane i moim zdaniem ocena z cytatu jest w kontekście prezentowanych tu prac przesadzona.

Zdaję sobie sprawę, że rzecz może iść o specyficzne dla FW cechy. Wtedy moje uwagi mogą mieć znaczenie jedynie ogólne, bo o ewentualnej specyfice wyglądu Focke Wulfa nie mam pojęcia.