skala72 Napisano 13 Września 2013 Share Napisano 13 Września 2013 Zapowiada się ciekawy warsztat, Niemiec, ale ... nie kolejny Tiger, a stary, dobry traktorek. Jeżeli chodzi o figurynki, to do tego modelu pasuje tylko zestaw Alangera 35239 (później ICM), lub Stalingradu, reszta figurynek praktycznie odpada, mundury od 1943 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Witam! Krzysiek, po co Ci Friule do tej Jedynki, w pudełku masz Modelkasteny ! Też tak uważam. Modelik jest tak mały, gąsieniczki małe i wąskie że skleiłbym je od razu i malował razem z całym modelem. Zresztą robię tak bardzo często. Skoro Japończycy tak lepią i malują modele, to dlaczego Ja, alby Ty mamy być gorszymi od nich.... Ps. Jedyny problem z gąskami Tristara, to wycięcie ich z ramek. Nożyczki, cążki itp, nie wchodzą w rachubę. Zawsze wycinam żyletką i wtedy nic nie pęka i nic się nie rozsypuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 Ja jednak nie dam się przekonać i kupię friulki. A jak już je będę miał to jak ktoś będzie chiał te z pudła to chętnie mu je odstapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Dobra decyzja, ja też do pewnych modeli zakupiłem Friule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 A jak już je będę miał to jak ktoś będzie chiał te z pudła to chętnie mu je odstapię. To ja z chęcią poproszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Ja jednak nie dam się przekonać i kupię friulki. Dobra decyzja, Friule na tym zawieszeniu świetnie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 To ja z chęcią poproszę! Jako że jesteś pierwszy to masz je zaklepane. Ale musisz wiedzieć że nie sa to Modelkasteny. One były tylko w początkowych wypustach - w moim Tristar już robił swoje w ramkach.Podaj adres na priv. Jak będę miał friule to wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 To ja z chęcią poproszę! Jako że jesteś pierwszy to masz je zaklepane. Ale musisz wiedzieć że nie sa to Modelkasteny. One były tylko w początkowych wypustach - w moim Tristar już robił swoje w ramkach.Podaj adres na priv. Jak będę miał friule to wyślę. Czołem. Racja Krzyśku. Patrzem na PerthMilitary i rzeczywiście - ja mam nr. kat. 003, a Ty 028. W moim są Modelkasteny, ale w tych późniejszych, zwykłe gąski Tristara ( nie mówię, że są złe ). Sam je od Ciebie chciałem wziąć do Bisona I z Dragona. Tam są MagicTracki, uhhh, moje biedne starcze oczy ! No, cóż powalczę z Magickami. Krzysiek, dawaj dalej z warsztatem ! Małe jest piękne. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 No trzeba odgrzebać sobie wetek z czeluści forum. Z przodu w okolicy przekładni była zamontowana zdaje się dmuchawa do chłodzenia okładzin hamulcowych. Czy ma ktoś może namiar na jakąs fotkę (może być model) jak to ogólnie powinno wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 29 Listopada 2013 Cześć Mówisz i masz. Zdjęcia tego ustrojstwa nie mam, tylko są rysunki, niestety klikam z netbooka (wrrrr dalej nie mam monitora) tak to wygląda u mnie do tego dochodzi rura pod płytą pancerza a potem łączy się z drugą rurą na pancerzu po prawej stronie (patrząc z góry) sorry za jakość fotek ale to z telefonu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 Dzięki Thomas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Czołem. Przy okazji zapytam, czy ktoś wie o jakichś blaszkach do tego modelu ? Szczególnie chodzi mi o błotniki. Szukałem, ale wszystko, co znalazłem jest do Dragona, czy Italeri. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 1 Grudnia 2013 Czołem Aber jest pasowany do Tristara, są błotniki , kadłub górny , i inne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Czołem Aber jest pasowany do Tristara, są błotniki , kadłub górny , i inne Pozdrawiam Czołem. Dziękuję Greif, przeoczyłem, jak głupek . Przy okazji czy wiesz o jakichś blachach do II-ki Tamki, tej nowej ? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 1 Grudnia 2013 Luz, czasem najciemniej pod latarnią, cóż jakby nie spojrzeć nowości z abera to tak jakoś specjalnie nie ma, więc i z Pz II będzie kłopot może coś chińczyki ? Powiem tak jeśli nie chińczyki to będzie lipa, aczkolwiek jeśli nei planujesz totalnej destrukcji modelu to blaszkowe błotniki można odpuścić , sam mam Pz II z tamki pooglądałem i dałem sobie na luz nie ruszam plastików, po części z lenistwa ale nie sondowałem rynku pod tym kątem więc może ktoś coś wie :P inne elementy można przeszczepić z 35A98 -nowsze wydanie uchwytów i innych pierdółek- ogólnie prawie do każdego pojazdu do 43r. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2013 W tak zwanym międzyczasie pomiędzy brakiem czasu a kompletnym brakiem czasu udało mi się wygospodarować kilka cennych chwil i podłubać przy modelu. Na początek - rzeźba. Wkleiłem blaszki (brrr). Zdjęcia pokazują że chyba do końca nie trafiłem, ale normalnie to ledo widzę te otworki w siatce, he, he. Wyrzeźbiłem też dmuchawę czy co to tam było: i tak będzie to wyglądać przez otwó po demontażu włazu: Teraz pytanie odnośnie kół. W pudle są dwa komplety kół. W drugiej obręcze wkleja się po obu stronach koła. Do wersji wczesnej których powinienem użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 Troszkę pokleiłem w wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Czekam na malowanie Ps. dzięki, przydało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 Po długim lenistwie w końcu przyszedł czas aby dać sobie kopka w cztery litery i zabrać się do pracy. Tak więc wnętrze pomalowane, pofiltrowane, położony sido i zrobiony wash. Zastanawiam się czy jednak nie zetrzeć go z podłogi bo jakoś prawie zniknęlo na niej całe cieniowanie. No i musze nad silnikiem posiedzieć. Przydałyby się jakieś pomysły co z nim zrobić bo to pierwszy jest. Jeszcze będą przecierki metalizerem w kilku miejscach, oraz dopieszczanie siedzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 Wnętrze ładnie wymalowane. Nie mam doświadczenia w malowaniu wnętrz pojazdów ale łosza bym lekko przytał na środku podłogi. Dojdą jeszcze obicia, przetarcia i pigmenty to się może za ciemno zrobić, zwłaszcza jak zamkniesz budę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Strasznie mi się podobają twoje poczynania z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Ładny środek zaczyna się wyłaniać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Dzięki, podłogę jeszcze trochę przetarłem. Za dużo go też masakrować nie będę bo ma być z kampanii w Polsce, no to pewno i za mocno zużyć się nie zdążył. Jakieś pomysły co do malowania silnika? Jak go urealnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Witam! Jakieś pomysły co do malowania silnika? Jak go urealnić? Nie mam pojęcia jak go urealnić. On już mi się podoba, zresztą jak i całe bebechy. Nigdy nie miałem dosyć zapału aby bawić się z wnętrzem pojazdów, dlatego czekam na dalszy postęp prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 No fajnie to wnętrze zmalowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi