Skocz do zawartości

F-4J Phantom II 1:48 Hasegawa

Darek 1614

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 144
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Rozumiem, że kolor już jest nałożony bazowy?? Jakimi farbami malowałeś? Mam trzy kolory Flat Gulla i nie wiem na które się zdecydować. Darku miałbym jeszcze prośbę odnośnie mojego modelu, czy w swojej publikacji miałbyś może samolot z VMFP-3 numer boczny 32 i taki charakterystyczny zielony statecznik. Moje prace na dzień dzisiejszy tak wyglądają:

IMG_3058.png

IMG_3051.png

Bardzo fajne nitowanie, zapowiada się ciekawy model.

czy w swojej publikacji miałbyś może samolot z VMFP-3 numer boczny 32

Przejrzałem to co mam i niestety nic nie znalazłem.

Zdradź jak robisz te kolorowe obejmy różne, są piękne.

To zależy od grubości przewodu, rurki lub wiązki.

Na grubych rurkach i przewodach obejmy są z koszulek termokurczliwych ciętych na plasterki, schodząc z średnicą w dół obejmy robię z wcześniej demonstrowanej blaszki aluminiowej (tej z kwiaciarni) a na cieniutkich wiązkach po prostu maluję je gęstą farbą.

Ot cała tajemnica.

• 2 weeks later...

Jak wiadomo mistrzem fotografii to ja nie jestem.

Model uważam za zakończony, teraz kolej na silnik.

Model malowany był farbami gunze 315 i 316.

Następnie sido, kalki, sido, lekki wasch plus przybrudzenia i na koniec lakier semi matte z Alclada.

Cały czas zastanawiam się nad dodaniem zbiorników podskrzydłowych.

099_zps7d7d8f8d.jpg

100_zps98120dea.jpg

101_zps33600403.jpg

102_zpsf4a921e6.jpg

103_zpsc4a9bf19.jpg

104_zpsd37c6933.jpg

105_zpsbc40016f.jpg

106_zps1a47b893.jpg

107_zps2b58ecf7.jpg

108_zps1f969900.jpg

110_zps5d11d8a2.jpg

Fantastyczna robota!

Darku, czy alcladowy lakier nie "lepi" ci się nazbyt? Dwukrotnie go używałem i w obydwu przypadkach powierzchnia jest "lepka" do dziś, czyli kilka miesięcy od naniesienia.

A konkretnie jaki rodzaj lakieru stosowany przez Ciebie się lepi mat czy błysk?

Pytam ponieważ wcześniej stosowałem lakiery Testorsa i o ile z matem nic się nie działo to połysk lepi się do dzisiaj.

Ten który poszedł na model (semi-matte) jest ok i nic się złego nie dzieje.

Podstawowa zasada to stosować rozcieńczalniki tej samej firmy co lakier, w przeciwnym wypadku może być różnie.

No i śliczny Phantom się ujawnił, i choć byłem entuzjastą malowania greckiego, to tutejszy układ kolorów, znaków, godeł i otwarć jest rewelacyjny.

A jaki masz tam plan na prezentację silnika? Tak na szybko nie rzuciła mi się ta informacja w oczy, ale w końcu to już ileś stron i mogłem przeoczyć/zapomnieć..

Pozdrawiam - Mikołaj

gratuluję bardzo ładny model - czy będzie go można zobaczyć na jakiejś najbliższej wystawie?