Mierzu Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 No mój błąd Smile Zmywacz do paznokci. Straszny błąd. Skoro masz dostęp do internetu poszukaj w sklepach internetowych farb olejnych dla plastyków, które świetnie nadają się do washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Mam takie pytanie, bo nie wiem czy to normalny efekt czy może jakiś błąd przy nakładaniu. A mianowicie przy nakładaniu pasty do podłogo za pomocą aerografu pod kali, wash'a itp. Paska po chwili wyschnięcia zostawia białe smugi. I mam pytanie czym może być to spowodowane ? I jeśli to nie normalny efekt jak tego się pozbyć ? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Pozbyć się to już możesz tylko przez kąpiel modelu w jakimś zmywaczu. Wiem że taki problem istnieje, ale mi się jeszcze nic takiego z Sidoluxem nie zdarzyło i leję Sido prosto z butelki do aerografu. Może za dużo nawaliłeś tego, albo lakier masz przeterminowany ? A jakiej wersji używasz ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Takie coś używam. Chciałem oryginalnego Sidolux'a ale nie było więc kupiłem w zastępstwie takie coś : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Kup sido, nigdy nie wiadomo jakie dodatki są akurat w tym środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Takie coś używam. Chciałem oryginalnego Sidolux'a ale nie było więc kupiłem w zastępstwie takie coś : No i wszystko jasne. Kup jak napisał Reggy Sidolux i najlepiej do PCV. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Dobra dzięki! I jeszcze jedno pytanie czy zmywacz do pasty (tej co wcześniej nałożyłem) nie zmyję mi farby ? Bo zauważyłem, że pod kalką po jednej stronie pozostała białą smuga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 nie rozcienczonego sidoluxa do drewna Powinien być do PCV. Jak go zmyć? Cleanuxem i owszem zejdzie razem z akrylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Pytanie mam natury chemicznej: Do tej pory malowałem wszystko Humbrolami i mam zamiar jeszcze trochę ich poużywać. Jako podkład po wash stosowałem lakier bezbarwny w spreju firmy Duplicolor. Sprawdzał się wyśmienicie, ale ma dwie wady - jest dość drogi i śmierdzi. Chcę się przerzucić na sido ale tutaj pojawia się wątpliwość - sido to akryl, a z forum tego i innych wiem, że położenie akrylu na farbę olejną czasami kończy się zagotowaniem farby olejnej pod akrylem. Czy nie ma takiego ryzyka w przypadku sido? Czy może komuś coś takiego się przydarzyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Ja kładę sidolux na humbrole i nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Witam, chcę umyć areo więc wybrałem się na przechadzkę po cleanlux lecz nie mieli takowego... Udało mi się kupić luxpoler zmywacz, tu moje pytanie czy nadaje się jako zamiennik cleanlux'u ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 A po jakiej farbie chcesz wyczyścić aerek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Cleanlux podobno i olejne wymiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 nie rozcienczonego sidoluxa do drewna Powinien być do PCV. Przepraszam, a czemu polecasz ten do PCV? U mnie bardziej sprawdza Sidolux "panele" bo ten do PCV był bardziej gęsty i gorzej się nim malowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Po akrylach chcę wyczyścić areo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Po akrylach ja czyszczę aerek zmywaczem do paznokci, bo olejnicach benzyna ekstrakcyjną. Jeżeli posiadasz nitro NIE UŻYWAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Cleanlux podobno i olejne wymiata Oj wymiata wymiata kilka godzinek i wszystko zeżre. A do tego jest tak mało inwazyjny, że nie rusza plastiku. Co do aero ja profilaktycznie co 2-3malownka mocze całego aerka w cleanlux'ie, wygląda jak nowy a i tako maluje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Do czyszczenia aero z praktyczniej każdej farby świetnie nadaje się "Zmywacz do farb akrylowych" firmy Wa-Mod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Oj wymiata wymiata kilka godzinek i wszystko zeżre. A do tego jest tak mało inwazyjny, że nie rusza plastiku. Co do aero ja profilaktycznie co 2-3malownka mocze całego aerka w cleanlux'ie, wygląda jak nowy a i tako maluje:D Kupiłem kiedyś na Alledrogo zapuszczony aerek. Po moczeniu w Clino wszystko działa jak cholera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Mam sido do PCV i linoleum, strasznie rzadki. Jak go nakładać??? Aerka nie mam, a pędzlem na farbę (Revell mat) tworzą się krople sido, nie warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Może powłoka po farbie revell'a jest czymś zatłuszczona albo za bardzo zakurzona, co może skutkować gromadzeniem się sidolux'u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 26 Stycznia 2010 a pędzlem na farbę (Revell mat) tworzą się krople sido, nie warstwaTo raczej naturalne jego zachowanie, że "ściąga się" w krople. Wydaje mi się, ze bez aero będzie trudno - chyba, ze ktoś z forumowiczów ma na to jakiś sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 a pędzlem na farbę (Revell mat) tworzą się krople sido, nie warstwaTo raczej naturalne jego zachowanie, że "ściąga się" w krople. Wydaje mi się, ze bez aero będzie trudno - chyba, ze ktoś z forumowiczów ma na to jakiś sposób. Przychylam sie do wypowiedzi, że to raczej problem z zatłuszczoną powierchnią. Sido (do paneli) nakłada się tak samo dobrze pędzlem na goły plastik (owiewki) czy na inne farby, ale warunkim jest to, żeby te powierchnie były dobrze odtłuszczone. Może są też jakieś drobne różnice pomiędzy Sidoluxami. Jak malowałeś akrylami możesz spróbować lekko przetrzeć benzyną, jak olejnymi to spirytusem, albo wymyć wodą z płynem do mycia naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Bądz dużo nakładasz i zlewa Ci się nadmiar w dołki, zagłębienia itd. Sidolux jest dość rzadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi