reggy Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Mam jeszcze kilka pomysłów - przykładowo zastosowanie zwilżacza do błon negatywowych używanego w fotografii. Chodzi mi po głowie też szalony pomysł aby wykorzystać tzw. penetrator - czyli płyn używany w diagnostyce mechanicznej do wykrywania pęknięć elementów. Powinien bardzo ładnie penetrować wszystkie szczeliny w modelu Nie lepiej po prostu kupić sobie firmowe farby olejne i firmowy White Spirit czy Thinner For Washes Miga? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Bawiłem się do tej pory waszem dwa razy i robiłem go na akrylowym lakierze MM z humbroli z rozcieńczalnikiem wamodu. Działało, chociaż momentami trudno zetrzeć. Czy na sido (2 warstwy, sido do linoleum) da radę wash właśnie z emalii humbrolka z wamodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 OstachFallstart ja wczoraj wypróbowałem taką metodę: Farba olejna czarna benzyna lakowa mieszamy roztwór nakładamy czekamy chwile a potem zmywamy pędzelkiem zamoczonym w bęzynie po kilku ruchach wycierając go i ponownie maczając w benzynie, linie podziału na he-177 wyszły bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 benzyna lakowa Zamiast tego proponowałbym na przyszłość rozcieńczalnik Wamodu lub coś podobnego. Benzyna jest stosunkowo mocna i istnieje ryzyko uszkodzenia warstw poprzednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 MrBat no zgadzam się pactra która malowałem troszeczkę się przytarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Czy mozna w Polsce kupic oryginalny Future, Pledge lub Klear firmy SC Johnson, w normalnym sklepie, niekoniecznie modelarskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Kończę Grummana Hellcata (http://konstruktor.uznam.net.pl/galeria_woj_samol_grumman.html) i mam jedno dość istotne pytanie. Czy Sidolux można kłaść na lakier bezbarwny firmy Prisma Color? Czy ktoś już robił coś takiego? Muszę nałożyć sidolux, z tego względu iż Prisma okazała się mało błyszcząca, nie wiem od czego to jest zależne, ale poprzednia puszka była o wiele lepsza niż ta, którą teraz mam :( Zostało mi tylko lakierowanie i model skończony :( wysżło parę błedów, ale już raczej za poźno na poprawki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Nie mogłeś sam sprawdzić? Psiknąć gdzieś obok i zobaczyć, jak będą ze sobą reagowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Nie mogłeś sam sprawdzić? Psiknąć gdzieś obok i zobaczyć, jak będą ze sobą reagowały? Jeżeli ktoś już tak robił i miał z tym problemy to mi powie, a ja wtedy nie będę musiał napełniać aerografu, czyścić go potem itd., po co mam eksploatować sprzęt na darmo? Najpierw pytam potem działam. Jeśli nikt nie udzieli mi odpowiedzi to ja ją udzielę jak sam to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Napisałem tak, bo nie znam w ogóle tego preparatu, Prisma. Nie musisz aerografem, możesz pędzelkiem, na jakimś niepotrzebnym kawałku plastiku, sprawdzić, czy oba środki reagują ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Najpierw pytam potem działam. Jeśli nikt nie udzieli mi odpowiedzi to ja ją udzielę jak sam to zrobię. Właśnie odwrotnie trzeba. Po co zawracać głowę skoro można samemu sprawdzić? Zajmij się innym modelem, sprawdź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Najpierw pytam potem działam. Jeśli nikt nie udzieli mi odpowiedzi to ja ją udzielę jak sam to zrobię. Właśnie odwrotnie trzeba. Po co zawracać głowę skoro można samemu sprawdzić? Zajmij się innym modelem, sprawdź Mam na biurku 4 modele, więc jak mam przy jednym problem to zabieram się za inny, tak jak w tej sytuacji. Spytałem czy ktoś sobie już z tym poradził, odstawiłem model do czasu wyjaśnienia. Proste. Z resztą nie ma już o czym mówić, już jestem po eksperymencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 już jestem po eksperymencie.I jaki efekt? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 takie małe pytanie mam do wyjadaczy... czy zamiast Sidoluxu mogę użyć Pronto klasyczne do drewna? uzyskam podobny efekt? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Dołączam się do pytania ponieważ dostałem od mamy z pracy Pronto Super Połysk i mi powiedziała że to to samo co Sidolux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Do plastiku to trzeba Sidoluxu do PVC (lub jego odpowiednika z innych firm). Tak więc Pronto do drewna raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Ja używam Pronto Super połysk do parkietów i to jest to samo co Sidolux... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Ja używam Pronto Super połysk do parkietów i to jest to samo co Sidolux... O to właśnie mi chodziło przecież nie jestem aż tak głupi żeby używać Pronto do czyszczenia podłóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Do plastiku to trzeba Sidoluxu do PVCEee tam... kazdy jeden sie nada. Nawet ten do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Coś jednak jest nie teges, bo ja ostatnio pomalowałem model sidoluxem, i nie był wcale taki błyszczący i gładki... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Ja tam używam SILUX, coś takiego sidoluxopodobnego, dwa razy tańszego. Zdaje egzamin ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 super, dzięki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 wszystko się nada na wysoki połysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEOPARD1974 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 W UK modelarze używają preparatu do podłóg (Klear)firmy Sc Johnson.Jest to odpowiednik naszego Sidoluxu.Informacja może się okazać przydatna dla przebywających na wyspach modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Czy można sidoluxem malować np po owiewkach? Dalej będą tak samo przezroczyste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi