Seb Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) Dla ścisłości buduję model z tego zestawu: Czyli najnowszego Tygrysa I Dragona. No i kilka uwag dla przyszłych budowniczych. DML nie przestaje mnie zaskakiwać, co zestaw to jakaś niespodzianka. Poprzednio budowałem Tygrysa Wittmanna 6730 i byłem miło zaskoczony, że w końcu kłopoty z montażem tylnej sekcji rozwiązano, a tu k... znowu tragedia ! Klapy nad wentylatorami wystają, a górna płyta jest o jakiś milimetr za krótka. Czyli znowu krok do tyłu Dragona, ale czemu ??? Ciekawostka z instrukcji: Przednia płyta z wizjerem kierowcy. Instrukcja nakazuje wywiercenie otworów imitujących dodatkowe wizjery kierowcy tak jak we wczesnych Tygrysach, ok ale... . W zestawie znajdziemy też dodatkową płytę z wizjerami, więc wtf ? Okazało się, że płyta z otworami nie ma na grzbietach kostek do mocowania osłon bocznych, a ta gdzie trzeba wiercić ma. Dobra, ale potem instrukcja nakazuje doklejenie kostek !!! Makabra, radzę użyć płytę z wizjerami i dokleić kostki co jest łatwiejsze niż nawiercić otwory z charakterystycznymi "schodkami" wewnątrz. Na fotce zamontowana płyta z "fabrycznymi" otworami i doklejonymi kostkami i płyta bez otworów z "fabrycznymi kostkami": Tylko projektant wie chyba o co chodzi Na fotce zaznaczyłem też strzałką miejsce gdzie pojawił się SPAW !!! Brawo Dragon, po 10 latach w końcu dopatrzyli się ! Przypomnę, że słaba Zvezda już kilka lat temu wpadła na to. Niezła rzeźba czeka nas z zasobnikiem wieżowym: Ten kwadracik na tylnej ściance trzeba samemu wyciąć Ale o tym w instrukcji cisza. Ale jak przeszukamy pudełko znajdziemy mini karteczkę z wymiarami tego wcięcia. Najważniejsze, żeby złapać symetrie, bo inaczej może wystąpić kłopot z wklejeniem bocznych ścianek. Zasmarkałem szpary CA, chociaż tego i tak nie będzie widać. To tyle, reszta ok. Edytowane 3 Października 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Widać że Dragon to pudełka pełne pułapek, niezależnie od wieku zestawu =P Swoją drogą to fajne są te łaty, pierwszy raz je widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Dragon wychodzi na to, że jest idealnym producentem dla osób, które są mocne w temacie. Co złego to.... dorobią sobie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Edytowane 3 Października 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Listopada 2016 Autor Share Napisano 21 Listopada 2016 Pozwolę sobie jeszcze raz zacytować pytanie kolegi: Ładna kolekcja tygrysów, ciekawi mnie natomiast dlaczego sam dragon, wypusty innych firm wymagają więcej Niech to zdjęcie przemówi: Model AFV, jakieś pomysły co z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2016 Share Napisano 21 Listopada 2016 Ale szajs. Przy sklejeniu trzeba będzie jakieś zaciski skołować. Może jak go nie masz za wiele sklejonego to się pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Listopada 2016 Autor Share Napisano 21 Listopada 2016 Ten model miał długo leżakować, ale że czekam na Dragona to z nudów rozgrzebałem wieżę, bo wiedziałem że będzie lipa. Zaciski zaciskami, ale zwróćcie uwagę jaka niewielka jest powierzchnia styku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 21 Listopada 2016 Share Napisano 21 Listopada 2016 Tylko delikatnie zapodana od wewnątrz Contacta Professional Revell'a i z 3-4 minuty w "rencach: potrzymac - ot, taka porada po doświadczeniach żółtodzioba w walce z wypustami Zvezdy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 Zaciski zaciskami, ale zwróćcie uwagę jaka niewielka jest powierzchnia styku. O ile nie będzie wnętrza, zrób odpowiednio przyciętą "poprzeczkę" i nawet zaciski nie będą potrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Listopada 2016 Autor Share Napisano 22 Listopada 2016 Zaciski odpadają i tak, bo nie ma jak ścisnąć. Ściany wieży Tygrysa są niesymetryczne to i poprzeczka niewiele da. Będę po kawałeczku kleił klejem CA i formował na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 Kup tygrysa z hobby boss jak już wypuszczą. Mam nadzieję, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pho Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 Odpuść już te tygrysy, poczekaj jak z plastyka wyjdzie iskra w 1/48 i ją sklej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Właśnie się szykuję do tego "afrykańskiego" z Dragona, więc z niepokojem poczytałem sobie o bykach przy składaniu. Ładne te Twoje tygryski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Jego wybór co i jak chce kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Listopada 2016 Autor Share Napisano 23 Listopada 2016 Właśnie się szykuję do tego "afrykańskiego" z Dragona, więc z niepokojem poczytałem sobie o bykach przy składaniu.Ładne te Twoje tygryski. Ta wieża to AFV, Dragon daje rade i jest bezkonkurencyjny. Udało się: W tym stanie model wrócił do kartonu, a ja zabieram się za przezajebistego Tygrysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 To co to będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Listopada 2016 Autor Share Napisano 23 Listopada 2016 To co to będzie? Model jak model, Dragon 6730, którego już robiłem, ale będzie w przefajnej konfiguracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Afryka czy coś późniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Listopada 2016 Autor Share Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) enten napisał: Afryka czy coś późniejszego? Afryka była ostatnio, mała próbka: Edytowane 3 Października 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Stycznia 2017 Share Napisano 23 Stycznia 2017 A takiego Tygrysa z Meng to też będziesz robił ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Maja 2017 Autor Share Napisano 16 Maja 2017 (edytowane) cooper69 napisał: A takiego Tygrysa z Meng to też będziesz robił Biorę trzy Jadę z tematami: Edytowane 11 Września 2019 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 Bergepanzer? Po takiej ilości tygrysow, z zapasowych, zbędnych części możesz wykonać jakikolwiek pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Maja 2017 Autor Share Napisano 16 Maja 2017 Bergepanzer? Tak, RMF Po takiej ilości tygrysow, z zapasowych, zbędnych części możesz wykonać jakikolwiek pojazd. Mam kilka tysięcy części do Tygrysów, ok 3 kilogramów plastiku Gdybym miał kadłub Tygrysa to jestem w stanie zbudować kompletny pojazd. Na pierwszym zdjęciu model AFV + wieża z odpadków Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 Zaczyna się robić ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 A przez 18 stron wątku było nudno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi