Mirek66 Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Witam , jako że biorę udział w konkursie budowa tego modelu na innym forum chciałbym się również podzielić przebiegiem prac z kolegami z tego forum Chce zbudować model Challengera mniej więcej taki jak na fotce poniżej . Do waloryzacji dokupiłem blaszki Voyagera Slot Armour oraz Edka nr 35 733 przeznaczonego dla wcześniejszego modelu Challengera KFOR . Ponadto parę rzeczy będę musiał dorobić sam , mam nadzieje iż mi się uda . Liczę na pomoc merytoryczna kolegów przy budowie modelu . Źródło fotki .photobucket.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Znając Ciebie i Twoje umiejętności będzie na czym oko zawiesić, będę regularnie zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Ale mi się ostatnia fota podoba. Widać że czasami są ubabrane po same włazy na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Z chęcią popatrzę. Mam też ten model w magazynie z kompletem Voyagera. Będę miał się na kim wzorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Fajnie Mirku że zabrałeś się za tą maszynkę Zestaw jest całkiem udany, ma jednak kilka rzeczy do dopracowania. Jedną z nich jest bryła wieży. Rozwiązanie chyba ściągnięte z Tamiyowskiego Challego i powielające ten sam błąd, a mianowicie brak pochylenia boków wieży. Jest ono nieznaczne, ale jak dobrze przyjrzeć się zdjęciom tych pojazdów ( zwłaszcza z panelami cip) widoczne. Co ciekawsze stare zestawy Trumpetera mają wieże o prawidłowej geometrii ( milczeniem pominę jej niepotrzebne rozkawałkowanie i niedopracowanie detali) Druga sprawa to koła jezdne. Wewnętrzne są szersze od zewnętrznych i to też widać. Jest to błąd pojawiający się w każdym zestawie Trumpka, w tym również. Możesz użyć bardzo dobrze odwzorowanych kół z Panzerartu, nie wiem tylko czy nowsze wersje jeżdżą na kołach bez otworów ulżeniowych. Pozdrawiam. Marcin p.s Wyszperałem w mojej linkowni http://harveyblackauthor.org/2012/08/18/the-cold-war-years-part-7/ Jest kilka fotek m.in Ch2 w dużej rozdzielczości. To wersja podstawowa bez modułów opancerzenia ale zdjęcia powinny się Tobie przydać przy budowie tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 26 Września 2013 Autor Share Napisano 26 Września 2013 Podziękował koledzy Marcinie kółek raczej nie będę staczał choć jest to możliwe a wieżę faktycznie trzeba by było zwęzić górą o 2,5mm według starej 2 . Co do tej przeróbki to później gdyż na razie idę z pracami przy wannie i zawieszeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Witam .powoli zacząłem dłubanie , na razie wycinam zaklejam itp ... Przykleiłem pare blaszek ale resztę będę kleił jak zrobię boczne osłony oraz przednie opancerzenie . Na razie tyle udało mi się zdziałać ; Na początek małe porównanie wielkości pojazdów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Witam , minął tydzień to i trochę się podziałało Miał być pojazd z fotki na początku tematu ale koncepcja uległa zmianie i będzie ten ; Na przodzie muszę dorobić okablowanie , płyta nad silnikowa gotowa , teraz czas na tylną płytę kadłuba którą potrzeba uzbroić w blaszki . Jak tego dokonam nie omieszkam się pochwalić . Na razie prezentuje się to tak ; Życzę miłego oglądania i podglądania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Te biale elementy, to gotowy produkt, czy sam robiles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Też mi to pytanie przeszło przez myśl..." Niestety" to samoróbka arcydzieło Ps. Chyba, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Nie mylicie się wystrugałem sam , śruby to profile Evergena a płytki to HIPS no i trochę wyciągniętych patyczków z ramek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Super to wygląda ,czysto i dokładnie, teraz nie mogę patrzeć znowu na te moje ulepki biedne :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Podziwiam Twoje umiejętności strugania z polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Fajna robota, miła oku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 No, Mirku, to jest to! Dbałość o szczegóły i wykonanie bardzo mi się podobają. Sam chciałem zrobić Challengera 2 w tej konfiguracji, ale niestety żywicę trudno dostać, a me umiejętności w budowaniu od podstaw są mizerne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Brawo, podglądam kolejny Twój warsztat i jak zawsze jestem pod wielkim wrażeniem . Piękna robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 10 Grudnia 2013 Share Napisano 10 Grudnia 2013 Miło popatrzeć, że inni nie mają lepiej Piszę tu o zmianach koncepcji pracy.... Oczywiście warsztatowo jesteś klasą sam dla siebie... Pozdrawiam! I czekam na "więcej"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Grudnia 2013 Share Napisano 10 Grudnia 2013 To robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Świetna robota, jednak przyczepie się do przednich świateł, większość producentów modeli układa prostopadle względem pancerza kiedy w rzeczywistości te są umieszczone prostopadle do ziemi, u ciebie widzę są skierowane w dół, ale to kwestia małej poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Podziękował koledzy za dobre słowo Bartku potrafił byś tylko myślę iż nie masz tyle wolnego czasu co teraz ja bo trzeba go naprawdę dużo . Robercie nikt nie mówił że będzie lekko 2 lata przygotowywałem się do tego projektu , myślę iż się uda . Tomku masz rację , dzięki za zwrócenie uwagi . Tył zrobiony chociaż nie obyło się bez brzydkich słów , ale o tym jak wstawię fotki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Podziwiać tylko precyzję dorabianych części ! W moim każdym modelu coś jest dorabiane, ale to przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2013 Witam ,podziękował kolego każda przeróbka jest dobra bo czegoś nas uczy . Kadłub poskładany , na bocznych osłonach dałem stelaż pod przęsła z plastiku ponieważ Voyager zrobił je tak cienkie że przy pracach malarskich mogły by się pogiąć . Zresztą cały zestaw do tego modelu nie wzbudza mojego zachwytu następny raz bym kupował raczej Eduarda . Poprawiłem klosze , zasobniki i dodałem potykacze oraz kabelki , tyłek też zrobiony szału niema ale lepiej nie będzie . Oto ca udało mi się ulepić ; Oryginał Podróba Wszelkie sugestie oraz pomoc merytoryczna mile widziana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Daj mi swój mózg, bo mój nie ogarnia tego :P hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 ... pomoc merytoryczna mile widziana .Ta pomoc to rozumiem twój warsztat i to co pokazujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi